Vervoer in Servië

vervoer-icoon-verkeersbureaus
Hoewel Belgrado prima te voet te verkennen is, kun je natuurlijk ook gebruikmaken van het openbaar vervoer. Kaartjes voor de bussen, trolleybussen en trams zijn op de lijn zelf en bij de grote haltes te koop. Het openbaar vervoer is relatief voordelig en dat geldt ook voor een rit met de taxi.

Een tram in Belgrado

Een tram in Belgrado

Ook de inwoners van Belgrado zelf reizen graag met het openbaar vervoer. Tram 2 is favoriet, want deze omcirkelt de belangrijkste plekken en bezienswaardigheden in het centrum van Belgrado. De trolleybussen kunnen het verkeer op straat wel eens ophouden en er is dan ook sprake van geweest dat ze uit de stad weg zouden moeten. Maar de inwoners van de stad wilden hun geliefde trolleybussen niet kwijt en dus rijden ze nog steeds rond.

Er worden al tientallen jaren plannen gemaakt om een metro aan te leggen onder Belgrado. Tot nu toe is de bouw steeds uitgesteld, dus voorlopig is het nog even wachten op een ondergrondse.

Vliegen naar Servië

Vanaf Schiphol vlieg je rechtstreeks naar Belgrado met de Servische luchtvaartmaatschappij airserbia. Budgetvervoerders Wizz Air en Transavia vliegen vanaf Eindhoven naar de Servische hoofdstad Belgrado en Niš en Transavia naar Belgrado. De vlucht duurt iets meer dan twee uur. Over de weg is de afstand tussen Utrecht en Belgrado ruim 1700 kilometer.

 

 

Auto


Autorijden in Servië wordt makkelijker gemaakt doordat plaatsnamen vaak in het Cyrillische en het Latijnse schrift aangegeven staan. De bewegwijzering is op sommige stukken wel summier. De betaalde snelweg is in prima staat, maar de binnenwegen kunnen wel eens hobbelig zijn door al dan niet plaatselijk gerepareerde barsten en kuilen. Bij de tankstations is bediening gebruikelijk. Bordjes met ‘Dozvoljeno samoposluživanje’ geven aan dat ook zelfbediening is toegestaan.
In de steden kan het autoverkeer (zoals in elke stad) soms druk en chaotisch zijn.

Druk autoverkeer in Belgrado

Druk autoverkeer in Novi Pazar

Trein


Het spoorwegnet van Servië lijdt onder achterstallig onderhoud en dat komt de betrouwbaarheid niet ten goede. Treinen rijden niet frequent en hebben vaak vertraging. Wel wordt de spoorlijn tussen Belgrado en Bar (in Montenegro) een van de mooiste van Europa genoemd.
Bus
Het uitgebreide busnetwerk van Servië biedt een goed alternatief voor de spoorwegen. Het kan wel even puzzelen zijn om de dienstregeling te achterhalen, dus neem de tijd om je reis te plannen.

Cruiseschip

Een bijzondere manier om je door Servië te verplaatsen is met een cruise over de Donau. In de zomer meren deze cruiseschepen vlak bij het centrum van Belgrado aan.

Cruiseschip in Belgrado

Cruiseschip in Belgrado