shopping-icoon-verkeersbureaus

Shoppen in Noord-Noorwegen

Ook in het dunbevolkte Noord-Noorwegen vind je in grotere plaatsen moderne winkelcentra met internationale merken. Maar misschien is het nog leuker om iets typisch Noors mee te nemen naar huis?

Kleding

De Noorse gebreide truien met hun kenmerkende patronen zijn wereldberoemd. Het leuke is dat de Noren ze ook echt op grote schaal dragen. Overal vind je dan ook truien, wanten en mutsen met Noorse breipatronen, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Ook voor warme schoenen en laarzen zit je hier goed. Traditionele bontlaarzen worden in een modern jasje gestoken en staan gewoon in de etalages. Voor extra grip zijn er handige rubberen banden met spikes voor onder je schoenen te koop. Handig in een streek waar je continu over sneeuw en ijs loopt, maar ook voor als het thuis een keertje glad is.

Noors breiwerk op de Noordkaap

Noors breiwerk op de Noordkaap

Aandenken aan de Sami

De Sami-cultuur is nadrukkelijk aanwezig in Noord-Noorwegen en voor veel mensen een reden om deze regio te bezoeken. Mutsen, wanten en laarzen van bijvoorbeeld rendier- en zeehondenhuiden zijn als souvenir verkrijgbaar. Het handwerk van de Sami is vaak praktisch van aard: zo maken ze prachtige messen van hoorn en leer. Maar ze maken ook sieraden, zoals armbandjes van rendierleer en zilveren hangers waarin traditionele symbolen zoals het zonnewiel terugkomen. Een cd met joik-muziek, bijvoorbeeld van Mari Boine, is ook een mooi aandenken aan de Sami.

Kunstzinnig

Noord-Noorwegen is een inspirerende omgeving voor kunstenaars, die in hun galerie of winkel vooral in de zomer bezoekers ontvangen en hun werken verkopen. Ze maken bijvoorbeeld papiercollages van het Noord-Noorse landschap of combineren voorwerpen die ze op het strand hebben gevonden tot unieke sieraden of woonaccessoires.

Kunst van wrakhout

Kunst van wrakhout

Souvenirs

Natuurlijk zijn bij toeristische trekpleisters ook speciale souvenirwinkels te vinden, met souvenirs die zijn gebaseerd op iconen van Noorwegen en Scandinavië in het algemeen: poppetjes van trollen en knuffels van elanden bijvoorbeeld. Ook de Noorse breipatronen en het Sami-handwerk zie je hier weer terug. Grote souvenirwinkels vind je onder andere bij de aanlegplaats van de Hurtigruten in Honningsvåg, in het bezoekerscentrum van de Noordkaap of in het museum met rotstekeningen in Alta.