Johannesburg

Johannesburg, of Jo'berg, ligt in de provincie Gauteng en betekent in het Sesotho 'plaats van goud'. In 1886 ontdekte George Harrison de rijkelijk van goud voorziene Witwatersrand, waarna de strijd om Gauteng losbarstte en Johannesburg ontstond. Het is het economische hart van het land en ook de plek van de beruchte South Western Townships (SOWETO) die het centrum van de strijd tegen Apartheid vormden.

Bezienswaardigheden

Johannesburg, Carlton Tower

Op zoek naar bezienswaardigheden in het centrum van Johannesburg? Bekijk hier de tips voor je bezoek aan het centrum of de bruisende wijken Newton en Braamfontein.

Eten en drinken

Benieuwd naar de leukste plekken om te eten en drinken in Johannesburg? Bekijk hier alle tips.

Kunst en Cultuur

Benieuwd wat er in Johannesburg te doen is op het gebied van kunst en cultuur? Bekijk de tips voor musea hier.

Natuur

In de omgeving van Johannesburg zijn diverse natuurparken en reservaten te vinden. Bekijk hier de tips en lees hoe jij The Big 5 kan spotten.

Overnachten

Verblijf in Johannesburg & omgeving met tips van Verkeersbureaus en veel foto’s van hotelkamers en lodges in Johannesburg.

Shopping

Voor liefhebbers van winkelen zijn er tal van mogelijkheden in Johannesburg. Bekijk hier de tips voor een dag shoppen in een van de malls of lokale winkeltjes in Johannesburg.

Sport & Vrije tijd

Tijdens bezoek aan Johannesburg kan bezoek aan Soweto niet ontbreken. De oudste en meest vooruitstrevende townships van Zuid-Afrika. Ontdek Zuid-Afrika!

Vervoer

Wil je weten hoe je het best kunt reizen binnen Johannesburg? Bekijk hier de mogelijkheden voor openbaar vervoer en taxi’s in Johannesburg.

Goud en gelukzoekers

Het zou onaardig zijn te beweren dat er voor de 19de eeuw niets gebeurde in de omgeving van Johannesburg, want dat zou de Boeren-bevolking (afstammelingen van Nederlandse en Duitse immigranten) tekort doen, maar het hek ging pas echt van de dam toen in 1886 de Australiër George Harrisson goud vond in de buurt van wat nu Johannesburg is. Vervolgens werden er ook nog diamanten in de grond gevonden en schoten de mijnen als paddenstoelen uit de grond. Duizenden gelukszoekers trokken richting Johannesburg om een deel van de waardevolle buit uit de grond te halen. President Kruger bekeek de nieuwe immigranten, die overduidelijk maar met één doel richting Johannesburg trokken, met grote scepsis en zorgde ervoor dat de Boeren die het land bevolkten de meeste rechten behielden, zoals stemrecht. Maar hoe meer buitenlandse investeerders naar de regio kwamen, des te meer frictie er ontstond. Dit resulteerde in de Boerenoorlog aan het einde van de 19de eeuw.

Daarna was Johannesburg in Britse handen. In de twintigste eeuw is Johannesburg vooral het toneel van de strijd tegen Apartheid. De grote vrijheidsstrijders, zoals Nelson Mandela, Winnie Mandela, Walter Sisulu en Oliver Tambo wonen in Soweto en strijden, eerst zonder en later met geweld, tegen de segregatiewetten. Na de opsluiting van de vrijheidsstrijders op Robbeneiland zet Winnie Mandela de strijd voort vanuit Soweto.

Na zijn vrijlating keert Mandela meteen terug naar zijn huis aan de Vilakazi Street in Orlando, Soweto. In de jaren ’90, toen Zuid-Afrika op de rand van een burgeroorlog balanceerde, riep bisschop Desmund Tutu vanuit de Regina Mundi kerk in Soweto op tot vrede en verzoening, waarna Johannesburg het toneel werd van de beroemde Truth & Reconciliation commissies, waarbij werd geluisterd naar slachtoffers en daders van Apartheid.

johannesburg-city-hall

Om de slechte naam die Johannesburg in het verleden had te doen vergeten, is er de laatste jaren fors geïnvesteerd om het stadscentrum op te knappen en weer tot leven te brengen. Vandaag de dag is het een van de meest ontwikkelde steden van Afrika met de beste infrastructuur van het hele continent. Vooral op het gebied van live muziek is Johannesburg ‘the place to be’!

johannesburg-groep-kinderen

johannesburg-hector-piet-museum

Uitjes met het hele gezin

  • Cradle of Humankind grotten – Werelderfgoed waar bijna de helft van alle menselijke fossielen zijn gevonden
  • Historische plaatsen in SOWETO, inclusief Nelson Mandela’s voormalige huis
  • Lesedi Cultural Village waar je inzicht krijgt in de veschillende culturen in Zuid-Afrika
  • Gold Reef City – waar je ondergronds kunt gaan en de goudkoorts kan herbeleven
  • Sun City – een casino en pretpark op slechts 2 uur rijden van Johannesburg
  • Johannesburg Art Gallery met de grootste kunstcollectie van Afrika
  • Union Building – Pretoria Voortrekker Monument – Pretoria Paul Kruger House – Pretoria

johannesburg-voortrekker-monument

Uitgaan in Johannesburg

Dineer bij Gamadoelas en geniet daarna van een show in het Market Theatre dat naast het restaurant ligt of ga naar Umajo African Footprints. In het Umoja theater loopt een voorstelling die je laat zien en horen hoe de Zuid-Afrikaanse muziek zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld, van traditionele tot meer moderne Afrikaanse muziek. Ga eerst heerlijk uit eten en geniet daarna van deze werkelijk briljante voorstelling over Afrikaanse muziek!

 

 

Klimaat in Johannesburg

Deze regio kent warme zomers met regelmatig een onweersbui. ‘s Winters zijn de dagen mild tot warm, maar ‘s avonds en ‘s nachts kan het heel koud zijn met temperaturen rond het vriespunt.

 

Handige tips voor je Zuid-Afrika vakantie!

Ontvang tips om je Zuid Afrika vakantie goed voor te bereiden. Denk aan hotel aanbiedingen, vaccinatie informatie en tips om de Big Five goed te fotograferen. Vul hieronder je e-mail adres in om de gratis tips te krijgen.