Reizen door landen in opspraak

Jarenlang reisde Royan zowel beroepsmatig als privé door landen die op de één of andere manier in diskrediet waren geraakt. Uiteindelijk legde hij zijn avonturen vast in het boek “Reizen door landen in opspraak”.

Reizen door landen in opspraak

Reizen door landen in opspraak

Tweekoppige adelaar

Albanië is een schok. Zo net na de val van het communisme ben ik er één van de eerste buitenlanders en het land leeft bijna nog in de middeleeuwen. Ik werk er voor het internationale Rode Kruis en het Balkanland heeft dringend hulp nodig, op alle vlakken. Het landschap is prachtig maar is zwaar ontsierd door 750.000 betonnen bunkers. De mensen zijn gastvrijer dan ik ooit heb gezien maar straatarm. De berggebieden en de kusten bieden alle kansen van de wereld maar kennen nog geen enkele faciliteit. Na een jaar trek ik verder en het zal nog vele lange jaren duren voordat de republiek van de tweekoppige adelaar begint op te bloeien.

Bunkers in Albanië

Bunkers in Albanië

Grootste basiliek ter wereld

Ivoorkust is mijn volgende bestemming, wederom voor een jaar, en ik werk er in het grensgebied met Liberia. De burgeroorlog in het buurland is in volle gang en vluchtelingen steken in massa’s de grensrivier Cavally over. Het is puur Afrika, met een klamme warmte in de regenwouden, prachtige witte zandstranden, overal palmbomen en veel wilde dieren. Waar ik woon is ook het gebied van voodoo en zwarte toverkunst. Het is niet bedreigend maar wel onverklaarbaar. De integratie met de lokale bevolking verloopt vriendelijk maar ik blijf toch een buitenstaander, ook al biedt een stam mij zijn kenmerkende brandmerk op het voorhoofd aan. De natuur is ongerept en mooi, en een ongelooflijke verbazing ontstaat wanneer je in de binnenlanden de grootste basiliek ter wereld ontdekt in Yamoussoukro. Het is een land van extreme contrasten.

Yamoussoukro

Yamoussoukro

Duizend heuvels

Rwanda vormt een minder leuke ervaring omdat ik mij daar namens het Rode Kruis bevind op het moment dat de genocide aanvangt. Vlak daarvoor zie ik van het land vooral de duizend heuvels, de theeplantages en de bananenbomen, in een klimaat dat overdag plezierig en warm is maar in de nacht erg koud wordt. Van de meren geniet ik niet omdat de slachtoffers van de moordpartijen erin ronddrijven, en aan de wouden en de berggorilla’s kom ik niet meer toe. De geschiedenis in die tijd is met geen pen te beschrijven en ik ben op meters afstand getuige van één van de eerste politieke moorden op een minister. Een lange tijd later is Rwanda er gelukkig bovenop gekomen en reizen toeristen uit de hele wereld naar het land om vreedzaam de zilverruggen te observeren in hun natuurlijke leefomgeving.

Rwanda

Rwanda

De wortels omhoog

In Angola werk ik vervolgens ruim een jaar voor de Verenigde Naties. Het land staat vol met baobabs, bomen die er vreemd uitzien. Ze zeggen daar dat God zo’n hekel had aan Angola dat hij deze bomen met de wortels omhoog heeft geplant. Zo zien ze er daadwerkelijk uit. In die tijd voelt het ook zo aan in Angola. Rebellen en regeringsleger komen niet tot elkaar ondanks alle vredesonderhandelingen. In de koloniale tijd floreerde Angola, en in mijn tijd zijn daar de sporen nog van te zien, al dan niet doorzeefd met kogels, al dan niet omgeven door mijnenvelden. De binnenlanden zijn gevaarlijk maar tevens aanlokkelijk en bieden een rijke natuur, met uitgestrekte savannes en droge gebieden, terwijl de stranden aan het westen paradijselijk te noemen zijn. Ook in Angola heeft de tijd na de dood van de rebellenleider Savimbi vele wonden geheeld, en de hoofdstad Luanda is inmiddels bijna te duur om er te wonen. Dat is óók de prijs van de vooruitgang.

Baobabs in Angola

Baobabs in Angola

Pharos

Rustigere reizen verlopen in Israël en Egypte, landen die vaak ter discussie worden gesteld maar de toeristen tegelijkertijd ongelooflijk veel te bieden hebben, van oudheden tot aan de Rode Zee waar menig sportduiker wel eens geweest is. De Sfinx van Gizeh moet je een keer in je leven in de ogen hebben gekeken terwijl je daar vlakbij de reusachtige piramides ziet. En het is fascinerend om op de plek te staan waar ooit één van de wereldwonderen uit de Oudheid stond: Pharos, de vuurtoren van Alexandrië. De oude bibliotheek is eeuwen en eeuwen terug al in vlammen opgegaan maar de nieuwe is minstens net zo groot en herbergt onder meer een indrukwekkend doch klein museum over de vermoorde president Anwar al-Sadat. Aan de andere kant van de grens ligt de geschiedenis van het Christendom voor het oprapen, met de Geboortekerk in Bethlehem en in Jeruzalem de Via Dolorosa die Christus aflegde met het kruis op zijn rug.

Alexandrië

Alexandrië

Dalai lama

Het laatste hoofdstuk verhaalt over China, Tibet en Nepal. De Himalaya is fascinerend en de Friendship Highway voert je van de Tibetaanse hoofdstad Lhasa naar Nepal, langs kloosters en gebergten. Het boeddhisme is alom aanwezig en uit zich al vlak na de landing in Lhasa zelf, in het Potalapaleis. Dit was het winterpaleis van de dalai lama’s en de huidige gevluchte geestelijk leider heeft daar nog gewoond. Er is veel vernield na de Chinese inval maar er zijn gelukkig nog een hoop schatten in het land. Ook Nepal heeft zo’n rijke cultuur alhoewel de ambiance daar heel anders is. Hier bevinden zich veel meer toeristen en backpackers waarbij het tracken en hiken erg populair zijn. De Nepalese hoofdstad Kathmandu is prachtig dankzij onder meer Durbar Square, waarop de laatste aardbeving helaas een vernietigende werking heeft gehad. Wat verder ligt de vroegere hoofdstad Bhaktapur: een waar levend museum vol met houten gebouwen die stuk voor stuk een kunstwerk op zich vormen.

Potalapaleis in Lhasa

Potalapaleis in Lhasa

Reis door de tijd en bestel het boek

Sommige landen lijken minder vanzelfsprekend dan andere. In mijn boek heb ik geprobeerd om veel te beschrijven, over zowel het uiterlijk als de geschiedenis maar daarbij vooral ook mijn persoonlijke ervaringen. Het is een reis door de tijd. Bestel het boek Landen in Opspraak.
Indien je bij de bestelling aangeeft lezer te zijn van Verkeersbureaus.info bedraagt de prijs inclusief verzending binnen Nederland slechts € 10.

Over het boek Reizen Door Landen in Opspraak

Auteur Royan van Velse
Taal Nederlands
Druk 1
ISBN 978-90-819472-1-3

Laat in de comments weten wat je van het boek vindt!

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *