Wiebe Wakker is al 1000 dagen onderweg in een elektrische auto

Het was gisteren duizend dagen geleden dat Haarlemmer Wiebe Wakker begon aan zijn elektrische monsterrit van Houten naar Australië. Zonder geld en met een elektrische auto was het zijn doel om Sydney te bereiken, aan de andere kant van de wereld. Gisteren vierde Wakker in samenzijn met onder andere de minister van Transport deze mijlpaal die vooral in het teken stond van terugkijken en reflecteren.

Het begon allemaal als een afstudeerproject aan de opleiding Event Management aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In het ondernemerslab werkte Wakker zijn droom uit om een reis met een missie te organiseren. Het resultaat van dit werk leverde leerde ‘Plug Me In’ op.

Op 15 maart 2016 ging de reis van start. Met een elektrische auto en zonder geld op zak de andere kant van de wereld bereiken met het doel om de mogelijkheden van duurzame mobiliteit te laten zien. Wakker was daarbij afhankelijk van de goedwilligheid van mensen die hem een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aanbieden via zijn website plugmeinproject. Deze aanbiedingen bepaalden gaandeweg de route naar ‘Down Under’. Zo werd hij eerst naar Italië geleid, vervolgens naar de Noordkaap, via het oosten van Europa naar Turkije om vervolgens het Midden-Oosten, India en Zuidoost-Azië te doorkruisen.

 

 

Onderweg had Wakker bijzondere ontmoetingen. In de Emiraten werd hij uitgenodigd door de ‘Green Sheikh’ in zijn paleis. De sjeik die ooit petrochemicus was en zich nu inzet voor het milieu, liet Wakker later weten dat hij geïnspireerd was door zijn verhaal en een Tesla had aangeschaft. In Australië wordt hij door burgemeesters, ministers en parlementsleden uitgenodigd, vanwege zijn inzet voor het promoten van elektrisch vervoer.

De auto waarin Wakker rijdt is een elektrisch aangedreven Volkswagen Golf Variant, de ‘Blue Bandit’, met een actieradius van 200 kilometer. Met Plug Me In wil Wakker laten zien dat elektrisch rijden overal mogelijk is. Wakker werd al de eerste persoon die Turkije, Iran, India, Myanmar, Maleisië en Indonesië doorkruiste met een elektrische auto. Ook heeft hij het huidige record ‘langste afstand in een batterij-aangedreven auto’ verpulverd. Dat record stond op 22.000 kilometer.

 

 

Gisteren vierde Wakker in Brisbane een klein feestje ter ere van deze mijlpaal. “Toen ik vertrok had ik nooit durven dromen dat ik dit allemaal mocht meemaken. Het is een ongelofelijk avontuur geworden dat leerzaam is op alle vlakken” zegt Wakker. Op het feest kwam ook de Queensland Minister voor Transport Mark Bailey. Die was onder de indruk van de prestatie van de Nederlander. “Wiebe is een pionier die met zijn mooie project miljoenen mensen inspireert om de mogelijkheden van elektrisch rijden zelf te gaan ondervinden”, zei Bailey, terwijl hij Wakker verraste met een taart.

Na Brisbane rijdt Wakker via Adelaide en Melbourne naar Sydney, waar hij in het voorjaar verwacht te finishen. De reis is door middel van video’s en verslagen te volgen op social media en op zijn eigen website plugmeinproject.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.