Bezienswaardigheden in Johannesburg

Sinds de afschaffing van de Apartheid in 1990 wordt het door beton overheerste Johannesburg langzamerhand gerenoveerd en krijgen de vele wolkenkrabbers een creatieve nieuwe bestemming. Steeds meer street art fleurt de ooit zo grauwe straten op en de art deco gebouwen en oude opslagloodsen huizen nu galerieën, trendy winkels en cafés. Het centrum van Johannesburg is nog volop in ontwikkeling. De buitenwijken Braamfontein en Newtown zijn de bruisende wijken van de stad.

Uitzicht over Johannesburg vanaf Carlton Tower

Uitzicht over Johannesburg vanaf Carlton Tower

Bezienswaardigheden in het centrum

Er zijn veel bezienswaardigheden te vinden in het centrum van Johannesburg. In de stad zie je een mooie mix tussen moderne initiatieven en historische invloeden. Top 3 bezienswaardigheden in Johannesburg die je niet mag missen:

1. Main street

De belangrijkste historische straat van Johannesburg is Main street. Je vindt er nog overblijfselen uit de tijd van mijnbouw en overal op straat vind je prachtige historische foto’s, zodat je een goed beeld krijgt van de ontwikkeling van Johannesburg.

2. Carlton Centre

Het enorme winkelcentrum Carlton Centre is rond een grote toren gebouwd. Bezoekers kunnen voor een paar RND met de lift helemaal naar boven. Een aanrader, want vanaf de top van deze toren heb je een schitteren 360° uitzicht over heel Johannesburg.

 

 

3. Chancellor House

In de jaren ’50 opende Nelson Mandela en Oliver Tambo hier hun advocatenpraktijk. Je kunt niet naar binnen, maar als je langs de ramen loopt zie je vele foto’s, brieven en andere aandenken uit die tijd waardoor het oude kantoor weer een beetje tot leven komt.

Main Street in Johannesburg

Main Street in Johannesburg

Bezienswaardigheden in Braamfontein

Braamfontein is de universiteitswijk van de stad en de aanwezigheid van duizenden studenten is duidelijk af te lezen aan de vele leuke bars, clubs en winkels. Overdag kun je hier zonder problemen rondwandelen en ook ’s avonds is het behoorlijk veilig, maar zorg dat je niet alleen over straat gaat. De beroemde Nelson Mandela Bridge verbindt de wijk met het centrum van de stad.

Planetarium

Je kunt gratis rondkijken of één van de shows bijwonen en meteorieten of vallende sterren spotten.

Origins Centre

Een geweldig leuk museum waar je op een interactieve manier meer kunt leren over de herkomst van de mensheid. De eerste mens werd niet al te ver van Johannesburg gevonden, dus dit is de juiste plek om eens uitgebreid in onze (pre)historie te duiken. Je kunt hier ook je eigen DNA laten nakijken!

Bezienswaardigheden in Newtown

Newton is een buitenwijk ten westen van Johannesburg. Deze wijk wordt gezien als de nieuwe, creatieve en trendy spot van Johannesburg. Hier komen kunst, cultuur en wetenschap samen. Vanaf Newtown heb je bovendien een mooi uitzicht over de moderne skyline van Johannesburg.

Museum Africa

Voor het gebouw alleen al zou je even bij dit museum naar binnen moeten. Het is namelijk gevestigd in het kleurrijke oude gebouw van de fruitmarkt. Je vindt er exposities over de ontwikkeling van Afrikaanse muziek, bijzondere woningbouw in Johannesburg, hirstorische cartoons en Sophiatown.

Sci-Bono Discovery Centre

In deze oude energiecentrale kunnen oude en jonge ‘geeks’ hun hart ophalen. Je vindt er wetenschap op alle niveaus en er zijn leuke interactieve exposities.

Soweto

De ‘South West Townships’ (ofwel Soweto) mag je echt niet missen tijdens een bezoek aan Johannesburg. Dit is het kloppende hart van Johannesburg en misschien zelfs wel van Zuid-Afrika. Hier beraamden de vrijheidsstrijders hun plannen tegen Apartheid. Bezoek het huis van Nelson Mandela en het Hector Pieterson Museum dat in teken staat van de studentenopstand van 1976. In Soweto ben je zo een dag zoet, er is zo veel te zien en te doen. Zo kun je een fietstocht door de wijk maken, diverse shanti-towns en townships bezoeken en recente geschiedenis opsnuiven. Een goede manier om de wijk te leren kennen is een georganiseerde tour, bijvoorbeeld door MoAfrika.

Orlando Towers Soweto

Orlando Towers Soweto

Apartheidmuseum

Zeer indrukwekkend museum over een periode die zijn stempel drukte op miljoenen levens in Zuid-Afrika. Trek gerust een halve dag uit om het museum te bezoeken. Alleen al aan de expositie over Nelson Mandela ben je zo’n uur kwijt. Er wordt niet alleen uitgebreid aandacht besteed aan de opkomst van Apartheid en de gevolgen ervan, maar ook van de sporen die het nog steeds nalaat. Ook een bezoek aan Pretoria moet je als in Johannesburg bent eigenijk niet overslaan, Pretoria ligt ongeveer 40 kilometer ten noorden van Johannesburg en staat bekend als Jacaranda stad vanwege de legendarische Jacaranda bomen die langs de straten staan. Pretoria is de adminsitratieve hoofdstad van het land en is doordrenkt in Afrikaanse geschiedenis. Heel langzaam groeien Pretoria en Johannesburg naar elkaar toe en zullen zo een nieuwe metropool creëren. Vraag een reisgids aan voor meer vakantieplezier.