natuur-icoon-verkeersbureaus

Natuur in Noord-Noorwegen

Noord-Noorwegen is een regio van extremen. Er zijn grote verschillen tussen het landschap en het klimaat aan de kust en landinwaarts, en tussen de seizoenen. Maar ook op één plek en op één dag kan het weer in korte tijd omslaan. Als je je erop instelt, zijn het juist die extremen die Noord-Noorwegen zo mooi maken.

Licht en donker

Het deel van Noorwegen boven de poolcirkel is het gebied waar de zon in de winter een periode nooit boven de horizon komt. Gelukkig is het niet zo dat het in deze periode de hele tijd compleet donker is. Je kunt wel wat zonlicht aan de horizon zien, net als bij ons vlak voordat de zon opkomt of nadat de zon is ondergegaan. Dat maakt het licht in Noord-Noorwegen heel speciaal, met veel ochtend- en avondrood. Gelukkig helpt de sneeuw ook nog een handje door het licht dat er is te weerkaatsen.

Ochtendlicht

Ochtendlicht

In de zomer gebeurt het tegenovergestelde: de zon verdwijnt dan nooit helemaal onder de horizon. Hij daalt wel, maar scheert over de horizon om vervolgens weer te gaan klimmen. ‘s Zomers is het dus nooit helemaal donker in Noord-Noorwegen. Om in de lente het grote verschil tussen nooit zon en altijd zon te overbruggen, gaat het verloop van de seizoenen heel snel. De inwoners van Alta hebben bijvoorbeeld, zodra de zon zich weer laat zien, elke dag tien minuten langer zon de de vorige. In het najaar worden de dagen net zo snel korter.

Noorderlicht

‘s Nachts is in de donkere periode, met een beetje geluk, het noorderlicht te zien. Dit magische licht, dat moeilijk vast te leggen en te omschrijven is, kleurt de hemel groen en lijkt soms boven je hoofd te dansen.

Noorderlicht

Noorderlicht

 

 

Kust en binnenland

De warme golfstroom zorgt voor een groot verschil in temperaturen tussen de kust en het binnenland. Het water rondom Noord-Noorwegen blijft het hele jaar door ijsvrij en matigt de temperaturen. Normaal vind je geen nederzettingen op 70 graden noorderbreedte, maar dankzij de golfstroom ligt de temperatuur er zo’n 20 graden hoger dan elders op de wereld op dezelfde breedtegraad. Zo komt het dat een eiland als Magerøya permanent bewoond is, ondanks de noordelijke ligging. De gemiddelde temperatuur in de winter ligt rond het vriespunt. In het binnenland van Finnmark, de noordelijkste provincie van Noorwegen, matigt de golfstroom de temperaturen niet. Daar kan het in de winter -45 worden, zodat zelfs grote meren dichtvriezen. De gemiddelde temperatuur is dan -10 tot -20. Door de lage luchtvochtigheid voelt het gelukkig wel minder koud aan.

Voor een sneeuwzekere vakantie zit je goed in Noord-Noorwegen. Maar de kou houdt dit gebied niet het hele jaar in z’n greep. ‘s Zomers ligt de temperatuur hier tussen de 10 en de 30 graden. Wel is het zo dat de zomers hier anders zijn dan bij ons. Op Magerøya wordt het wel eens één of een paar dagen warmer dan 20 graden, maar geen weken achter elkaar. Het water bij het plaatselijke strandje is in de zomer zo’n 5 graden – net lekker voor even pootjebaden.

 

 

Het Noord-Noorse dierenleven en landschap

De warme golfstroom heeft ook een grote invloed op de dieren die in Noord-Noorwegen leven. Door de stroming zit er veel zuurstof in het water. Daardoor is het rijk aan plankton en daar komt weer veel vis op af. Voor de visserij is dit dan ook een Walhalla. Maar ook natuurliefhebbers profiteren ervan. Zo komen op de haringen walvissen af en kun je in de zomer op walvissafari. Vogelliefhebbers kunnen een vogelsafari maken op Magerøya. Hier komen elk jaar stipt op 14 april de papegaaiduikers aan om in een holletje één ei te leggen. Maar er leven hier ook zeearenden en zeehonden. Het binnenland is het domein van rendieren en elanden, maar ook van roofdieren zoals de poolvos, de lynx en de veelvraat.

Ook het landschap in Noord-Noorwegen is extreem en wisselend. Aan de kust zijn er de diep uitgesneden fjorden en rotsachtige eilanden. De begroeiing op de kale, afgevlakte bergen in het binnenland is te vergelijken met die op een hoogte van 1500 meter in Midden-Europa: boven de boomgrens geen uitgestrekte bossen, maar gras, mos, heide en af en toe een dwergberk of een wilgenboompje.

De kust van Noord-Noorwegen

De kust van Noord-Noorwegen