eten-drinken-icoon-verkeersbureaus

Eten en drinken in Noord-Noorwegen

Als je van vis houdt, zit je goed in Noord-Noorwegen. De zalm, kabeljauw en koningskrab smaken er uitstekend. Maar ook rendiervlees wordt veel gegeten, bijvoorbeeld als carpaccio, of een stukje gedroogd rendierhart als snack.

Vis in alle soorten en maten

Vis hebben ze in Noord-Noorwegen in overvloed. Dankzij de warme golfstroom is het water rijk aan zuurstof en bevat het veel plankton. Daar komt heel veel vis op af. In de Noord-Noorse rivieren zit bovendien veel zalm. Een groot deel van wat hier gevangen wordt, gaat diepgevroren richting zuiden. Maar vers smaakt het natuurlijk het lekkerst.

De Noren hebben nog een andere manier om vis te bewaren. Ze maken stokvis van de Noorse winterkabeljauw skrei, die vanuit het noorden naar de Lofoten trekt om daar te paaien. Die vissen hangen ze op onder het dak van hun veranda, of aan grote rekken die je langs de weg ziet staan. In 3-4 maanden droogt de kabeljauw dan aan de wind. Daarna is de gedroogde vis zeer lang houdbaar en wordt hij gegeten als tussendoortje.

Een andere lekkernij uit de zee is koningskrab uit de Barentszee. Deze reusachtige beesten kunnen wel 30 jaar oud worden en een spanwijdte bereiken van zo’n 2 meter. Meestal worden ze echter eerder gevangen en opgegeten. Het vlees uit hun enorme poten smaakt prima op een witte boterham met wat mayonaise.

Koningskrab

Koningskrab

Voor vleesliefhebbers

Ook vlees wordt gedroogd, bijvoorbeeld dat van rendieren. Daarbij is het de gewoonte om alle delen van een rendier te gebruiken. Je kunt in Noord-Noorwegen dus niet alleen heerlijke rendiercarpaccio eten, maar ook als tussendoortje wat stukjes gedroogd rendierhart. Wie het liever wat ‘gewoner’ houdt, kiest voor lamsvlees of de populaire ‘varme pølser’, oftewel warme worstjes.

Rendiercarpaccio en garnalen

Rendiercarpaccio en garnalen

Gedroogde vis

Als je wat Noors eten en drinken wilt proberen, is gedroogde vis een goede keuze. Je vindt de gedroogde stukjes vis gewoon in zakjes in de supermarkt en de Noren eten ze als tussendoortje. Er zijn ook zakjes met gedroogd rendiervlees. Trekt je dit niet zo aan, probeer dan eens de platte broodsoort Polarbrød. Voor een typisch Scandinavisch drankje erbij mag een flesje aquavit niet ontbreken.

Drogende stokvis op Mageroya

Drogende stokvis op Mageroya

Groente en fruit met intense smaak

Vanwege de hoge ligging worden groente en fruit in Noord-Noorwegen niet zo groot. Maar daar smaken ze niet minder om. Sterker nog, de smaak wordt alleen maar geconcentreerder, zodat aardappeltjes, worteltjes en aardbeitjes een intense smaak krijgen. Volgens sommigen zijn aardbeien van onder het noorderlicht zelfs de lekkerste ter wereld.

Kaas, maar dan anders

Een bijzonderheid die je in Noord-Noorwegen bij elk ontbijtbuffet tegenkomt, is de bruine kaas: ‘brunost’. Deze kaassoort wordt gemaakt van koeien- of geitenmelk, die wordt gekaramelliseerd – vandaar de bruine kleur. Brunost wordt ook wel geserveerd bij de wafels die je in Noorwegen vaak kunt eten. Bruine kaas wordt ook wel gebruikt in ‘lefse’, een plat brood met daarin kaneel, suiker, boter en soms dus ook brunost.

Stevige Sami-soep

Als je de kans krijgt, moet je zeker een keer het Sami-gerecht ‘bidos’ proberen. Dat is een stevige soep die kan worden gemaakt met (rendier)vlees of met vis. Het is een echte klassieker, die bijvoorbeeld ook wordt geserveerd op een Sami-bruiloft.

Bidos met vis

Bidos met vis

Koffie en sterkedrank

De Noren zijn echte koffieliefhebbers, ook al drinken ze hem meestal wat slapper dan wij gewend zijn en houden ze het vaak bij ‘gewone’ koffie in plaats van cappuccino of espresso. Zeker in de winter is het erg fijn om te merken dat de koffie vrijwel altijd klaarstaat in Noord-Noorwegen.

Heb je behoefte aan iets sterkers, dan is er natuurlijk ook wijn en bier. Maar wie het Scandinavisch wil houden, kiest voor het ‘levenswater’ aquavit met een alcoholpercentage van 40-45%. Een andere sterkedrank die in Noorwegen wordt gedronken, is wodka, onder invloed van het aangrenzende Rusland.

Hurtigruten-wijn

Hurtigruten-wijn