Rwanda

Rwanda staat voor velen bekend als een waar vakantieparadijs. Het ‘land van de duizend heuvels’ kent een stabiele politieke situatie en is toegankelijk voor iedereen die houdt van de prachtige en diverse Afrikaanse natuur. De Rwandese bevolking is gastvrij en helpt je graag een handje bij het zoeken naar de vele verborgen schatten die het land rijk is.

Louis van Gaal in Rwanda

 

 

Klimaat

Rwanda wordt door menigeen omschreven als het “land van de eeuwige lente”, en dát is het zeker! Met ‘s zomers (januari, februari, maart) temperaturen rond de 22°C en ‘s winters (juli, augustus, september) rond de de 20°C kan het klimaat beschouwd worden als zacht en aangenaam. Het regenseizoen duurt grofweg van februari tot mei en van half oktober tot december. De perioden half mei tot oktober en half december tot februari worden dan ook beschouwd als de beste reisperioden.

Geografie

Rwanda ligt in het hart van Afrika: ten noorden van de Republiek Burundi, ten oosten van Republiek Congo, ten zuiden van Uganda, en ten westen van Tanzania. Met een oppervlakte van 26.340km² is Rwanda ruim de helft kleiner dan Nederland, en dus kun je relatief snel van de ene naar de andere bestemming reizen. In een korte tijd kun je dus veel zien! De infrastructuur is over het algemeen goed. De hoofdwegen zijn goed begaanbaar, al kunnen secundaire wegen van mindere kwaliteit zijn. Hoewel Rwanda een klein land is, kent het een grote diversiteit aan landschappen en daarmee ook een grote biodiversiteit.

Het oosten van Rwanda

Het oosten van Rwanda wordt gekenmerkt door savanne-landschappen, moerassen en gebergte. Dit zorgt voor een unieke combinatie van ecosystemen die door natuurlijke barrières van elkaar gescheiden worden. In dit gebied vind je tevens het Akagera National Park dat ruim 1.085km² beslaat en een echte aanrader is voor safari-liefhebbers. In dit uitgestrekte gebied kun je kennismaken met de typische Afrikaanse graslanden en bijbehorende dieren zoals leeuwen, olifanten, antilopen en zebra’s.

Akagera National Park

Akagera_2 Akagera_1

Het noord-westen van Rwanda

Het noord-westen van Rwanda ligt in de zogenoemde “Virunga (vulkanen) Conservation Area”. Dit gebied omvat acht vulkanen waarvan vijf op grondgebied van Rwanda gelegen. Mount Karisimbi is met zijn 4.127m de hoogste top. Mount Bisoke, Mount Muhabura en Mount Gahinga zijn alledrie dode vulkanen, terwijl Nyiragongo en Nyamulagira nog steeds actief zijn. De twee laatstgenoemde vulkanen bevinden zich overigens op grondgebied van de Democratische Republiek Congo. De Virunga Conservation Area wordt gekenmerkt door tropisch berglandschap met een grote hoeveelheid aan vegetatie, en vormt tevens de natuurlijk leefomgeving van de – met uitsterven bedreigde – berg-gorilla. Deze gorillasoort wordt alleen in Rwanda behandeld als beschermde diersoort, en is alleen nog hier in het wild te bezichtigen door publiek. Uiteraard geldt dit alleen als dit op een verantwoorde wijze, en onder leiding van een getrainde gids gebeurt. In buurlanden wordt de berg-gorilla echter niet beschermd, en is daarom nog steeds een ernstig bedreigde diersoort. De berg-gorilla wordt beschouwd als dé bezienswaardigheid in Rwanda en is terug te vinden in het Volcanoes National Park.

Volcanoes National Park

volcanoes_2 Volcanoes_1

Het zuid-westen van Rwanda

Het zuid-westen van Rwanda wordt gekenmerkt door een uitgestrekt tropisch regenwoud waar tevens het Nyungwe Forest National Park met een omvang van 1.015km² ligt. Het dichtbeboste gebied bruist van het leven. Zo vormt de Nyungwe Forest de natuurlijke leefomgeving van ruim 280 verschillende vogels, 120 verschillende vlinders en meer dan 13 soorten primaten. Het gebied is daarom ideaal voor bijvoorbeeld ‘birders’ of vogelspotters. Dit paradijs kent een geweldige variëteit in plant- en bloemsoorten en zorgt daarmee, in combinatie met de verschillende schitterende vogels voor een geweldig kleurrijke ervaring. Het regenwoud, met zijn vele kreekjes en watervallen, wordt regelmatig omgeven door een mistlaag die het geheel een mystieke en mysterieuze uitstraling geven. Ook vind je op weg naar het Nyungwe Forest National Park een grote reeks thee- en koffieplantages die tezamen zorgen voor een golvend landschap van groene terrassen. Rwanda staat bekend om haar thee en koffiebonen en deze plantages zijn dan ook zeker een bezoekje waard!

Nyungwe National Park

Nyungwe_2 Nyungwe_1

Het Kivumeer, Rwanda

Het in het westen gelegen Kivumeer of ‘Lake Kivu’ is een van de grootste meren in Afrika en vormt een natuurlijke barrière met de Democratische Republiek Congo. Je vindt er vele zachte zandstranden omgeven door de rijke vegetatie van de Nyungwe jungle. Het kustgebied leent zich uitstekend voor diegene die zich even wil terugtrekken en wil relaxen. In het gebied vind je dan ook een prachtig aanbod aan wellness resorts en hotels. Toch is er naast het relaxen genoeg te doen! Zo kun je bijvoorbeeld afreizen naar Gisenyi waar je 24 uur per dag met lokale vissers mee kunt gaan op visexpedities. Ook vind je in de buurt van Gisenyi de Pfunda Tea Estate, waar je onder leiding van een gids het complete productieproces van de Rwandese thee kunt meemaken. Zo zie je hoe de thee wordt geoogst en hoe deze vervolgens wordt verwerkt in de theefabriek. Een bezoek aan het Kivumeer is niet compleet zonder dat je boot-excursie bent geweest. Op deze boottochten word je meegenomen naar de vulkanische eilanden van Rwanda, waaronder de populaire eilanden Napoleon en Peace.

 

 

Lake Kivu, Rwanda

Kivu

Reizen naar Rwanda

Tegenwoordig vliegt KLM met 6 directe vluchten elke week naar Kigali National Airport in Rwanda. Wanneer je naar Rwanda wilt afreizen is het verstandig vooraf bij je huisarts te informeren over de betreffende inentingen die je nodig zou kunnen hebben. Het is belangrijk om na te gaan of deze vaccinaties vergoedt worden door je zorgverzekering. Je kunt onder andere de website Thuisvaccinatie raadplegen voor meer informatie over deze vaccinaties. Ook ben je verplicht een visum aan te vragen voor een bezoek aan Rwanda, zorg er daarom voor dat je deze op tijd aanvraagt!

Vliegtickets naar Rwanda

Zowel KLM als Turkisch Airlines vliegen naar de luchthaven Kigali Airport bij Kigali, Rwanda. Op verkeersbureaus.info vindt u voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar Kigali Airport. Bekijk de ticket aanbiedingen!

Green Dream Company

Net als is Ethiopië, werkt Green Dream Company in Rwanda aan het realiseren van een eco-resort dat gestoeld is op het principe duurzaamheid. Het bedrijf opereert volgens de vijf P’s: People, Planet, Profit, Pleasure en Passion, en probeert de lokale bevolking op een actieve wijze bij het project te betrekken. Zo werkt Green Dream Company onder andere samen met de Rwanda Tourism University College, waardoor Green Dream Company optimaal gebruik kan maken van lokale human resources. Dit genereert een win-win situatie, waarbij op actieve wijze ‘wordt teruggegeven aan de mensen’.

Mensen met elkaar verbinden

Het eco-resort wordt op dit moment ontwikkeld en zal gebouwd worden op Mbabara Island, een klein eilandje midden in Lake Kivu. Het resort zal met name gericht zijn op de westerse toerist en de hoge Afrikaanse middenklasse, en is onder andere bedoeld om mensen nader tot elkaar te brengen.

Musea in Rwanda

In Rwanda vind je veel interessante musea.

Kigali Genocide Memorial Centre

Een bezoek aan Rwanda is niet compleet zonder een bezoek aan het Kigali Genocide Memorial Centre waar je alles te weten kunt komen over de Rwandaanse burgeroorlog uit 1994 tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Het centrum bevat onder andere een begraafplaats waar ruim 250.000 slachtoffers zijn begraven, een Education centre, een Children’s Memorial en verschillende Memorial Gardens. Je kunt het land pas écht begrijpen als je een bezoek hebt gebracht aan een van de memorial centra in Rwanda.

Rwanda Ancient History Museum

Ook kun je een bezoek brengen aan het Ancient History Museum, waar je onder andere kunt kennismaken met het Koninklijke Paleis van koning Mutara III Rudahingwa. Hier kun je het oude onderkomen en het graf van koning Mutara III en zijn koningin Rosalie Gicanda bezichtigen.

Rwanda Royal Palace, Nyanza

Rwanda_palace_2 national_palace_rwanda

Rwanda Arts Museum

Het Arts Museum in Rwanda werd oorspronkelijk als onderkomen gebouwd voor koning Mutara III Rudahingwa, hoewel hij er nooit is ingetrokken vanwege zijn vroege overlijden. Tegenwoordig vind je er vele tentoonstellingen over hedendaagse Rwandese kunst die getuigt van de originaliteit van Rwandese creativiteit, zonder het belang van traditionele kunst of nationale historie uit het oog te verliezen.

Rondleidingen in Rwanda

Canopy Walk

Er zijn verschillende rondleidingen en tours in Rwanda te vinden. Zo kun je natuurlijk rondleidingen krijgen door de drie nationale natuurparken die het land rijk is, maar er zijn ook verschillende activiteiten die je zelf kunt doen. Voor degene die van avontuur houdt zijn er genoeg spannende tours te vinden. Zo kun je in het Nyungwe National Park bijvoorbeeld de negentig meter lange Canopy Bridge oversteken, wat ook wel ‘Canopy Walk’ genoemd wordt. Deze brug van vijftig meter hoog loopt dwars door de jungle en biedt een spectaculair uitzicht over het park.

Canopy Bridge, Nyungwe

canopy_walk canopy_walk_2

Thousand Hills Trail

Voor de echte avonturier is er de Thousand Hills Trail, ook wel de ‘Congo Nile Trail’ genoemd. Dit spoor begint aan de kust van het Kivumeer in het noord-westen van Rwanda en loopt langs het meer door naar het zuid-westen. De Thousand Hills Trail is ruim 227km lang en loopt dwars door verschillende, langs de kust gelegen, dorpjes. Het uitzicht is werkelijk schitterend en de tocht is dan ook een echte aanrader voor wie van de natuur houdt. De tocht is overigens op verschillende manieren af te le leggen. Zo kun je het binnen tien dagen wandelen. Per fiets duurt dit ongeveer vijf dagen en per 4×4 Jeep drie dagen.

Thousand Hills Trail

Schermafbeelding 2013-03-14 om 13.18.07 Schermafbeelding 2013-03-14 om 13.16.07

Cultuur van Rwanda

Muziek en dans

Rwanda kent verschillende muziek- en dansstijlen. Zo worden in de traditionele liederen oude volksverhalen en lokale legendes beschreven. Hoewel er per regio kleine verschillen in dansstijl waarneembaar zijn, kennen al deze stijlen sterke overeenkomsten. De twee voornaamste dansstijlen in Rwanda zijn de sierlijke Imishayayo, deze wordt alleen gedanst door vrouwen, en de Intore die door mannen wordt uitgevoerd. De Imishayayo lijkt sterk op een vorm van ballet, waarbij vrouwen op hun tenen sierlijk ronddraaien, gecombineerd met ritmische bewegingen van de armen en benen. Met de bewegingen proberen zij de Ankole koe na te bootsen. Dit pure ras is door doorfokken met andere koesoorten, waaronder het Friese ras, inmiddels bijna verdwenen. Toch blijft deze – door Rwandezen als heilig beschouwde – koe een belangrijk symbool voor de Rwandese cultuur. De Intore is een krijgsdans die alleen door mannen uitgevoerd mag worden, en symboliseert kracht en moed.

Twee traditionele Rwandese dansstijlen

De Itore is een krijgsdans waarbij mannen een hoofdtooi van leeuwenmanen, een speer en schild dragen.

Kunsten en ambachten

In Rwanda worden de meest prachtige handwerken gemaakt en verkocht door heel het land. Producten variëren van handgeweven mandjes en houtsnijwerk tot aan moderne kunst, schilderijen en keramische werken. In Kigali vind je verschillende marktkraampjes waar je deze handwerken kunt kopen. Ook kun je bij het Gahaya Gifted Hands Centre weefdemonstraties volgen en kun je handgemaakte mandjes kopen. Zo heeft de Agaseke – een mandje dat volgens traditionele Rwandese gebruiken geweven wordt – inmiddels internationale faam verkregen.

3 Tips van het verkeersbureau van Rwanda

Om uw verblijf in Rwanda goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau u de volgende vijf tips

  • Op Booking.com vind je voordelige en goede hotels in Rwanda
  • in Rwanda is de lokale valuta Rwandese Frank (RWF) – 1 Euro staat tot 848,09 Rwandese Frank. Zorg dat u vooraf bij het GWK wat geld wisselt
  • Reviews bekijken van reizigers? TripAdvisor vertelt je wat andere reizigers vinden van Rwanda.

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Rwanda om in de vakantiestemming te komen!

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Rwanda

Embassy of the Republic of Rwanda

Johan van Oldenbarneveltlaan 9B
2582 NE Den Haag
Nederland
Telefoon: ‭+31703926571‬


Twitter: twitter.com/visitrwanda_now
Facebook: www.facebook.com/TravelRwanda
YouTube: youtube.com/user/TravelRwanda

 

Neem contact op met Rwanda Development Board

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

  • Schrijf je vraag in het Engels.

Kaart van Rwanda

Kaart van Rwanda

[google-maps width=574 height=400]