Ruimtefilms zoals Star Wars, Star Trek en Avatar zijn immens populair en de Star Wars serie is al 40 jaar een wereldwijde kaskraker. Sinds het begin der tijden zijn mensen gefascineerd door de mysteries van het universum en de mogelijkheid van leven op andere planeten.
Begin dit jaar kondigde NASA de ontdekking aan van 7 aarde-achtige planeten in de bewoonbare zone rond hun ster. Aanstaande donderdag geeft NASA een persconferentie met nieuwe bevindingen van de Kepler zoektocht naar buitenaards leven. Het wereldwijde Glocalities onderzoek van Motivaction laat zien dat 61% van de mensheid gelooft in het bestaan van een vorm van leven op andere planeten en dat 47% gelooft in het bestaan van intelligente buitenaardse beschavingen in het heelal.
Buitenaars leven
De Glocalities studie is wereldwijd viral gegaan met honderden artikelen in bijna 50 landen op basis van het Reuters bericht. Het onderzoek naar het geloof in buitenaards leven werd gehouden onder 26.492 mensen uit 24 landen. De belangrijkste resultaten zijn: 61% van de mensen gelooft dat er een vorm van leven is op andere planeten. 17% sluit dit uit en slechts 22% zegt het niet te weten.47% van de mensen gelooft in het bestaan van intelligente buitenaardse beschavingen in het heelal. 26% sluit dit uit en 28% zegt het niet te weten. 25% gelooft dat de eerste vorm van leven op aarde afkomstig is uit een andere plaats in het universum. 39% gelooft dit niet en 36% zegt het niet te weten. Van de 47% die geloven dat er intelligente buitenaardse beschavingen zijn, zegt 60% dat mensen moeten proberen contact te zoeken met deze beschavingen. 21% zegt dat we dat niet moeten doen en 19% zegt het niet te weten.
Nederlanders meer ‘down to earth’
Nederlanders wereldwijd scoren het laagst op het geloof in buitenaards leven. 43% gelooft in het bestaan van een vorm van leven op andere planeten (26% sluit dat uit en 31% zegt het niet te weten) en 28% gelooft in het bestaan van intelligente buitenaardse beschavingen in het heelal (43% sluit dit uit en 29% zegt het niet te weten).
Mensen die geloven in het bestaan van intelligente buitenaardse beschavingen hebben een typisch waardenprofiel: Ze zijn geïnteresseerd in wetenschap en hebben vertrouwen in technologische vooruitgang. Ze zijn open-minded, tolerant, hechten aan vrijheid en hebben een rebelse instelling. Het zijn holistische denkers die belang hechten aan verbeeldingskracht. Ze zijn geïnteresseerd in politiek en pleiten voor politieke transparantie.
Intelligente buitenaardse beschavingen
Martijn Lampert, onderzoeksdirecteur Glocalities:
“Mensen die geloven in het bestaan van intelligente buitenaardse beschavingen zijn wereldwijd geen marginale minderheid, maar vormen een groot (47%) en onderscheidend segment van onconventionele en anti-autoritaire denkers met een passie voor wetenschap, technologie, cultuur, politiek en kunst. De hoge score op het geloof in buitenaards leven en het typische waardenprofiel van mensen die geloven in het bestaan van intelligente buitenaardse beschavingen draagt bij aan de verklaring van de enorme populariteit van ruimtevaartfilms zoals Star Wars. De mysteries van het universum prikkelen de verbeelding en bieden de mensheid een eindeloos verhaal om te onderzoeken, te ontwikkelen en te beleven.”
Over het Glocalities onderzoek
Glocalities (www.glocalities.com) is de internationale onderzoekstak van Motivaction. Voor de laatste Glocalities-enquête waarin de vragen over leven in het universum zijn opgenomen werden 26.492 respondenten geïnterviewd in 24 landen en 15 talen. Het onderzoek werd uitgevoerd in: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Polen, Roemenië, Rusland, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Spanje, Zweden, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Deze landen vertegenwoordigen 62% van de wereldbevolking en 80% van de wereldeconomie. De studie werd uitgevoerd tussen december 2015 en februari 2016 via de online onderzoekspanels van SSI en GMI, 2 bureaus die gespecialiseerd zijn in internationaal veldwerk. Gemiddeld hebben de 24 landen een internetpenetratie van 69%. Quota werden vooraf vastgesteld en de datasets werden gewogen op basis van nationale censusgegevens. In de internationale analyses van dit onderzoek heeft elk land een gelijk gewicht in de gegevens. De steekproeven van 22 van de 24 landen zijn representatief voor de populaties van 18 tot 65 jaar, met betrekking tot leeftijd, geslacht, regio en educatie. Vanwege de zeer lage internetpenetratie in India en Indonesië zijn deze data gewogen naar de online populatie met betrekking tot educatie en de algehele populatie met betrekking tot leeftijd, geslacht en regio.
Lees elke dag het laatste nieuws
Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
"*" geeft vereiste velden aan