Het land is bijna twee keer zo groot als Nederland, heeft ongeveer 7,5 miljoen inwoners (waarvan 1/5 in Belgrado woont) en grenst aan Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Macedonië, Kosovo, Montenegro, Bosnië en Herzegovina en Kroatië.
Geen paspoort nodig voor Servië
Servië is nog geen lid van de Europese Unie, maar heeft dat lidmaatschap wel aangevraagd. Sinds kort heb je geen paspoort meer nodig, maar is een identiteitskaart genoeg voor toegang tot het land. De plaatselijke munteenheid is de dinar, die ongeveer evenveel waard is als een eurocent.
Bereikbaarheid
Vanaf Schiphol vlieg je rechtstreeks naar Belgrado met de Servische luchtvaartmaatschappij airserbia. Budgetvervoerders Wizz Air en Transavia vliegen vanaf Eindhoven naar de Servische hoofdstad Belgrado en Niš en Transavia naar Belgrado. De vlucht duurt iets meer dan twee uur. Over de weg is de afstand tussen Utrecht en Belgrado ruim 1700 kilometer.
Taal
Het Servisch is een Slavische taal, die verwant is aan het Russisch. In het voormalige Joegoslavië was Russisch als tweede taal op school verplicht en hierdoor spreken vooral oudere Serviërs vaak Russisch, maar ook wel Duits. Nu leren steeds meer mensen Engels. Zeker in Belgrado kun je je dan ook goed verstaanbaar maken in die taal.
Landschap
Servië heeft een gevarieerd landschap, dat van de golvende akkers ten noorden van Belgrado steeds meer overgaat in beboste heuvels en bergen naarmate je verder richting het zuiden gaat. Die afwisselende natuur biedt veel mogelijkheden voor wie van wandelen, fietsen, paardrijden of fietsen houdt.
Religie
De grootste religie in Servië is de Servisch-Orthodoxe Kerk. Dit is duidelijk te merken aan de vele orthodoxe kerken en kloosters, waar hard wordt gewerkt aan het behoud en herstel van de eeuwenoude fresco’s. Maar in de regio Sandžak, in het Zuiden van Servië, zijn de meeste inwoners moslim en kom je dus ook veel minaretten van moskeeën tegen.

Novi Pazar
Geschiedenis
Servië heeft een roerige geschiedenis achter de rug. Het gebied rondom Belgrado wordt al sinds 4000 voor Christus bewoond. De Romeinen lieten er hun sporen achter en na de val van het Romeinse rijk lag Servië precies op de grens tussen Oost en West. Een bloeiperiode in de 12e-14e eeuw onder de Nemanjici-dynastie lag ten grondslag aan veel prachtige kloosters.

Mausoleum van de Karadjordjevici bij Topola
Een zware tijd volgde toen het Osmaanse rijk het hele gebied ten zuiden van de Donau inlijfde. De Turken brandden gebouwen af en haalden de koepels van kerken om er wapens van te maken. Wie succesvol wilde zijn, moest zich aanpassen aan de Turkse levensstijl. Arme Servische boeren konden niets anders dan hard werken en bijna alles wat ze verwierven afstaan aan de Turkse autoriteiten.

Opschrift in Arabische en Cyrillische letters
Uiteindelijk zorgden twee dynastieën, de Karadjordjevici en de Obrenovici, ervoor dat Servië onder het juk vandaan kwam. Na een interne strijd bleven de Karadjordjevici over en om samen sterker te staan, probeerde men eenheid in de regio te brengen door één ‘Zuid-Slavië’ (de letterlijke vertaling van Joegoslavië) op te richten.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtten de Karadjordjevici naar het buitenland. Ook nu was er verdeeldheid: het Servische verzet bestond uit koningsgezinde Četniks en de partizanen onder leiding van Tito, die na WO II met zijn ‘Derde Weg’ een soort milde vorm van het communisme invoerde in Joegoslavië. Na de dood van Tito, die in de loop der jaren steeds meer verheerlijkt werd, ontstond een machtsvacuüm waardoor etnische onlusten een kans kregen. Uiteindelijk resulteerde dit erin dat Servië tussen 1991 en 2000 verwikkeld raakte in vier oorlogen en dat Joegoslavië uiteenviel.

Het gebombardeerde Ministerie van Defensie in Belgrado
Servië is dus altijd een kruispunt van culturen geweest en dat maakt het een boeiend en veelzijdig land om te bezoeken ook door de verscheidenheid aan hotels en de vele lokale en internationale winkels.
Reviews lezen over Servië
Verkeersbureaus en VVV’s in Servië
Tweet
Twitter: twitter.com/serbiatourism
Facebook: facebook.com/serbiatourism
YouTube: youtube.com/user/serbia
Pinterest: pinterest.com/serbiatourism
Instagram: instagram.com/serbiatourism