De 10 must do’s in Johannesburg

Voordat er goud werd gevonden vlakbij Johannesburg, aan het einde van de 19de eeuw, was het in de stad maar een slaperige bedoening. Maar daar is inmiddels helemaal niets meer van te merken. Sterker nog: Johannesburg bruist en is altijd in beweging. ‘Jozi’, zoals de locals de stad liefkozend noemen, is niet alleen het financiële hart van Zuid-Afrika, maar ook het politieke geweten. In Johannesburg vind je een smeltkroes aan invloeden. Sla deze stad zeker niet over tijdens een reis naar Zuid-Afrika. Deze 10 dingen mag je zeker niet missen in Johannesburg:


1. Apartheidsmuseum

Misschien meteen heel heftig, maar absoluut een museum van wereldklasse en daarom niet te missen! Je kunt gerust een paar uur uittrekken om het museum te bezoeken. Je krijgt niet alleen een duidelijk beeld van het ontstaan van apartheid, maar ook wat de diepgewortelde sociale consequenties ervan door de decennia heen zijn geweest. Op dit moment vind je ook een indrukwekkende expositie over het leven van Nelson Mandela in het museum.

2. Vilakazi street

In geen andere straat ter wereld woonden ooit 2 Nobelprijswinnaars. In Vilakazi street, in de wijk Orlando in Soweto, staan de huizen van Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu. Het huis van Mandela is sinds een aantal jaar een museum en ontzettend populair bij Zuid-Afrikanen, die een bezoek als een ware bedevaart zien. Het huis biedt nu plaats aan familiefoto’s van Nelson Mandela en historische foto’s en prenten van Vilakazi street. Zelfs zonder een bezoek aan het Mandela House Museum is Vilakazi street nog de moeite waard. De kleurrijke straat wordt opgesierd door mooie streetart en je kunt er heerlijk Afrikaans eten bij bijvoorbeeld restaurant Sakhumzi, terwijl je vanaf het terras geweldig goed mensen kunt kijken.

3. Fietsen in Soweto

Soweto is misschien wel de meest beroemde township ter wereld. Hier woonden de beroemde vrijheidsstrijders en vonden wereldberoemde protesten tegen de apartheid plaats, zoals de studentenrellen van 1976. Op dit moment is Soweto volop in ontwikkeling en een plek van kleurrijke tegenstelling. Zo groeit het aantal miljonairs in de wijk, maar wonen tienduizenden nog steeds in golfplaten huisjes zonder basisvoorzieningen. Juist dit contrast maakt de wijk enorm interessant. Een goede manier om Soweto van dichtbij te leren kennen is op de fiets. Je kunt met diverse fietstochten mee, van een paar uur, halve of hele dag. Tijdens een fietstocht zie je beroemde plaatsen in de wijk, zoals Sophiatown, Vilakazi street en het Hector Pieterson memorial en museum.

4. Naar de markt

Johannesburg is een geweldige stad om te winkelen. Het wemelt er van de moderne shoppingmalls met grote ketenwinkels. Wil je wat bijzonders en liever winkelen tussen de locals en echt iets bijzonders kopen? Bezoek dan één van de markten die Johannesburg rijk is. De Neighbourgoods Market in Braamfontein is inmiddels beroemd. Op twee verdiepingen is het smullen geblazen en kun je vers fruit en plaatselijk gebrouwen bier uitpoberen. Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over de buurt. Als je op zoek bent naar wat kunstzinnigers ben je bij de Market on Main elke zondag aan het goede adres. Hier verkopen jonge designers hun ontwerpen en kun je fantastisch eten.

5. Carlton Tower

Middenin het centrum van Johannesburg vind je winkelcentrum Carlton Centre. Pak de lift naar de 55ste verdieping en geniet van het schitterende uitzicht over de stad.

6. Goudgeschiedenis aan Main Street

Voordat er goud werd gevonden in Johannesburg gebeurde er niet zo veel in de stad, maar daarna was het hek van de dam en kwamen tienduizenden gelukszoekers naar Johannesburg om een graantje (of liever goudkorreltje) mee te pikken. De rijke bodem rond de stad was de oorzaak van vele conflicten, waaronder de Boerenoorlog aan het einde van de 19de eeuw. Wandel je over Main street dan is de rijke geschiedenis van Johannesburg levendiger dan ooit. De straat, waar nog steeds veel mijnbouwbedrijven kantoor houden, staat helemaal in het teken van de mijnbouw. Je vindt er foto’s van Main street uit het verleden en verschillende bouwwerken die aan de mijnbouw doen denken, zoals hijskranen, treinwagons en replica’s van bijzondere goudvondsten.

7. Afrikaans eten

Johannesburg is een geweldige stad voor foodies, dus probeer er vooral echt Zuid-Afrikaans eten uit en sta er niet van te kijken als je vlees van bijvoorbeeld krokodil en springbok op de kaart ziet staan. Echt Afrikaans eten kun je op één van de vele markten die Johannesburg rijk is. House Baobap is een aanrader als het op Afrikaans eten gaat. Hier probeer je bijvoorbeeld Afrikaanse lamsschotel en veggie stew.

8. Alexandra

Zo’n 12 kilometer ten noorden van het centrum van Johannesburg vind je de township Alexandra. Deze wijk was volgens Nelson Mandela zo bijzonder dat hij absoluut gekoesterd moest worden. Alexandra ontstond aan het begin van de vorige eeuw toen inwoners van het plattenland richting Johannesburg trokken om werk te zoeken. Lang stond het bekend als ‘the dark city’, omdat de wijk decennia lang geen stroom had. In de jaren ’40 en ’50 stond de wijk in het teken van vreedzame protesten tegen apartheid en werden de zogeheten ‘we will not ride’ protesten gehouden waarbij inwoners van Alexandra weigerden in gescheiden bussen plaats te nemen. Op dit moment is de wijk volop in ontwikkeling, waardoor oud en nieuw nog gemoedelijk naast elkaar leven. Daardoor is een georganiseerde wandeling of fietstocht door Alexandra zeker de moeite waard.

9. The Big 5 spotten

Groot wild bekijken in Johannesburg? Maak een dagtrip naar Pilanesberg National park en het kan. Het park ligt op zo’n 3 uur rijden van de stad en je kunt er een keur aan wild spotten: zebra’s, giraffen, neushoorns, leeuwen, impala’s, olifanten, schildpadden en nijlpaarden. In tegenstelling tot het Krugerpark is Pilanesberg heuvelachtig en daardoor alleen al een genot om doorheen te rijden. Ga met een tour mee, dan kun je uitgebreid foto’s maken.

10. Cradle of human kind

In de laatste 50 jaar werden op deze plek, ten westen van Johannesburg, de grootste hoeveelheid menselijke fossielen ter wereld gevonden. Vandaar dat deze plek ook wel ‘de wieg der mensheid’ wordt genoemd. Er zijn fossielen gevonden van 2,5 en 3,5 miljoen jaar oud. De belangrijkste vondsten werden gedaan rond Sterkfontein, waar je diverse grotten kunt bezoeken.

Meer informatie over Johannesburg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *