overnachten-hotel-icoon-verkeersbureaus

Overnachten in Noord-Noorwegen

Overnachten in Noord-Noorwegen kan bijvoorbeeld op een camping, op het water of ‘gewoon’ in een hotel. De buitenlucht zorgt voor een goede nachtrust.

Kamperen

Volgens het allemansrecht mag je in Noorwegen overal wandelen, fietsen en je tentje opzetten, zelfs op terrein van anderen. Natuurlijk mag je daarbij niets beschadigen en als je langer dan 24 uur wilt kamperen, moet je toestemming vragen aan de eigenaar van de grond. Je kunt ook een camping opzoeken. Tot in het noordelijkste puntje vind je ze en behalve plekken om je tent, caravan of camper neer te zetten, hebben ze vaak ook houten huisjes om in te overnachten.

Een camping in Noordkaap

Een camping in Noordkaap

Slapen in een lavvu

Een lavvu is een traditionele tent waarin de Sami slapen als ze met hun rendieren op pad zijn. Op sommige plekken in Noorwegen kun je zelf ervaren hoe het is om in zo’n lavvu te slapen – zelfs in de winter, als het ‘s nachts behoorlijk koud kan zijn. In het midden van de tent staat een houtkachel om de ergste kou te verdrijven. Je slaapt op een bed van stro en rendiervellen. De haren van rendieren zijn hol en daardoor zijn rendierhuiden heel isolerend. Drie slaapzakken (een van laken, een van fleece en een met een donsvulling) houden je lijf warm. Alleen wat boven de slaapzak uit komt, kan afkoelen als het tijd is om de kachel weer op te stoken.

Slapen in een Lavvu

Slapen in een Lavvu

Slapen op het water

De afstanden zijn groot in Noorwegen en veel plaatsen liggen aan het water. Verblijven op een schip is daardoor een efficiënte manier om Noord-Noorwegen te bereiken en bekijken, omdat je kunt reizen terwijl je slaapt. Bijvoorbeeld met een van de Hurtigruten-boten.

Hotels

Natuurlijk zijn er in Noord-Noorwegen ook gewoon hotels, bijvoorbeeld de Rica-hotels in Tromsø, Honningsvåg en Alta. Je kunt er heerlijk eten en slapen en het personeel spreekt uitstekend Engels, soms zelfs onderling omdat de bevolking hier behoorlijk internationaal is.

 

 

Het Rica Bryggen Hotel in Honningsvag

Het Rica Bryggen Hotel in Honningsvag

Een iglohotel is wel een heel bijzonder soort hotel. Inmiddels bestaan er meerdere van dit soort hotels, die in de winter worden opgebouwd uit sneeuw en ijs en in het voorjaar helemaal wegsmelten. In de buurt van het Noord-Noorse Alta staat iglohotel Sorrisniva, met ‘gewone’ slaapkamers en een bruidssuite waar het de hele nacht tussen de -4 en -7 is. Je slaapt in je thermo-ondergoed en met een muts op, maar dan heb je het ook zo lekker warm dat de gids de meeste mensen ‘s morgens moet wekken, omdat ze anders gewoon doorslapen. Het gedeelte waar je slaapt, is prachtig ingericht met ijssculpturen, sfeervolle verlichting en een bar waar je drankjes uit een glas van ijs kunt drinken. Je spullen laat je in het servicegebouw, waar ook de toiletten, een sauna en een restaurant zijn. Daar is het wel gewoon lekker warm.

Iglohotel Sorrisniva

Iglohotel Sorrisniva