Eten & Drinken in Tunesië

eten-drinken-icoon-verkeersbureaus Eten is een belangrijk onderdeel van de dag in Tunesië. In de keuken worden altijd verse groenten en kruiden gebruikt. Vlees zoals lam is er voldoende en in een handomdraai zet men in Tunesië een voedzame maaltijd op tafel.

Zo verrassend dat het verdient te worden verheven tot een echte traditionele kunst, de Tunesische keuken kent gerechten van schapenvlees of vis met groenten, koriander, komijn en anijs. En niet te vergeten citroen en olijfolie. Het menu begint vaak met een chorba, heerlijke gerst soep, of een ‘brick’, zeer dunne pannenkoek van bladerdeeg gevuld met ei, tonijn of vlees, gebakken in olie. Tenzij je de voorkeur geeft aan een méchouia salade uit de oven samengesteld uit tomaten, paprika’s, tonijn, gekookte eieren, uien. De couscous is altijd al het nationale gerecht. Zout, zoet, met amandelen, kruiden, er zijn oneindig veel manieren om het te bereiden.

 

 

Proef zeker ook de tajine, chakchouka, een ratatouille geserveerd met een gepocheerd ei en lamsvlees, gekookt in een aardewerk schaal met tomaten en aardappelen, en mechoui, gegrild lams- of schapenvlees.
Oosters gebak in overvloed: baklavas geparfumeerd met oranje bloesem, amandelen, pistachenoten, loukoums, makhrouds (griesmeel gebak gevuld met dadels)en gazelle horens van honing. Het meest gedronken drankje in Tunesie is muntthee. In sommige regio’s wordt de thee gereserveerd met verse muntblaadjes en pijnboompitten. Men drinkt mint thee, groen en erg zoet, en soms het plaatselijke bier, Celtia, geserveerd met pijnboompitten, soda, vers vruchtensap en mineraalwater. De lokale wijngaarden produceren goede wijnen: Muscat de Kelibia, rode magon rode en mornag, een rozé Tabarka. Ook goed om te proeven: verschillende soorten alcohol, de boukha getrokken uit vijgen, of thibarine, gemaakt van dadels. De Tunesiërs eten zelden in een restaurant. Maar vindt men overal kleine eethuisjes waar u heerlijke gegrilde gerechten kunt proeven.

Bizerte, in het noorden van Tunesië, is bekend om de verse producten uit zee. Gegrilde vis, garnalen of inktvis, vergezeld van gebakken groente of vers uit de oven met saffraan en komijn. Couscous is een traditioneel berber gerecht met lam en groenten. In de souks van hoofdstad Tunis bestel je een “brik a l’oeuf” of een kom lablabi, een pittige kikkererwten soep. Als dessert eet je bouza, een hazelnoot creme toetje. Zonder eieren, glutenvrij en geschikt voor veganisten. Of bestel bij een straatstalletje een bambalouni een gefrituurde donut. Sluit af met een verse muntthee bij het beroemde Cafe des Nattes in Sidi Bou Saïd. In Nabeul en Cap Bon maakt men harissa. Deze pittige smaakversterker is gemaakt van gemalen chili pepers. Heerlijk met een glas witte wijn en wat brood met olijfolie.

Cafés in Tunesië

Waar je ook komt, in elke stad of langs elke weg vind je een cafe in Tunesië waar je koffie of traditionele muntthee kunt bestellen. De koffie kost in de lokale cafes vaak maar een paar dinar en de eigenaren vinden het maar al te leuk dat toeristen hun zaak bezoeken. Bierdrinkers zullen in Tunesie vooral genieten van het verfrissende biertje ‘Celtia’. Een biertje in het café kost ongeveer 2 Dinar, de plaatselijke wijn kost in een restaurant ongeveer 9 Dinar.

Verse muntthee

Eten in Tunesië

Veel culturen en volkeren hebben hun eigen tradities en eetgewoonten meegenomen naar Tunesië, dat betekent een mooie mix aan mediterraanse gerechten en verschillende culturen. Restaurants vind je overal in Tunesië. Of je nu op zoek bent naar een vleesgerecht, verse vis, zeevruchten of groente gerechten voor vegetariërs, iedereen geniet van het eten in Tunesië. De basis ingrediënten zijn tomaat, harissa, rijst, lam en olijven. Stuk voor stuk smaakmakers.

Dar el Jeld – Tunis

Restaurant Dar el Jeld ligt in de binnenstad van Tunis. Het is de perfecte plek om de lokale keuken te leren kennen. Onze tip: Reserveer op tijd, want de kans is groot dat het restaurant volgeboekt zit.

Shéherazade – Tozeur

Ga je uit eten bij dit gezellige restaurant? Bestel dan de couscous en sluit je diner af met het overheerlijke dadelijs van dit restaurant.

Oscar – Djerba

In dit restaurant worden Joodse specialiteiten met Tunesische smaak bereid.

Traditionele gerechten

In de Tunesische keuken wordt veel gebruik gemaakt van olijfolie en kruiden. Als je uit eten gaat krijg je dan ook vaak vers brood met olijven en harissa (een scherpe peperdip die gemaakt is van rode pepers, knoflook en kruiden).

Na een dag op het strand of een middag op de golfbaan kun je in Tunesie heerlijk, uitgebreid eten. De volgende typisch Tunesische gerechten moet je zeker proeven:

  • Brik l’oeuf
    Dit voorgerecht bestaat uit een zacht gekookt ei dat verpakt is in een envelopje van filodeeg. Soms zitten er behalve ei ook garnalen of tonijn in het envelopje. Volgens de traditie mag je de Brik l’oeuf alleen met je handen eten
  • Mechouia
    Mechouia is een goede bodem voor het diner. Het is een frisse salade van gesnipperde uien, rode pepers, tomaten, tonijn en ei
  • Chorba
    Wil je liever een soep als voorgerecht? Dan moet je Chorba proberen! Het is een romige soep, gemaakt van tomaten, ui en granen
  • Couscous
    Couscous is het nationale gerecht van Tunesië. De couscous wordt gestoomd en geserveerd met groente, lam, gevogelte of vis
  • Agneau la Gargoulette
    Deze traditionele stoofschotel met lamsvlees is een echt culinair hoogstandje in Tunesië
  • Koucha
    Dit is gebakken lam met rozemarijn
  • Salata batata
    Deze pittige aardappelsalade is lekker als bijgerecht bij een lichte salade

Tunesische wijn

In het noorden van Tunesië worden veel druiven verbouwd. Van die druiven wordt heerlijke wijn gemaakt. Vooral bij de Tunesiërs zelf is de lokale wijn geliefd. Toeristen weten nog niet dat er goede wijn wordt gemaakt in het Noord-afrikaanse land.
Rode wijnen:

  • Vieux Magon
  • Chateau St. Augustin
  • S’Lian

Witte wijnen:

  • Chateau St. Augustin
  • Ugni Blanc

Olijfolie

Tunesië is een van de grootste olijfolie exporteurs buiten de Europese Unie. In het Romeinse tijd was het land zelfs de grootste leveranciers voor de Romeinen. In de regio rondom Sousse en Sfax zie je grote olijfboom velden. In de winter worden de olijven geoogst en wordt zo een fruitige “Extra Virgine” olie gemaakt. Een belangrijk onderdeel van het Mediterraanse dieet.

Naar de markt

Naar de markt of de souk gaan is een geliefde bezigheid van de Tunesische bevolking. Dit schouwspel van producten, mensen die komen en gaan met autos en scooters, maakt het voor toeristen extra leuk. Zorg voor contant geld en laat je verleiden tot een aankoop van kaneel, peper, aardbeien of verse munt.

Meer foto’s van de markt in Tunesië

Geniet mee van de markt in Tunesië met deze foto’s.

Verse aardbeien

Verse aardbeien

Kaneel op de markt

Kaneel op de markt