sport-icoon-verkeersbureaus

Sport en vrije tijd in Noord-Noorwegen

Het extreme landschap en klimaat in Noord-Noorwegen zorgen ervoor dat je de kans krijgt om bijzondere sporten te beoefenen, zoals rijden op een sneeuwscooter of ijsvissen. Om er optimaal plezier aan te beleven, is het wel belangrijk dat je je goed kleedt.

Langlaufen, skiën en snowboarden

Als de Noren het over skiën hebben, hebben ze het meestal over ‘cross-country skiing’: langlaufen dus. Langlaufen is in de winter bijna net zo gewoon als fietsen bij ons. In een stad als Alta zie je de mensen dan ook gewoon door de stad glijden op hun langlaufski’s. Natuurlijk zijn er in de bergen ook pistes om te skiën en snowboarden.

 

 

Langlaufers in Alta

Langlaufers in Alta

Wandelen, fietsen en kanoën

In de zomer biedt het Noord-Noorse landschap volop mogelijkheden om te gaan kanoën, mountainbiken of wandelen. Maar ook in de winter kun je als wandelaar je hart ophalen, bijvoorbeeld met een gletsjer- of sneeuwschoenwandeling. Het leuke aan zo’n sneeuwschoenwandeling is dat je op plekken buiten de gebaande paden komt, waar je in de ongerepte sneeuw de mooiste sporen vindt van de dieren die hier leven.

Sporen in de sneeuw

Sporen in de sneeuw

Vissen

Met al die kou kun je in Noord-Noorwegen ook prima ijsvissen. Op de dichtgevroren meren zie je regelmatig markeringen van een wak met een stoeltje ernaast. In de zomer zijn er volop mogelijkheden voor zee- en riviervissen. Informeer wel naar de nodige vergunningen. Vissen op zalm in Alta is bijvoorbeeld zo populair, dat er jaarlijks een speciale verloting van visvergunningen wordt gehouden.

Maak eens een ritje

Rijden op een rendierslee is nauwelijks sport te noemen: dat is alleen een kwestie van lekker achteroverleunen en je stapvoets laten voorttrekken. Anders is dat bij een rit op een hondenslee. De honden die zo’n slee voorttrekken hebben zo’n kracht, dat ze bijna niet te houden zijn. Je moet dus erg alert blijven en je spierkracht gebruiken om naar links of rechts te leunen, regelmatig flink op de rem te trappen en vooral goed de slee vast te houden. Want als je loslaat, zijn ze er zo vandoor! Een rit op een hondenslee kun je trouwens niet alleen in de winter maken, maar ook in de zomer, op een slee met wieltjes eronder. Ook een rit op een sneeuwscooter is een actieve bezigheid waarbij je goed moet blijven opletten.

Sneeuwscooter

Sneeuwscooter

Zorg voor de juiste kleding

Omdat de temperaturen in Noord-Noorwegen ver uiteen kunnen lopen, is het belangrijk dat je je goed kleedt. Laagjes zijn altijd een goed idee, vooral in de winter, als het erg koud kan worden. Let wel op dat je je niet te warm kleedt, want als je gaat transpireren, krijg je het daarna des te sneller koud. Trek dus zo nodig een laagje uit. Dat geldt ook als je binnen bent, want de Noren houden van flink stoken.

 

 

Ook in de zomer zijn laagjes handig. Zo kun je goed inspelen op het soms snel omslaande weer. Iets anders om in de zomer rekening mee te houden is bescherming tegen de muggen die je in het binnenland in de buurt van water veel tegenkomt. Vergeet ook niet om genoeg te drinken, zowel bij warmte als bij kou, want ook dan droog je snel uit.