Bezienswaardigheden in Servië

bezienswaardigheden-icoon-verkeersbureaus
De meeste mensen die Servië bezoeken, zullen ook de Servische hoofdstad Belgrado willen zien. Belgrado is een stad met een lange geschiedenis: zo’n 7000 jaar geleden werd deze plek al bewoond. De naam, ‘de witte stad’, is ontstaan door de witte stenen die de Romeinen gebruikten voor hun uitbreidingen van de burcht, die later onder het Osmaanse bewind de naam Kalemegdan kreeg.

Belgrado Kalemegdan

Kalemegdan in Belgrado

Het graf van Tito en de Sint Sava

Uit de recentere geschiedenis stammen het Tesla-museum, de communistische woonblokken, het graf van Tito en sporen van bombardementen in de jaren negentig. Tegenwoordig strekt de stad zich vanuit het centrum in alle richtingen over vijftig kilometer uit en is hij wereldberoemd vanwege het uitgaansleven. Er wordt nog volop aan de stad gewerkt, zoals aan de negende brug over de Donau en de op één na grootste Orthodoxe kerk ter wereld, de Sint Sava.

De één na grootste Orthodoxe kerk Sint-Sava 


De één na grootste Orthodoxe kerk ter wereld: de Sint Sava


Middeleeuwse kloosters

In de Middeleeuwen maakte Servië een bloeitijd door en werden er veel kloosters gebouwd. Hoewel deze kloosters onder het Osmaanse rijk veel te lijden hadden, valt er nog steeds veel moois te zien. Ook wordt op veel plaatsen hard gewerkt om de oude glorie te herstellen. Vijf Servische kloosters maken deel uit van de internationale culturele route Transromanica. De kloosters Studenica en Sopocani staan zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het klooster Sopocani

Het klooster Sopocani

Turkse invloeden: Novi Pazar

De aanwezigheid van de Turken in Servië heeft in meerdere opzichten een stempel op het land gedrukt. De stad Novi Pazar is een van de plaatsen waar deze invloed duidelijk voelbaar is. De stad werd in de 15e eeuw gesticht onder de Turken en maakte in de 17e eeuw een bloeiperiode door als handelsplaats.
Tegenwoordig is 85% van de inwoners moslim, tegenover 12% Servisch-Orthodox. De stad wordt getekend door minaretten van moskeeën. Ook is er een oud badhuis te bezichtigen, dat met ondergrondse tunnels is verbonden met de burcht, zodat ook het leger er gebruik van kon maken.

De Novi-Pazar moskee

Moskee in Novi Pazar

De haman Novi-Pazar

Hamam in Novi Pazar

Na de Turken: de Karadjordjevici en de Obrenovici

Uiteindelijk waren het twee families die de Turken verdreven: de Karadjordjevici en de Obrenovici. In Oplenac staat het indrukwekkende mausoleum van de Karadjordjevici-dynastie met daarin een van omgesmolten wapens gemaakte kroonluchter en kleurige mozaïeken. Hier staat ook de bescheiden woning van koning Peter I, die zijn rijkdommen liever deelde met het volk in plaats van ze te besteden aan een weelderig paleis. Peter I stond bekend als ‘de bevrijder’ en zijn zoon Aleksander als ‘de vereniger’, aangezien hij de naam Joegoslavië als unie van de Zuid-Slavische landen introduceerde.

Het Oplenac mausoleum

Mausoleum van de Karadjordjevici bij Topola

Natuur

Naast al deze door mensenhanden gemaakte bezienswaardigheden verdient de Servische natuur zeker de aandacht. In de kalkrijke bodem zijn hier en daar opvallende vormen uitgesleten, zoals bij de bochtige Ovcar-Kablar-kloof. Het Golija-gebergte is een door de UNESCO erkend MAB (mens en biosfeer)-reservaat.