Winkelen in Tunesië

shopping-icoon-verkeersbureaus Het ambacht is een van de meest dynamische sectoren in de Tunesische economie en een van de oudste professionele activiteiten. Door heel Tunesië vind je ambachtelijke winkels. De materialen, de technieken en de vormen zijn het resultaat van vakmanschap en dit ambacht wordt steeds herzien en verbeterd door creatieve, tijdeloze ambachtslieden.

De binnenlandse architectuur, decoratie, meubels, woonaccessoires, maar ook sieraden en de wijze waarop deze worden gemaakt blijft hierdoor bestaan. Een uniek erfgoed onthuld door het talent van alle Tunesische ambachtslieden.

Naast de vele bazaars, medina’s, souks en markten die je in elke stad en dorp vindt zijn er ook grote winkelcentra te vinden in Tunesië . In Tunis is het moderne winkelcentrum Zephyr waar je de nieuwste mode shopt, parfum koopt of electronica inslaat. Op het dakterras is een restaurant dat je een mooi uitzicht geeft over de zee en de stad terwijl je nipt van een glas munt thee. Ook de supermarktketen Carrefour kom je in veel steden tegen. Je dagelijkse boodschappen kun je overal doen in Tunesië.

Centre Commercial Le Zéphyr in Tunis

Centre Commercial Le Zéphyr in Tunis

Souk

Neem de tijd voor de soek; wie niet bereid is om thee te drinken met de verkopers of af te dingen, betaalt niet alleen te veel, maar ervaart de soek niet echt. Monastir is niet erg groot, maar het is minder dan een half uur rijden naar Sousse, de derde stad van Tunesië. De Medina (stadshart) is zeer de moeite waard; je schuifelt door een enorme mensenmassa tussen de winkeltjes en kraampjes door. Op de bazaar is werkelijk alles te koop: leren jassen, schoenen en tassen tot aardewerk, kruiden en natuurlijk tapijten. Als u niet zo’n fan bent van deze onderhandelingen, geef dan de voorkeur aan winkels die aangesloten bij de Nationale Ambachten Bureau (ONAT). Een ONAT keurmerk op een tapijt is tegelijkertijd een kwaliteitskeurmerk.

Betalen in winkels

Alle winkels in Tunesië accepteren contant geld. Creditcards worden bij grotere winkel(ketens) geaccepteerd. Dit geldt niet voor je PIN-pas of bankkaart. Ga er niet vanuit dat deze overal gebruikt kan worden. Zorg dus dat je altijd cash geld op zak hebt. De Tunesische Dinar kun je bij een geldautomaat opnemen.

Afdingen

Als je houdt van afdingen, dan zul je gek zijn op de souks, waar bijna iedere prijs omlaag kan. De medina’s of oude centra, waar de souks zich bevinden, zijn uiterst levendige plaatsen waar handwerkers nog steeds hun handel drijven in de straten en waar iedere straat plaats biedt aan een eigen ambacht. De meer aristocratische handelaren, zoals juweliers, zijdeverkopers, parfumerieën en boekwinkels, bevinden zich normaal gesproken rondom de moskee, terwijl praktische zaken zoals aardewerk meer in de buurt van de buitenwijken van de stad worden verkocht.

Een kleine bazaar in Tunesie

Een kleine bazaar in Tunesie