Noord Noorwegen

Het koninkrijk Noorwegen is een uitgestrekt land in Noord-Europa, dat grenst aan Zweden, Finland en Rusland. Met een kustlijn van maar liefst 25.000 km speelt de zee er een belangrijke rol. Dat geldt ook voor het noordelijkste stuk van Noorwegen: Noors Lapland. Blijf op de hoogte van Noord Noorwegen met onze inspirerende nieuwsbrief!

Bezienswaardigheden

De grootste bezienswaardigheid in Noord-Noorwegen is de natuur. Daarnaast valt er genoeg te genieten aan architectuur, geschiedenis en cultuur.

Eten en Drinken

Als je van vis houdt, zit je goed in Noord-Noorwegen. De zalm, kabeljauw en koningskrab smaken er uitstekend. Maar ook rendiervlees wordt veel gegeten.

Kunst en cultuur

Tips voor culturele activiteiten in Noord-Noorwegen. Van de Sami tot de Vikingen en de huidige internationale samenstelling van de bevolking heeft Noord-Noorwegen een zeer rijke cultuur.

Natuur

Noord-Noorwegen is een regio van extremen. Er zijn grote verschillen tussen het landschap en klimaat aan de kust en landinwaarts, en tussen de seizoenen.

Overnachten

Overnachten in Noord-Noorwegen kan bijvoorbeeld op een camping, op het water of ‘gewoon’ in een hotel. De buitenlucht zorgt voor een goede nachtrust.

Shopping

In Noord-Noorwegen vind je veel merkwinkels in de grote steden. Maar natuurlijk staan ze bekend om de truien, wanten en mutsen met de Noorse breipatronen.

Sport en vrije tijd

Dankzij het extreme landschap en klimaat in Noord-Noorwegen kun je daar bijzondere sporten beoefenen, zoals rijden op een sneeuwscooter of ijsvissen

Vervoer

Noord-Noorwegen is een uitgestrekt land. Gelukkig is het ruige landschap op allerlei manieren ontsloten, en is vervoer goed geregeld.

Vissersboten in Honningsvag

Vissersboten in Honningsvag

Taal en munteenheid

De Noorse taal kent twee varianten: Bokmål en Nynorsk. Beide vertonen veel overeenkomsten met het Deens en het Zweeds. Ook het Samisch, de taal van de Sami, is erkend als officiële taal in Noorwegen en wordt na een periode van onderdrukking van de Samische cultuur nu weer gekoesterd en onderwezen op scholen. Noorwegen doet niet mee met de euro. De munteenheid in Noorwegen is de Noorse kroon. Noorwegen maakt wel deel uit van de Europese Unie en je kunt er dus met een identiteitskaart naartoe.

Finnmark

De noordelijkste provincie van Noorwegen heet Finnmark. Met een omvang die ongeveer overeenkomt met die van Zwitserland is dit meteen ook de grootste provincie van Noorwegen. Finnmark wordt ook wel Noors Lapland genoemd. Dit is het gebied waar de Sami al eeuwenlang hun rendieren hoeden.

Klimaat

Door de warme golfstroom die langs de kust van Noord-Noorwegen stroomt, zijn er grote verschillen in het klimaat aan de kust en in het binnenland. Aan de kust matigt de golfstroom de temperaturen en is het in de winter niet zo koud als je zou verwachten op zo’n 70 graden noorderbreedte. Diezelfde golfstroom zorgt ervoor dat dit een uitstekend gebied is voor de visserij. Maar in het binnenland kan het wel streng vriezen: tot wel 50 graden onder nul. In de zomer komt de temperatuur in Noord-Noorwegen wel boven de 20 graden uit, maar niet voor langere periodes achter elkaar.

Midzomernachtzon en noorderlicht

In bepaalde delen van het jaar kun je in Noord-Noorwegen iets heel bijzonder beleven. Boven de poolcirkel gaat de zon in de zomer namelijk een periode nooit helemaal onder. Hij daalt wel naar de horizon, maar blijft daar net boven hangen en komt dan weer hoger en hoger. In de winter komt de zon juist een periode helemaal niet boven de horizon. Maar dat wil niet zeggen dat het de hele tijd compleet donker is: het licht van de zon is wel te zien aan de horizon, net zoals bij ons vlak voor zonsopkomst of na zonsondergang. Bovendien weerkaatst de sneeuw het licht dat er is, zodat het donker nog verder wordt verdreven.

Toch heeft het donker ook een voordeel. Hoe donkerder het is, hoe beter namelijk het sprookjesachtige noorderlicht te zien is. Deze lichtshow aan de hemel, die varieert van wat lichtgroene vegen of een dunne, groene boog tot een dansend gordijn in meerdere kleuren, wordt veroorzaakt door elektrisch geladen deeltjes die afkomstig zijn van de zon en hier in aanraking komen met de dampkring. Zelfs voor bewoners van Noord-Noorwegen heeft het licht nog altijd iets magisch.

Reizen naar Noord Noorwegen

Zie meer informatie op www.nordnorge.com/en over Noord Noorwegen en het Verkeersbureau.

 

 

Vliegtickets naar Noord Noorwegen

Op verkeersbureaus.info vind je voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar Noord Noorwegen. Bekijk de ticket aanbiedingen!

Bereikbaarheid

Ondanks de ver noordelijke ligging is Noord-Noorwegen goed bereikbaar. Steden als Tromsø en Alta hebben een vliegveld en in veel dorpen zijn kleine vliegveldjes met korte landingsbanen te vinden. Uit de tijd dat veel vissersplaatsjes nog niet of slecht over de weg te bereiken waren, stamt ook de Hurtigruten, een bootdienst die nog steeds dagelijks post, vracht en passagiers van kustplaats naar kustplaats brengt. Maar ook de bereikbaarheid over de weg is inmiddels flink verbeterd, mede dankzij diverse tunnels die met rolluiken sneeuw- en ijsvrij worden gehouden.

Met de Hurtigruten naar Noord-Noorwegen

Met de Hurtigruten naar Noord-Noorwegen

Outdoor-land

De natuur is de grote trekpleister van Noorwegen en wie van outdoor-activiteiten houdt, zit hier dan ook goed. Of je nu in de winter gaat rijden met een hondenslee, rendierslee of sneeuwscooter, of in de zomer gaat gletsjerwandelen, mountainbiken, wandelen of kanoën, spectaculair is je verblijf in Noord-Noorwegen gegarandeerd.

Op een rendierslee door Noord-Noorwegen

Op een rendierslee door Noord-Noorwegen

5 Tips van het verkeersbureau van Noord Noorwegen

Om uw verblijf in Noord Noorwegen goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau u de volgende vijf tips

  • in Noorwegen is de lokale valuta NOK. Zorg dat je vooraf bij het GWK wat geld wisselt
  • In het Poolgebied is het koud. Bescherm jezelf met goede kleding
  • Reviews bekijken van reizigers? TripAdvisor vertelt je wat andere reizigers vinden van Noord Noorwegen

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Noord Noorwegen om in de vakantiestemming te komen!