Wanneer ga je verantwoord op vakantie naar Afrika

Afrika is het op een na grootste continent op aarde met meer dan 1 miljard mensen. Er is veel te zien en te doen voor toeristen. Reis verantwoord en zorg voor de toekomst van dit prachtige continent en haar inwoners.

zuid-afrika-landschap

We inspireren je graag over Malawi, brengen je het persoonlijke verhaal van een 50-plusser die vrijwilligerswerk in Kenia deed en van een Gambiaans/Nederlands stel dat een lodge rund in Gambia. Je kunt ook een volledig verzorgde visumaanvraag winnen voor je volgende vakantie naar een Afrikaanse bestemming (of ergens ander ter wereld)

Waarom je dit jaar nog naar Malawi moet vliegen

Als een van de kleinste landen van Afrika beschikt Malawi over een verscheidenheid aan prachtige landschappen. Het hoogste gebied is gelegen op zo’n 3.000 meter, terwijl het laagste punt van Malawi net boven de zeespiegel ligt. Het verschil tussen deze hoogten op een kleine oppervlakte alsmede de invloed van Lake Malawi zorgen voor een ongekende biodiversiteit.
Labidochromis eveneens uit het Malawimeer

Warme hart van Afrika

Een absoluut hoogtepunt van een Malawi-reis is de ontmoeting met de lokale bevolking. Stuk voor stuk zijn de Malawianen vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Iedere reiziger wordt met een lach, een dans en vrolijk gezang verwelkomd en de warmte is op meters afstand al voelbaar.

Actieve reiziger

Het veelzijdige Malawi heeft de avontuurlijke en actieve reiziger veel te bieden. Het prachtige Lake Malawi is een eldorado voor de watersportliefhebbers; zeilen, kajakken, boottochten, waterskiën of wakeboarden. Ook is het meer één van de beste plekken om te duiken in zoet water, waarbij duizenden kleurrijke vissen te bewonderen zijn.

 

 

Droom overnachtingen in Malawi om nu te bezoeken

Malawi doet de bijnaam ‘Warm Heart of Africa’ volledig eer aan. De gastvrije en vriendelijke bevolking verwelkomt je met open armen en geeft je een authentiek “Afrika-gevoel”. De natuur is er overweldigend, de gastronomie hoogstaand, Lake Malawi uniek en het wildlife is er gevarieerd. Bovendien staan de lodges in het land garant voor een droom overnachting.

Shiluvari lakeside lodge Zuid-Afrika

Slapen als Madonna in Lilongwe

Stijlvol, ontspannen en informeel. Kumbali Country Lodge in drie woorden. Op tien minuten afstand van de hoofdstad Lilongwe hebben eigenaren Guy en Maureen, boeren uit Zuid-Afrika, vanuit de agrarische gedachte het resort opgezet. Met vers fruit, zelfgemaakte yoghurt en een groentetuin kom je als gast niets te kort tijdens je verblijf.

Wegdromen in Mkulumadzi Lodge

Voordat je in de Mkulumadzi Lodge kunt overnachten, moet je eerst over een voetbrug de Mkulumadzi-rivier over om vervolgens vriendelijk verwelkomd te worden. De perfecte locatie voor privacy en luxe, aan de oevers van de Shire River.

Afkoppelen in het hart van de jungle

Tongole Wildlife Lodge ligt midden in het Nkhotakota Wildlife Reserve, waar sinds dit jaar vele honderden olifanten zijn geïntroduceerd vanuit andere Malawische wildparken. Tongole Wilderness Lodge heeft vijf luxe chalets met uitzicht op de Bua River. Een drinkplaats voor het lokale wild en gemarkeerd door een indrukwekkende waterval.

Malawi maakt werk van wild migratie

De adembenemende natuur, de schoonheid van het idyllische Malawimeer en ontmoeting met talloze diersoorten maakt Malawi tot een bijzondere safari bestemming. Het toeristisch nog onontdekte land beschikt over de meest ongerepte nationale parken van Afrika.

Cheeta’s terug van weggeweest

Sinds afgelopen maand mogen vier cheeta’s het Liwonde National Park als hun nieuwe thuis beschouwen. Deze cheeta’s, een bedreigde diersoort, zijn vanuit Zuid-Afrika overgekomen. Het zijn de eerste vier grote wilde katten die na twintig jaar weer in Malawi rondlopen.

Big five

Het Majete Wildlife Reserve mag zich sinds 2012 tot het selecte gezelschap van Afrikaanse ‘big five’ parken rekenen. Het 70.000 hectare grote reservaat in de zuidelijke Shire vallei herbergt talloze wildsoorten, waaronder olifant, buffel, neushoorn, leeuw en luipaard. Naast de tot de ‘big five’ behorende wildsoorten is Liwonde NP ‘the place to be’ voor het spotten van grote aantallen nijlpaarden en krokodillen.

Conny (66) deed vrijwilligerswerk in Kenia

Conny (1951) ging begin 2016 voor de 1e keer vrijwilligerswerk doen in Afrika.
Ze koos voor een kleinschalig project in een vissersdorpje in Kenia, waar ze een maand te gast was bij de lokale bevolking. Conny vertelt waarom zij gekozen heeft voor vrijwilligerswerk in plaats van een ‘gewone’ reis:
vrijwilligerswerk-afrika

“Na mijn pensionering, als manager van een polikliniek psychiatrie, kreeg ik de vrijheid om heel ander werk te kunnen gaan doen.Ook had ik nu tijd om weer meer van de wereld te gaan zien. Mijn man was net een nieuw bedrijf gestart en heeft geen tijd voor lange verre reizen, en alleen reizen vind ik niet echt leuk. Ik had intussen mijn draai wel gevonden bij een aantal projecten bij mij in de buurt in Amsterdam waar ik veel plezier aan beleef, het contact met collega’s het ergens bij horen. Ik bedacht dat ik dat dan ook wel in een ander land zou kunnen doen, je maakt als vrijwilliger immers deel uit van een gemeenschap. Zo heb ik gekozen voor een project in Kenia waar ik bij verschillende werkzaamheden kon helpen en adviseren; ik werkte op de school, het landbouwproject, bij het naaiproject. Ik logeerde bij een gastgezin, in een eigen kamer, midden in een dorpje waar geen enkele andere blanke was, en het voelde als thuiskomen, zo werd ik opgenomen in de gemeenschap.”

Conny vertelt: “De mensen in Kenia hebben de meeste indruk op mij gemaakt. Hun ‘hakuna matata’ mentaliteit (‘er zijn geen problemen’), het laconiek overwinnen van tegenslag. Elke dag weer, de veerkracht en volharding; met humor en trots. Ik heb genoten van het wezenlijke contact dat mogelijk is in de gesprekken met mensen.”

 

 

Conny bereidt zich inmiddels ook voor op haar 2e keer vrijwilligerswerk. Ditmaal gaat ze naar Oeganda om mee te helpen in een crisisopvang voor zwangere tienermeisjes. Het werk sluit prachtig aan op haar achtergrond en interesses. Tips van Conny aan andere 50-plussers die ook een dergelijke reis overwegen:

“Reizen is iets anders dan een strandvakantie houden in een resort, al is dat ook heel aangenaam. Als je echt een andere cultuur wilt leren kennen zou ik zeggen: Meld je aan of bezoek een gratis informatieavond”.

Conny koos voor Doingoood. Doingoood is een organisatie die vrijwilligerswerk, buitenlandstages, onderwijs expedities en betrokken reizen in Afrika organiseert. De organisatie van Doingoood sprak haar het meeste aan; professioneel, persoonlijk en zorgvuldig in de begeleiding.

Win een visumaanvraag bij E-visums.nl

Naar India, Canada of Egypte zonder het zelf regelen van een visumaanvraag en bijbehorende kosten? Win een visumaanvraag via E-visum en bespaar stress, tijd en kosten.
Waar ga jij heen in Afrika?

Een visumaanvraag kan lastig en duur zijn. Het liefst zou je willen dat iemand je helpt. Wij geven een gratis visumaanvraag van E-visums weg voor een gezin van maximaal 4 personen. Doe mee aan de visumaanvraag-winactie en plaats een reactie onder de foto op Facebook en vertel wat jij in Afrika zou willen doen.

Dit zijn de kleine lettertjes:

  • Een evisum is online aan te vragen op evisums
  • Vanaf 1 december kun je een gewoon visum aanvragen bij e-visums.nl
  • De consulaire kosten zijn voor eigen rekening en verschillen per land.

Slaap in AbCa’s Creek Lodge gerund door een Gambiaans / Nederlands stel

In een uitgestrekt natuurgebied in het binnenland van Gambia ligt AbCa’s Creek Lodge. De lodge is een ideale verblijfplaats als je kennis wilt maken met het traditionele leven en wilt genieten van de natuur van Gambia.
abca-creek-lodge
AbCa is een samenvoegsel van Abdoul en Carlijn, de Gambiaans/Nederlandse eigenaren. AbCa’s Creek Lodge ligt aan een uitloper (Creek) van de Gambia rivier in het authentieke dorpje Kassagne. Hier ervaar je het echte ‘Out of Africa gevoel’. In tegenstelling tot de bushcamps waar je vaak alleen basale voorzieningen hebt biedt de logde van Abdoul en Carlijn een comfortabel verblijf. Carlijn is sinds kort actief met haar eigen stichting. Het geld dat de stichting krijgt van vakantiegangers gaat terug naar de lokale bevolking in de vorm van kip, vis en rijst. AbCa’s Creek Lodge biedt niet alleen werkgelegenheid aan inwoners van omliggende dorpjes ook leren de Gambianen er Engels lezen en schrijven.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.