Tunesië

Een reis naar Tunesië is als een ontdekkingstocht. Feniciërs, Romeinen, Arabieren en Ottomanen hebben er hun sporen nagelaten. Je kunt je hier vergapen aan talloze historische paleizen, forten en mozaïeken. Zo zijn in Tunesië de opgravingen van de legendarische stad Carthago te vinden, maar ook de Romeinse ruïnestad Dougga is een archeologische schatkamer met het indrukwekkende Capitool.

Djerba

Ontdek het Tunesische eiland Djerba en neem contact op met VVV en Verkeersbureaus Djerba.

Eten & Drinken

Eten is een belangrijk onderdeel van de dag in Tunesië. In de keuken worden altijd verse groenten en kruiden gebruikt. Vlees zoals lam is er voldoende en in een handomdraai zet men in Tunesië een voedzame maaltijd op tafel.

Kunst & Cultuur

Het uitzicht over zee vanaf Carthago

Tunesië bestaat uit archeologische vindplaatsen, monumenten en grote verscheidenheid aan kunst en tradities. Daarom is Tunesië een groot cultureel erfgoed.

Natuur

Dromedarissen in de woestijn in Tunesie

Halverwege Tunesië begint de woestijn. Grote gele zandoppervlaktes worden afgewisseld door oases. Geniet je mee van de natuur in Tunesië?

Overnachten

Kamer in Radisson Blu Palace op Djerba

Prestigieuze hotels, charmante boutique-hotels, villa’s en pensions dragen bij aan een geslaagd verblijf in een van de mooiste plekken in Tunesië rondom de Middellandse Zee.

Sport & Vrije tijd

Citrus Golf Club, Tunesië

Met meer dan 1300 kilometer aan kustlijn biedt Tunesie sport & vrije tijd mogelijkheden voor iedereen. Van uitgestrekte verlaten stranden tot volledig verzorgde sportprogramma’s en van paardrijden tot schitterende golfbanen. Het is mogelijk in Tunesië.

Vervoer

Deze oude Peugeot wordt nog dagelijkse ingezet naar de markt

In de steden en buitenwijken van Tunesië verplaats je je het eenvoudigste per taxi’s of bus. In de hoofdstad Tunis is de tram Métro léger een goede keuze voor het openbaar vervoer.

Winkelen

Het ambacht is een van de meest dynamische sectoren in de Tunesische economie. Door heel Tunesië vind je ambachtelijke winkels en moderne winkelcentra.

El Djem beschikt over het op één na grootste amfitheater van de Romeinse wereld. In de hoofdstad Tunis kun je dwalen door de kronkelige straatjes in de medina en geniet je van de exotische geuren en de mooiste koopwaar op de Arabische soeks. Het landschap van Tunesië is zeer gevarieerd, met bergen, bossen, woestijn en strand. In de uitgestrekte Sahara tref je schilderachtige oasedorpjes aan, waar allerlei soorten vruchten groeien. Laat je meevoeren naar de wereld van duizend-en-één nacht. De unieke combinatie van Islamitische cultuur en een Europese stijl maakt Tunesië tot één van de populairste vakantiebestemmingen in Noord-Afrika en met een temperatuur die maar zelden onder de 20 graden duikt, is het land het hele jaar door zonovergoten.

Kunst & Cultuur

Tunesië is een schitterend land met een rijke cultuur en tradities die stammen uit lang vervlogen tijden. Allerlei volken woonden hier: van Carthagenen, Romeinen en Vandalen tot Byzantijners, Fransen en Italianen. Daarnaast heeft het land een hele afwisselende natuur met uitgestrekte (zout)woestijnen onderbroken door vruchtbare oases in het zuiden en een groen platteland in het noorden. Geen wonder dat in Tunesië een aantal beroemde films zijn opgenomen, waaronder Star Wars en The English Patient.

Reizen naar Tunesië

Tunesie ligt op slechts een paar uur vliegen aan de andere kant van de Middellandse zee. Vele touroperators bieden reizen aan naar Tunesie. Als je geen pakketreis wilt boeken kun je ook direct vanaf Brussel Airport vliegen en zelf je hotel in Tunesie boeken. Lees de tips.

Djerba

Djerba is totaal verschillend van het Tunesische vasteland. Wie goed kijkt naar de dorpen, wijken en vesting vindt veel sporen van een rijke geschiedenis en een scala aan bevolkingsgroepen. Berbers, Joden, Sicilianen, Spanjaarden, Turken en piraten hebben hier allemaal gewoond.

 

 

Toeristen genieten van de kilometers lange zandstranden en luxe hotels, ultramodern of in de stijl van de traditionele Djerbische ‘menzel’. De watersportliefhebber kan op Djerba zijn hart ophalen, maar als u de geschiedenis wilt leren kennen is een bezoek aan de talloze Romeinse archeologische plekken, ‘piratenkastelen’ en de eeuwenoude synagoge de moeite waard.

Zwembad bij Radisson Blu Palace hotel Djerba

Zwembad bij Radisson Blu Palace hotel Djerba

Monastir

De oude havenstad Monastir ligt op een rotsachtige kaap in het uiterste zuiden van de Golf van Hammamet. Slenterend door de pittoreske steegjes in de Medina met zijn honderden kleine winkeltjes, voel je de nostalgie van het oude Monastir. Net daarbuiten ligt de prachtige Ribat en het mausoleum van de eerste president van Tunesie: Habib Bourguiba.

Uitgaan in Monastir

Zowel in Monastir als in Sousse is het nachtleven beperkt. Je kunt naar een buikdansvoorstelling gaan, terwijl je rookt aan een waterpijp. In sommige hotels zijn er discotheken, waar je tot laat kunt dansen. Besef wel dat het in Arabische landen niet voor iedereen gewoon is om naar clubs te gaan, een groot aantal lokale mensen onder de lokale bevolking beschouwt het als een plek voor toeristen. In Sousse staat ook nog een casino.

Tozeur

Met het internationale vliegveld is Tozeur de toegangspoort geworden voor iedereen die de ruige woestijn van Algerije wil gaan verkennen. De stad is een stuk toeristischer geworden, maar heeft veel authentieke aspecten weten te behouden. Tozeur is veranderd, maar de goudkleurige stenen huizen en de vrolijke en kleurrijke souks zijn nog altijd even verwelkomend. In deze regio is de nomaden cultuur nog steeds aanwezig. De stad was vroeger een stop voor de karavaans die vanuit Soedan kwamen. Men handelde hier in goud, ivoor en slaven tegen zout en kruiden.

Woestijn bij Tozeur

Woestijn bij Tozeur

Palmplantages en de Tuin van het Paradijs

De plantages die worden bevloeid door meer dan 200 bronnen, produceert de beroemde ‘Deglet Nour’ dadel die over de hele wereld geëxporteerd worden. Per koets kun je door de prachtige Tuinen van het Paradijs met zijn mooie rozentuinen rijden. Een route brengt u naar een uitzichtpunt aan de voet van de rots. Daar is een beeld te zien van de dichter Aboul Qacim-Chabbi. Een trap brengt je naar de top waar het uitzicht over de Chott el-Djerid woestijn schitterend is.

Bled El Hadher

De moskee is gebouwd in de 11de eeuw. Hier bevindt zich het graf van Ibn Chabbat die gestorven is in 1282. De geschiedenis van deze plek vertelt vooral over de palmplantages en het ingenieuze systeem om het water goed te verdelen.

De ambachtelijke werkzaamheden hebben zich aangepast aan de smaken van de toeristen en het wordt steeds moeilijker om oud traditionele juwelen en objecten te vinden. Maar een keuzemogelijkheden geen gebrek op de markten en souks van Tozeur! Men vindt er: kleurrijke accessoires, riemen, Deglet Nour dadels en tapijten.

Planet Oasis

In de palmplantage onder een grote typische tent vind je een kunst centrum. Moderne werken van verschillende Tunesische artiesten, waaronder schilderijen van Naziha Maghrebi en glaswerk van Sadika Kerkès worden daar tentoon gesteld.

Nachtleven in Tozeur

In Tozeur zul je geen moeite hebben om een plek te vinden om tot de vroege uurtjes door te dansen met deze tips voor discotheken.

Happy Dream
Hotel Ramla
Trendy muziek en uitgaanspubliek

Le Chott
Hôtel Framissima La Palmeraie.
Popmuziek

Le Paradis
Pl. Martyrs, Hôtel Dar Tozeur.
Hippe sfeer

Hippodrome
Hôtel Ramla
Modern

Tunis (Carthage)

Tunis is de fascinerende hoofdstad van Tunesië en heeft een groot historisch centrum (Medina), een heerlijk klimaat een een keuken die je doet watertanden. Bezoek zeker de Zitouna Moskee, de mysterieuze ruïnes van het oude Carthago en het Bardo museum. Tijd over? Op zo’n 20 kilometer afstand van Tunis ligt het pittoreske dorpje Sidi Bou Saïd, een echte bezienswaardigheid!

Sidi Bou Saïd

Sidi Bou Saïd

Ville Nouvelle

Haaks op de historische Medina staat ‘Ville Nouvelle’, de nieuwe stad. De 1,5e kilometer lange hoofdstraat Avenue Habib Bourguiba loopt dwars door Tunis en verbindt de zee en de Medina met elkaar. Tussen prachtige gebouwen vind je hier gezellige terrasjes en (voor Tunesische begrippen) een ruim aanbod winkels.

Hoewel Tunis niet bekend staat om het uitgebreide aanbod grote winkelcentra, is het een zeer geschikte plek om lokale producten te kopen. Uniek aan het shoppen in Tunis, is dat het grootste deel van de markten in de open lucht gelegen zijn. Deze marktjes worden door de lokale bevolking gebruikt om hun eigen werken, van eten tot kunst, te verkopen. Iets wat je direct zal opvallen, is dat de prijzen ietwat hoog liggen. Het is echter een spel om over de prijs van het product te handelen.

Centrale Markt

Deze plek staat veelal bekend voor het aanbod van eten. Als je graag wat meer van de lokale specialiteiten wilt ontdekken, is dit dé plek om heen te gaan. Het is een van de wat oudere gedeelten van Tunis en is gebouwd in de 19e eeuw. Hier koopt het grootste deel van de lokale bevolking hun etenswaren, zoals kaas, brood, olijven, fruit en andere groenten. Een ander uniek aspect van deze markt is dat je er met de hand gemaakte mandjes vindt. Een leuk cadeau voor familie of vrienden!

Tunisia Court

Tunis City Mall

Wanneer je op zoek bent naar een wat meer ‘Westerse’ manier van winkelen, is de Tunis City Mall een goede keuze. Dit winkelcentrum is het grootste in zijn soort in de hoofdstad en beslaat ongeveer 3,5 km2. Je vindt er vooral grote winkels en restaurants die veelal in Westen te zien zijn.
Het eten in Tunesië is sterk geïnspireerd en beïnvloed door de geschiedenis van het volk. Elk volk dat in het land heeft gewoond -van de inheemse Berbers en de oude Feniciërs tot de tijdelijke indringers, zoals de Romeinen en de Fransen- drukten hun stempel op de eetcultuur. Vaak komt dit tot uiting in de kruiden die worden gebruikt in de keuken.

Nachtleven in Tunis

Het nachtleven in het centrum van Tunis is vrij beperkt. De terrasjes langs de Avenue Habib Bourguiba zitten tot laat in de avond vol met mensen. Een populaire plek om heen te gaan in de avond, vooral in de zomermaanden, zijn de cafés in Sadi Bou Said. Hier kun je genieten van muntthee of een waterpijp roken. De meeste culturele evenementen in Tunis vinden plaats in de zomer, in het bijzonder tijdens het Festival de Carthage.

Bar Jamaica
Er zijn maar weinig bars in Tunis waar alcohol wordt geschonken. Een uitzondering daarop is Bar Jamaica, dat gelegen is op de 10e verdieping van het Hotel el-Hana International. Vanaf deze etage geniet je van loungemuziek en van het prachtige uitzicht over de stad.
Adres: 49 avenue Habib Bourguiba
Internet: www.elhana-international.com

Hotel Plaza Corniche
De grote resorts in La Marsa en Gammarth beschikken vrijwel allemaal over een nightclub. Hotel Plaza Corniche staat bekend als één van de betere clubs onder deze. Je vindt er een gezellige bar met zicht op zee en een levendige club één etage lager.
Adres: 22 rue du Maroc, La Marsa‎
Internet: www.plaza-corniche.com.tn

Le Boeuf sur le Toit
Le Boeuf sur le Toit is een levendige bar en restaurant met een dansvloer en goede DJ’s. In het weekend is er live muziek en op zondag wordt er veelal jazz gespeeld.
Adres: 3 avenue Fatouma Bourguiba
Internet: www.leboeufsurletoit.com

Théâtre de l’Étoile du Nord
Tunis heeft enkele goede theaters, waar de stukken vaak in het Frans of Arabisch worden uitgevoerd. Théâtre de l’Étoile du Nord heeft enkele goede toneelstukken en organiseert ook regelmatig concerten.
Adres: 41 avenue Farhat Hached
Internet: www.etoiledunord.org

Bezienswaardigheden in Tunesië

Aan de hand van het aantal bezienswaardigheden en vrije tijdsactiviteiten in Tunesië zou je een land verwachten dat vele malen groter is. Het land biedt prachtige stranden, spectaculaire woestijnlandschappen en een weelde aan historische vindplaatsen die bijna 3.000 jaar teruggaan, tot de tijd waarin de oude stad Carthago het gehele westelijke gebied van de Middellandse Zee domineerde.

Tunesië – waar een turquoize zee een azuurblauwe lucht ontmoet. 

Wanneer je langs de oostkust reist zie je de mooiste zandstranden van Tunesië vloeiend overgaan in het warme water van de Middellandse Zee, terwijl het ruige en schilderachtige kustgebied in het noorden ideaal is om te wandelen en te duiken.

De wijken in het noorden van Tunis bieden eveneens een grote diversiteit aan veilige stranden en familieactiviteiten. Neem de TGM-trein vanaf Tunis en breng een bezoek aan de plaatsen langs de kust, van La Goulette en de beschutte baai van het prachtige Salambo, tot Sidi Bou Said en La Marsa. 

Op het schiereiland Cap Bon bevinden zich enkele van de mooiste stranden van Tunesië, met brede en ongerepte baaien en levendige vakantieoorden. Ontdek het Soliman-strand, El Haouaria, Kelibia, Menzel Temime, Korba, Maamoura, Nabeul of Hammamet.

In het zuiden van Tunesië staat het eiland Djerba bekend als het ‘Polynesië van de Middellandse Zee’, waar meer dan 10.000 palmbomen als een luchtspiegeling oprijzen uit de zee, omringd door kilometers zandstrand. Het weer is hier perfect om te surfen, het hele jaar door.

 De rotsachtige kustlijn in het noorden van Tunesië zorgt voor een prachtig contrast met deze idylle. In Tabarka worden adembenemende stranden omgeven door kurk- en mimosabomen en het beroemde koraalrif in kristalhelder water, met de boot slechts 10 minuten uit de kust. Je kunt natuurlijk ook de actie ontvluchten en rust zoeken op de vredige en afgezonderde zandstranden, zoals Raf Raf en Sidi Ali El Mekki.”

Bos bij Tabarka

Bos bij Tabarka

Een oase met perfecte golfbanenTunesië is een bestemming van wereldklasse voor golfers, met een uitstekende naam in het internationale circuit en gewaardeerd door zowel professionals als amateurs. Er zijn 10 gevarieerde banen en de weersomstandigheden zijn het hele jaar door ideaal.

 Veel hotels bieden vaste golfarrangementen en gratis vervoer van en naar de golfbanen. Lidmaatschap van een club is niet nodig en alles, van golfclubs tot en met caddies, is voor redelijke prijzen te huur. Houd er wel rekening mee dat sommig clubs vragen om een geldig handicapcertificaat, of in ieder geval een introductiebrief van je thuisclub.

The Residence golfclub

The Residence golfclub

Tunesië – de onverschrokken ziel van de Sahara

De Sahara bestaat niet alleen uit opwaaiend zand en eindeloze duinen. Beleef de opwinding van zandzeilen, 4×4 tochen, kameeltochten of paardrijden. Stap op de Red Lizard-trein die je langs ravijnen en rivieren voert en beleef aan het einde van de dag de romantische zonsondergang tegen een mysterieuze achtergrond.

 

 

Tunesië is een schat aan oude beschavingen

. Het zal je niet verbazen dat in Tunesië, dat eens het centrum van het Romeinse rijk in Afrika was, enkele van de mooiste Romeinse opgravingen en ruïnes ter wereld te vinden zijn. De Feniciërs, de eerste bezoekers van de Berberkust, waar de oorspronkelijke bewoners van Tunesië leefden, begonnen in 1200 v.Chr. met het opzetten van handelsposten in deze regio.

In 814 v.Chr. stichtte Elissa, de zus van koning Pygmalion van Tyrus, een stad met de naam Carthago. Vandaag de dag is de rijke geschiedenis van Tunesië zichtbaar in de fascinerende opgravingen van het Fenicische en Romeinse Carthago, de ruïnes van de Punische stad Kerkouane en de medina’s van Tunis en Sousse, beide door UNESCO aangewezen als werelderfgoed en oorsprong van de imponerende Islamitische architectuur.

Winkelparadijs

In Tunesië ga je voor het betere winkelen naar de soek (markt), zeker als je van afdingen houdt. Hier kan bijna iedere prijs omlaag. De medina’s of oude centra, waar de souks zich bevinden, zijn uiterst levendige plaatsen waar handwerkers nog steeds hun handel drijven in de straten en waar iedere straat plaats biedt aan een eigen ambacht. De meer aristocratische handelaren, zoals juweliers, zijdeverkopers, parfumerieën en boekwinkels, bevinden zich normaal gesproken rondom de moskee, terwijl praktische zaken zoals aardewerk meer in de buurt van de buitenwijken van de stad worden verkocht. De beste manier om te winkelen in Tunesië in dit vermakelijke doolhof is doelloos rond te lopen en je te laten verrassen door wat je tegenkomt.

Moskeeën

Onder de vele moskeeën in de dorpen rond Djerba, mag u er 2 beslist niet missen. Allereerst de Turkse moskee in El May, in het hart van het eiland. Met zijn witgekalkte muren is deze moskee is gewoonweg prachtig. El May’s markt is ook een bezoek waard. In Mellita, een ander dorp in de buurt van de luchthaven, ligt een 9de-eeuwse moskee welke tevens één van de oudste ter wereld is. Verder:

 • El Jem: een schitterend bewaard gebleven Romeins Colosseum
 • Matmata: bijzondere in de rotsen uitgehouwen ondergrondse woningen
 • Douz: de poort naar de Sahara, waar u een kameeltocht kunt maken, met een buggy door de woestijn kunt crossen of over de zandduinen vliegen.

Monastir

Mis deze highlights niet:

 • Monastir: de Ribat (vesting)
 • Monastir: het mausoleum voor Habib Bourguiba, eerste president van Tunesië
 • Carthago: de resten van een machtig rijk, dat de grote rivaal van het oude Rome was
 • El Jem: een schitterend bewaard gebleven Romeins Colosseum
 • Kairouan: een prachtige moskee (alleen ’s ochtends open) in de vierde belangrijkste stad van de moslimwereld (na Mekka, Medina en Jerusalem)
Grote Moskee van Kairouan

Grote Moskee van Kairouan

Eten & Drinken

In vrijwel elk Tunesisch gerecht vind je 3 ingrediënten: olijfolie, harissa (een op tomatenpuree lijkende pasta van rode pepers) en suiker. Het meest karakteristieke Tunesische eten wordt geserveerd in de kleine, vaak onooglijke eethuisjes, die je overal aantreft. En hoewel strikte moslims niet mogen drinken, zijn er heerlijke Tunesische wijnen! Je kunt heerlijk eten in de in oude stijl gerestaureerde wijk Chraga met zijn vele terrasjes en typisch Tunesische restaurants. Als je zin hebt in vis, bezoek dan eens de gezellige jachthaven Cap Marina Monastir.

Handige informatie

Openingstijden winkels

De winkels zijn geopend van 10 tot en met 18 uur.

Nummers in geval van nood

 • Medische hulp: 190
 • Politie: 197

Vliegveld

Een taxi is de enige vervoersmogelijkheid vanaf het vliegveld. Een rit naar het centrum kost ongeveer 3 DT.

Hotels in Tunesië

Tunesië heeft een grote verscheidenheid aan hotels, variërend van Dars en boetiekhotels tot en met vijfsterrenhotels, waarvan er bijna 40 over een centrum voor Thalassotherapie beschikken.

Blijf op de hoogte van Tunesië

Blijf op de hoogte van Tunesië met onze onze inspirerende nieuwsbrief vol Tunesië tips!

Beste tijd om te reizen naar Tunesië

Uitgebreide wandelingen langs het strand, een briesje dat door je haar blaast en de zon die wegzakt in de azuur blauwe zee. In Tunesie kun je hier het hele jaar door van genieten want het weer is eigenlijk altijd goed. Aan zon geen gebrek, de gemiddelde temperatuur ligt namelijk tussen de 25 en 35 ºC.

 

 

Visum aanvragen voor reizen naar Tunesië

Voor je vakantie naar Tunesie hoef je geen visum aan te vragen. Het is wel belangrijk dat je identiteitsbewijs 3 maanden na je geboekte retourdatum nog steeds geldig is.

Gezond op reis naar Tunesië

Als je op vakantie gaat naar Tunesie worden de vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen, deze vaccinaties zijn niet verplicht. Kijk voor de meest actuele informatie over vaccinaties op de website van het Thuisvaccinatie.

5 Tips van het verkeersbureau van Tunesië

Om je verblijf in Tunesië goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau je de volgende vijf tips:

 • Op Booking.com vind je voordelige en goede hotels
 • In Tunesië is de lokale valuta de Dinar. Zorg ervoor dat je vooraf bij het GWK wat geld wisselt. 2 Dinar is ongeveer 1 Euro, let wel op want in- en uitvoer van Dinars is verboden. Behalve met de lokale munt, kunt je in Tunesie ook met je creditcard of met traveller’s cheques betalen.
 • De taal in Tunesie is Arabisch of Frans, maar op veel toeristische plekken kun je ook prima Engels of Duits spreken
 • Reviews bekijken van reizigers? TripAdvisor vertelt je wat andere reizigers vinden van Tunesie
 • Wil je Tunesie verder verkennen? Per trein kun je op een goede manier het land bekijken. Voor 15 euro reis je 7 dagen onbeperkt met de trein.

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Tunesie om in de vakantiestemming te komen!

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Tunesië

Tunesisch Verkeersbureau Nederland

Plaats 22
2113 AE Den Haag
Nederland

 

Neem contact op met Tunesisch Verkeersbureau Nederland

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

 • Schrijf je vraag in het Engels.

Kaart van Tunesië

[google-maps width=574 height=400]