Kunst & Cultuur in Tunesië

cultuur-icoon-verkeersbureaus Tunesië bestaat uit archeologische vindplaatsen van alle tijden (prehistorisch, antiek en middeleeuws), monumenten (baden, tempels, amfitheaters, moskeeën, synagogen, musea, kerken en Arabische forten), en heeft een grote verscheidenheid aan kunst en populaire tradities. Daarom is Tunesië een cultureel erfgoed dat behoort tot een van de rijksten in het Middellandse Zee gebied.

Maar lieft 8 Tunesische sites staan op de UNESCO werelderfgoed lijst. Zij maken van het land een plek van verwondering die zijn gelijke niet kent. Carthago en Kairouan zijn 2 van die parels. De andere UNESCO spots zijn:

  • De ruines van Dougga
  • Amphitheatre of El Jem
  • Ichkeul National Park en het meer van Ichkeul (حيرة اشكل‎)
  • De Medina van Sousse
  • De Medina van Tunis
  • De Punische stadn Kerkuane en de Necropolis

Kairouan

Het oude centrum van Kairouan heeft al menig kunstenaar geïnspireerd. Eindeloze kronkelende straatjes, gewelfde gebouwen en de Grote Moskee vormen het hart van de stad. In de soeks, de overdekte markten, bruist het van de activiteit. In de zijstraatjes lopen vrouwen stil voorbij, gehuld in een gewaad, slechts onderbroken door het gelach van groepjes spelende kinderen. Ze gaan graag met je op de foto, maar vraag het altijd eerst even. Gegarandeerd mooie Instagram foto’s! De oude wijken worden omsloten door een goudgele bakstenen stadswal, met torens en bastions.

De Grote Moskee van Kairouan is een van de oudste moskeeën ter wereld. Het is een van de meest indrukwekkende monumenten van de gehele Maghreb. De arcades op de binnenplaats laten het zonlicht naar binnen valen en zorgen voor een schaduwspel. De moskee Weerd in 670 gebouwd door de Arabische generaal Oqba Ibn Nafi. De huidige vorm kreeg het echter pas in 836. In deze periode werd Kairouan een welvarende stad en 2 eeuwen lang een van de belangrijkste steden in het Middellandse Zeegebied. De invloed reikte zelfs tot aan Sicilië. In het centrum zijn waterbekkens met een diameter van 128 meter. Dit complexe system van waterreservoirs werd alom geroemd.

Grote Moskee van Kairouan

Grote Moskee van Kairouan

Carthago

Bezoek het oude Carthago, vroeger en van de meest invloedrijke en machtigste steden ter wereld. Rondom Carthago vind je kleine steden als Marsa en Sidi Bou Saïd. In Sidi Bou Saïd loop je van kunst gallery naar studio waar ambachtelijke producten worden gemaakt. In de zomer is het Carthago Summer Festival, in Oktober het Octobre musical festival en het Festival du cinéma. Carthago zelf was een kopie van een Romeinse stad, compleet met baden, een amfitheater en standbeelden van de regerende Caesars. Tip: Neem een gids mee naar het museum om de geschiedenis en de invloed op het huidige Tunesië goed te leren begrijpen.

Toeristen in Carthago

Toeristen in Carthago

Zie meer met je eigen gids

Plattegrond van het Hanibal district

Plattegrond van het Hanibal district

Plattegrond van Carthago

Plattegrond van Carthago

Toeristen in Carthago

Toeristen in Carthago

Het uitzicht over zee vanaf Carthago

Het uitzicht over zee vanaf Carthago

Musea in Tunesië

Musée des Arts et Traditions Populaires – Djerba

Het museum beschikt over prachtige collecties van de traditionele kostuums, joodse en islamitische juwelen.
Adres: Zaouia Sidi Zitouni
Tel: +216 75 65 05 40
Internet: www.tourismtunisia.com

Musée des Traditions Guellala – Djerba

Het pittoreske dorpje Guellala staat bekend om zijn keramiek. Het museum toont de rijkdom van Djerba’s tradities. Omdat het is gebouwd op een heuvel, is het ook één van de beste uitzichten over het eiland!
Adres: Guellala
Internet: www.tourismtunisia.com

Bardo Museum

Het archeologische Bardo Museum stelt een rijk stukje Tunesische historie tentoon en is gevestigd in een schitterend -eveneens historisch- paleis. Je vindt hier indrukwekkende mozaïeken die dateren van 200 tot 600 n.C. die werden gebruikt als versiering voor amfitheaters, badhuizen en vloeren. Niet verwonderlijk dat deze Romeinse mozaïek tot de belangrijkste van de wereld behoort.

Museum van Kunst en Tradities -Tozeur

Rue de Kairouan. Elke dag open van 8 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 18 uur.
De collectie bestaat uit alledaagse voorwerpen: kledij, olielampen en aardewerk. De deuren naar de binnenpoort zijn versierd met drie ringen die elk een ander geluid produceren. De eerste is bedoeld voor een man, de tweede voor een vrouw en de derde voor een kind.

Dar Cherait Museum -Tozeur

Een museum met een collectie van traditionele producten van een rijke familie van Tozeur. Abderrazak Cherait, de stichter van het museum, wilde dat de bezoeker meer kon ontdekken dan enkel de etnografische aspecten. Dit museum bootst een paleis van een notabele na. Een groot binnenplein met een fontein in de vorm van een ster, leidt naar een patio met vier overdekte galerijen. Het museum laat zich bezoeken alsof men door een verhaal loopt. Het museum is onlangs nog uitgebreid met enkele zalen waar op onderhoudende wijze de geschiedenis van Tunesië aan bod komt, vanaf de prehistorie tot aan vandaag. Reken op een uur om het museum te bezoeken.