bezienswaardigheden-icoon-verkeersbureaus

Bezienswaardigheden in Noord-Noorwegen

De grootste bezienswaardigheid in Noord-Noorwegen is ongetwijfeld de natuur. Maar er valt ook genoeg te genieten op het gebied van moderne architectuur, geschiedenis en cultuur.

Natuur als belangrijkste bezienswaardigheid

De ruige natuur van Noorwegen laat je regelmatig versteld staan, of je nu door de fjorden vaart of door de bergen wandelt. Het water dat zich in de zomer in watervallen van de bergen omlaag stort, vormt in de winter wanden van ijs. Rendieren zijn helemaal ingesteld op de kou, andere dieren komen naar deze streek als het warmer wordt, zoals de vele vogelsoorten die je hier vanaf het voorjaar kunt bewonderen. Van walvissafari tot sneeuwscootertocht en van hondenslederit tot gletsjerwandeling, de Noord-Noorse natuur is overal nadrukkelijk aanwezig. Ook het Noordkaapplateau is zo’n indrukwekkende plek. Al eeuwenlang komen ontdekkingsreizigers en toeristen hierheen om zich dicht bij de Noordpool te voelen, ook al ligt die nog 2000 kilometer verderop.

Noordkaapplateau

Noordkaapplateau

Noord-Noorse geschiedenis en cultuur

Ondanks het onherbergzame klimaat wordt Noord-Noorwegen al heel lang bewoond. Daarvan getuigt onder andere de rotstkunst in het Alta Museum. De tekeningen die hier gevonden zijn, vertellen samen een verhaal en zijn in dat opzicht vergelijkbaar met een stripverhaal. Ze laten ons zien hoe mensen hier lang geleden leefden en hoe zij de wereld zagen.

Wie meer wil weten over de geschiedenis en cultuur van de Sami, kan terecht in de Sami-hoofdstad Karasjok, maar ook op allerlei andere plekken in de Noord-Noorse provincie Finnmark. De Sami geven graag voorlichting over hun cultuur aan toeristen en verkopen vanuit hun zomer-lavvu’s hun karakteristieke handwerk.

Sami-schoenen

Sami-schoenen

Een treurig stuk recente geschiedenis is te vinden in de kerk in Honningsvåg. Die plaats werd, net als andere dorpen en steden in Finnmark, door de Duitsers platgebrand toen ze zich aan het einde van de Tweede Wereldoorlog terugtrokken uit dit gebied. De kerk bleef gespaard en bood onderdak aan de dakloos geworden inwoners. Zo woonden er op een bepaald moment wel 100 mensen. Er werd brood gebakken in de kerk en er werden kinderen geboren. Tegelijkertijd werd, met de kerk als uitvalsbasis, Honningsvåg weer opgebouwd.

Moderne architectuur en stedenbouw

Scandinavië staat bekend om innovatief design en dat zie je terug in de steden van Noord-Noorwegen, die na de Tweede Wereldoorlog grotendeels opnieuw moesten worden gebouwd. Een kenmerkend voorbeeld is de Ishavskatedralen in Tromsø, waarvan de buitenkant is gebaseerd op ijsschotsen en waar in de zomer bij een bijzondere lichtinval van de midzomernachtszon nachtelijke concerten worden gehouden. Een kabelbaan in de buurt van de kathedraal, Fjellheisen, brengt toeristen naar een hoogte van ruim 400 meter voor een prachtig uitzicht over de stad. In Alta is het de Nordlyskatedralen die de aandacht trekt. De kerk, die is genoemd naar het noorderlicht, imiteert het golvende bewegen van het ongrijpbare licht en heeft binnen een wand met lampen die het licht nabootsen.

Het uitzicht op Tromso vanuit Fjellheisen

Het uitzicht op Tromso vanuit Fjellheisen