vervoer-icoon-verkeersbureaus

Vervoer naar en in Noord-Noorwegen

Noorwegen is een uitgestrekt land. Behalve met de reis naar Noorwegen heb je dus nog te maken met de reis door Noorwegen. Gelukkig is het ruige landschap op allerlei manieren ontsloten, hoewel de weersomstandigheden altijd een rol blijven spelen in de bereikbaarheid.

Vliegen naar Noord-Noorwegen

Een vlucht van Amsterdam naar Oslo duurt ongeveer even lang als een vlucht van Oslo naar het Noord-Noorse Alta of Tromsø: zo’n twee uur. Door de grote afstanden in Noorwegen gebruiken de Noren zelf ook vaak binnenlandse vluchten, bijvoorbeeld om te gaan wintersporten. Zelfs het eiland Magerøya, helemaal in het noorden, heeft een vliegveld. Maar de omstandigheden, met de bergen en het wisselende weer, stellen daar wel specifieke eisen aan piloten en toestellen.

 

 

Roald Amundsen op vliegtuig Norwegian

Roald Amundsen op vliegtuig Norwegian

Varen langs de Noorse kust

Met een kustlijn van zo’n 25.000 kilometer speelt de zee in Noorwegen een belangrijke rol. Een mooie manier om door dit land te reizen is dan ook over water. Verschillende cruisemaatschappijen varen op Noorwegen, maar er is ook een bijzonder alternatief: de Hurtigruten. Deze bootverbinding is begonnen als postboot langs de Noorse kust, via dorpjes die toen over land nog niet bereikbaar waren. Tegenwoordig brengen de schepen nog steeds post en vracht rond, maar kun je ook comfortabel meereizen als passagier. In elke kustplaats op de route komt elke dag een Hurtigruten-boot die naar het noorden vaart, en een die naar het zuiden vaart. In kleine aanlegplaatsen gebeurt het laden en lossen in een kwartiertje, maar in grotere plaatsen blijft de boot een paar uur, zodat je als passagier de gelegenheid hebt om een kijkje aan wal te nemen of een excursie te maken.

Hurtigruten

Hurtigruten

Colorline mini cruise

Wil je niet de gehele Noorse kust verkennen, dan is de Colorline cruise een aanrader. Vanuit Kiel (Duitsland) vertrek je met de boot naar Oslo. De boot vaart ‘s middags om 14.00u uit en je komt de volgende ochtend om 10.00u aan in de Noorse hoofdstad. Het cruiseschip is een stukje kleiner dan de Hurtigruten, maar voorzien van alle gemakken, vermaak en een aantal goede restaurants. Het uitzicht als je met de Colorline ‘s ochtends tussen de Noorse fjorden vaart is prachtig in combinatie met de opkomende zon. Je kunt er voor kiezen om met de auto aan boord te gaan, of te voet. Er zijn verschillende soorten hutten aan boord; een binnenhut zonder uitkijk naar buiten met 1 of 2-persoons bed, een standaard hut waarbij je wel naar buiten kunt kijken met 2 simpele opklapbedden of een 2-persoons bed of een luxe suite, waar 4 personen in kunnen slapen.
Aan boord hoeft niemand zich te vervelen; van casino tot bioscoop, spa tot tax free winkelen, het kan er allemaal!

Met de auto de Noorse wegen op

Autorijden in Noord-Noorwegen is een stuk rustiger dan op onze drukke wegen. Files zoals wij die kennen, zie je in Noors Lapland niet. Maar dat wil niet zeggen dat je overal zomaar kunt doorrijden. Sommige wegen hebben een slagboom, zodat ze kunnen worden afgesloten als de weersomstandigheden te gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld bij sneeuw. In dat geval moet je wachten tot er een konvooi vertrekt en je achter de sneeuwschuiver aan kunt rijden, of tot de slagboom weer opengaat. Ook voor een tunnel moet je soms even wachten: om te voorkomen dat het in tunnels te koud en glad wordt, zijn aan de uiteinden vaak rolluiken geplaatst. Je stopt dan voor het stoplicht voor de tunnel en wacht tot het rolluik omhoog is gegaan.

Houd er bij het plannen van een autorit wel rekening mee dat je over grote afstanden niets of niemand tegenkomt. Het is dus goed om te weten waar het volgende tankstation is, en om genoeg eten en drinken mee te nemen. In het winterse Noorden nemen de plaatselijke bewoners altijd warme dekens en kleding en iets warms te eten en drinken mee, voor als ze vast komen te zitten. En een schop, om de auto uit te kunnen graven als die vast komt te zitten in een sneeuwduin.

Vervoer op de weg in Mageroya

Vervoer op de weg in Mageroya

Sportief

Wie geen haast heeft en volop van de natuur wil genieten, kan er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan wandelen of fietsen door Noord-Noorwegen. In de winter kun je afstanden ook afleggen op de sneeuwscooter of op langlaufski’s.