Ontdek Lonely Planet’s top 10 regio’s voor 2019

Ontdek Lonely Planet’s top 10 regio’s om in 2019 te bezoeken, van Europese schatten tot afgelegen verre oorden!

Piëmont

Reizigers in Italië zien de noordwestelijke regio Piëmont vaak over het hoofd, maar niet langer. Turijn is een bloeiend centrum van moderne kunst en elektronische muziek, terwijl in de omringende bergen afgelegen Alpenpaden te vinden zijn en pastorale dorpjes en valleien die de beste rode wijnen en truffels van Italië produceren.

Het elegante centrum van de hoofdstad Turijn wemelt van de cultuurschatten, zoals een bijzonder zelfportret van Leonardo da Vinci in Biblioteca Reale, en in de eens troosteloze industriewijken vind je nu nieuwe kunstcentra als het OGR en het Museo Ettore Fico. Voor het beste nachtleven van Italië laat je de barokke pleinen en paleizen achter je en wijk je af naar de wijken Dora en San Salvario. Buiten de stad produceren de streken Langhe, Roero en Monferrato enkele van ’s werelds meest geliefde rode wijnen, terwijl ze hun plattelandscharme hebben behouden. En dan is er nog alle ruimte voor wandelen of skiën in de Zee-Alpen, een duizelingwekkende verzameling bergtoppen en meren langs de Franse grens.

De Catskills

Vijftig jaar geleden werd er geschiedenis geschreven in de Amerikaanse Catskills: het Woodstockfestival definieerde een hele generatie. De bloemenkinderen hebben nu zelf kleinkinderen, maar het vrijzinnige ethos is nog springlevend in deze pittoreske regio in de staat New York. In de afgelopen jaren zijn er creatieve farm-to-table restaurants en ambachtelijke brouwerijen geopend en er is een groeiend aantal kunstgroepen en high-profile muziekhallen. Over concerten gesproken, in augustus 2019 wordt het 50-jarig jubileum van Woodstock gevierd met een groot muziekfestijn!

Het ligt maar een paar uur ten noorden van Manhattan, New York City, maar toch zijn de pieken en beboste valleien van het Catskillgebergte als een andere wereld. Te midden van al dit bladergroen vind je mooie dorpen als Woodstock en Saugerties met fotogenieke hoofdstraten vol antiekwinkels, vintage cafés en ecologisch verantwoorde restaurants, waar je kunstenaars, schrijvers en andere creatievelingen kunt ontmoeten die de stad zijn ontvlucht. De natuur zelf is echter de grootste attractie. Neem een verfrissende duik aan de voet van een waterval, peddel over lome rivieren en met een beetje geluk spot je zelfs een zeearend die overvliegt.

Noord-Peru

Je hoort bijna nooit iemand over het noorden van Peru, terwijl reizigers hier een aantal van de oudste culturen van het continent én de wildste landschappen ter wereld kunnen aanschouwen. Nu Machu Picchu in het zuiden steeds drukker wordt, investeren de autoriteiten in projecten om het noorden bereikbaarder te maken. De citadel van Kuélap kun je nu per kabeltrein bezoeken en het aantal vluchten van Lima naar het noorden is uitgebreid, waardoor 2019 het perfecte moment is voor een reis naar de regio.

 

 

Noord-Peru kent een enorme variëteit, van de kustlijn met tal van surfmogelijkheden tot de betoverende nevelwouden van Chachapoyas, en van de bergtoppen van de Cordilleras tot het machtige Amazoneregenwoud. De regio is bezaaid met ruïnes, maar steden als Trujillo, Cajamarca, Huaraz en Mánorca bruisen van het leven.

Het Rode Centrum

In het spirituele hart van het Rode Centrum van Australië ligt het bekendste natuurlijke wonder van het land: Uluru, ofwel Ayers Rock. In 2019 wordt de heilige rots eindelijk gesloten voor klimmers, bijna 150 jaar nadat ontdekkingsreizigers hem wilden overwinnen. In plaats daarvan zullen bezoekers merken dat zij door dit Werelderfgoed worden overwonnen. Leer meer over het unieke wereldbeeld van de traditionele beheerders van deze plek en bekijk de sterren en de woestijn met nieuwe ogen.

Voor bezoekers zijn er talloze manieren om het inheemse Australië te leren kennen in “The Red Centre”, de officieuze naam voor de roestrode woestijnregio in het Noordelijk Territorium. Ayers Rock Resort in Yulara, dicht bij Uluru-Kata Tjuta National Park, biedt onder andere rondleidingen, Aboriginal-astronomietochten en bush-tucker-workshops. De keuken wordt hier ingegeven door inheemse ingrediënten, van haute cuisine onder de sterrenhemel bij Tali Wiru tot doe-het-zelfbarbecues met emoe, kangoeroe of barramundi. Avonturiers kunnen het Rode Centrum verkennen op uitdagende wandeltochten (het 223 km lange Larapinta Trail is een van de nieuwste langeafstandsroutes van Australië), helikoptervluchten, ballonvaarten, mountainbiketochten in Alice Springs of kameelritten. Als je het wat rustiger aan wilt doen, kun je gaan voor kookworkshops, natuurwandelingen of fietstochten rond Uluru.

Schotse Hooglanden en eilanden

Whisky is de essentie van de Schotse Hooglanden en eilanden en de drank maakt zijn grootste groei door sinds het einde van de 19de eeuw; in de afgelopen twee jaar zijn er 20 stokerijen geopend en er volgen tot 2020 nog zeker 20. De destilleerervaring is een geweldige aanleiding om een van de wildste, dunst bevolkte en mooiste delen van Europa te bezoeken. De schilderachtige North Coast 500-weg en de innovatieve overnachtingsplekken, van camperparkeerplaatsen tot designhuisjes geïnspireerd op eeuwenoude bouwwerken, maken het ontdekken van de afgelegen Schotse gebieden makkelijker dan ooit.

Het Russische Verre Oosten

De meest afgelegen hoek van Rusland is de laatste jaren enorm veranderd. Het Verre Oosten heeft een transformatie doorgemaakt van over het hoofd gezien achterland tot regionale spil in de Russische nieuwe focus op de Aziatische buurlanden. Deze nieuwe dynamiek zie je het best in de recente hoogbouw van Vladivostok, de grootste stad in de regio. Zowel de Hermitage als het Mariinskitheater hebben de laatste tijd belangrijke nieuwe ruimtes geopend in de stad, naast indrukwekkende lokale projecten als kunstcomplex Fabrika Zarya.

De actieve vulkanen, geisers, hete bronnen en lavastromen van Kamtsjatka, gelegen binnen de Ring van Vuur, staan hoog op de bucketlist van avonturiers. Ontdek het epische landschap met een spannende helikopterexcursie, bijvoorbeeld naar de vulkaan Tolbatsjik, waar de rotsen na de uitbarsting van 2013 nog steeds heet zijn. Elders heb je in een paar onlangs gestichte natuurreservaten de kans om bedreigde Siberische tijgers te zien. Je kunt ook de ruïnes van het goelagkamp in Magadan bezoeken of het leven ervaren in het verre noorden, in het afgelegen Jakoetsk, een bijzondere diamantstad gebouwd op palen op de permafrost.

Gujarat

Woensdag 2 oktober 2019 wordt een grote dag in Gujarat, India. De Indiase minister-president Narendra Modi, zelf afkomstig uit Gujarat, heeft 150 crore roepies (€18 miljoen) uitgetrokken om de 150ste geboortedag te vieren van Mahatma Gandhi, de beroemdste zoon van Gujarat. Maar er is nog veel meer te zien in Gujarat: afgelegen dorpjes waar de lucht gevuld is met vliegers; leeuwen, wolven, hyena’s en wilde ezels die door reservaten zwerven; stamgemeenschappen die met hun geborduurde kostuums kleur brengen naar het droge Kutch.

Reis in dit jubileumjaar naar Ahmedabad, waar de “Grote Ziel” zijn ashram stichtte naast de rivier de Sabarmati en begon aan de zoutmars, die de eerste druppel zou blijken waaruit de machtige rivier van Indiase onafhankelijk zou groeien. Ghandi’s Sabarmati Ashram is de focus van de jubileumviering, maar ook Gandhi’s geboorteplaats Porbandar en zijn huis in Rajkot zullen deel uitmaken van de festiviteiten.

 

 

Manitoba

In Manitoba komt vrij letterlijk alles samen. Het is het geografische middelpunt van Canada en een cruciaal ontmoetingspunt; de inheemse bewoners verhandelden hun waar in het huidige centrum van Winnipeg. De hoofdstad heeft die multiculturele sfeer vastgehouden ruim een kwart van de inwoners is recentelijk geïmmigreerd uit landen als de Filippijnen, Nigeria en India. Ten noorden van de stad, bij het dorp Churchill, fungeert de provincie als belangrijk kruispunt voor rondtrekkende ijsberen en migrerende walvissen. Door een groeiend aantal vluchten en uitgebreide safarireizen kunnen reizigers nu dichter bij de natuur komen dan ooit.

Er worden wel eens grappen gemaakt over Manitoba Canadese stedelingen noemen de regio vaak een uitgestrekte prairie waar je alleen maar overheen vliegt – maar de provincie biedt de meest indringende en gevarieerde ervaring van het hoge noorden in Canada. De ontelbare blauwe meertjes zijn geweldige ijsvisplekken en je kunt er goed toeven in knusse cabins. Verder naar het noorden, voorbij de boomgrens, leiden betoverende poolbloemen naar de koude, met ijsbergen overladen Hudsonbaai, waar ijsberen zwemmen en beloega’s rondspetteren.

Normandië

Voorbij de mooie stranden aan de wilde kust van het Franse Normandië vind je de lekkerste vis, romigste kaas en smakelijkste cider. Geschiedenisliefhebbers kijken hun ogen uit in de regio, maar 2019 markeert ook nog eens het 75ste jubileum van D-Day, met tal van evenementen. Daarnaast maakt de stad Rouen zich op voor de aankomst van schepen van over de hele wereld voor een tocht over de Seine tijdens de 30ste Rouen Armada, die elke vier tot zes jaar wordt gehouden.

Le Port du Tréport in Normandië. Johan Barthold Jongkind

Le Port du Tréport in Normandië. Johan Barthold Jongkind

Trek genoeg tijd uit om de middeleeuwse pracht van de stad in het noordoosten van de regio te bewonderen en rijd vervolgens door naar de Côte d’Albâtre (Alabasterkust), waar je in de kustdorpen uitmuntende visrestaurants vindt. Bezoek na Honfleur en Caen de D-Day-stranden en begraafplaatsen. Het tapijt van Bayeux in de gelijknamige stad is een ware parel, maar pas op het meest zuidwestelijke punt van de regio vind je het absolute hoogtepunt: magnifiek Mont Saint-Michel.

Elquivallei

Aan de zuidrand van de weidse Atacamawoestijn in Chili banen bergrivieren zich in de Elquivallei (foto) een weg door met wijnranken begroeide heuvels en slaperige dorpjes onder een met sterren bezaaide hemel. Het is een van de aantrekkelijkste regio’s van Noord-Chili, met maar liefst 320 dagen zon, en het is de geboorteplek van een dichteres met een Nobelprijs en het epicentrum van Chili’s piscoproductie. Toch krijgt de vallei nog niet veel wereldwijde aandacht. Er komen wel steeds meer astrotoeristen voor de heldere luchten – in 2019 zal er een totale zonsverduistering plaatsvinden. De donkere hemel van de vallei trekt zowel ufologen als amateurastronomen. De dichteres Gabriela Mistral wordt geëerd in Vicuña, waar ze werd geboren, en in Montegrande, waar ze naar de basisschool ging. Haar begraafplaats op een nabije heuvel trekt een handjevol literaire pelgrims. De meeste bezoekers komen echter naar de vallei om de vurige pisco’s te drinken die hier al sinds de 19de eeuw in de wijngaarden worden geproduceerd.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.