Koninklijk vermaak in Tsjechië

Tsjechië is in 2016 het land van koninklijke verhalen. De 700 ste verjaardag van de belangrijke Europese heerser Karel wordt herdacht en aan deze heerser zijn heel wat verhalen aan verbonden. In zijn jeugd was hij een liefhebber van riddertoernooien en al was hij een buitengewone heerser, hij hield ook van vermaak.
©CzechTourism - Ladislav Renner

Gelukkig hoef je geen keizer te zijn om koninklijk vermaak te beleven, want deze zomer zijn er in Tsjechië vorstelijke belevenissen op iedere burcht of kasteel en ook op marktpleinen van historische steden!

Koninklijk verzilverd Kutná Hora

De 25ste editie van de populaire gotische feesten staat dit jaar in het teken van de roemrijke tradities van deze koninklijke mijnstad. Ook het adelsgeslacht Luxemburger wordt niet vergeten. Kutná Hora keert in het weekend van 25 en 26 juni terug naar het jaar 1396. Tijdens een historische optocht wordt de koning Wenceslas IV (Václav IV), de zoon van Karel IV, verwelkomt. Een middeleeuwse markt, proeverij van toenmalig eten en drinken en culturele evenementen zullen niet ontbreken tijdens dit weekend. Het evenement vindt plaats in de tuinen van het Jezuïeten College en in het prachtige park rondom de Kathedraal van St. Barbara.

 

 

Goud van keizers en koningen in Valtice

Bewonder juwelen in de Zuid-Moravische stad Valtice. In het Valtice kasteel vindt namelijk een tentoonstelling plaats van dertig originelen en uitstekende kopieën van kroonjuwelen uit Europa, Azië en Afrika. Te zien zijn hier de kroon van het Heilige Roomse Rijk, kronen van de historische Boheemse landen, Oostenrijk en Hongaars Koninkrijk, maar ook insignes van de prinsen van het Zweedse Koninkrijk en kronen van India, Iran, Thailand en Ethiopië. Een uitstapje naar de prachtige kroonjuwelen, die in Valtice tot 2 oktober te zien zijn, kan uitstekend gecombineerd worden met een wandeling door het cultuurlandschap Lednice-Valtice. In dit cultuurlandschap bevinden zich twee romantische kastelen en een schilderachtig landschapspark. Vanwege zijn uniciteit is dit gebied opgenomen in de Werelderfgoedlijst UNESCO.

 

 

Schotse spelen in Sychrov

Het kasteel Sychrov in Noord-Bohemen wordt op 20 augustus getransformeerd tot een Schotse nederzetting. Tijdens de Schotse spelen kan je van de Schotse cultuur proeven in de romantische omgeving van het kasteel. Het programma begint om 9 uur ‘s ochtends en duurt tot middernacht. Er is Schotse en Ierse muziek, buitengewone sportwedstrijden zoals hamer en boomstam werpen en ook proeverijen van jarenoude whisky van over de hele wereld.

Koninklijke belevenissen in Karlštejn

Dit jaar vindt er een hele reeks evenementen plaats in de burcht Karlštejn in Centraal-Bohemen, die gebouwd werd in de regeerperiode van Karel IV. De burcht is niet alleen overdag te bezoeken maar ook ‘s nachts – de thematische nachtrondleidingen bieden een kijkje in de uitzonderlijke sfeer van een middeleeuwse burcht na zonsondergang. Je kan ook een bezoek brengen aan de bijzondere tentoonstelling Schat van Karlštejn – cultuur aan het keizerlijk hof van Karel IV. De expositie bestaat uit representatieve serviesstukken en accessoires zoals juwelen, knopen, broches en spelden van allerlei soorten.

Een vol programma in de burcht Kost

Zo’n 90 kilometer noordoostelijk van Praag ligt Český ráj (Boheems Paradijs), een uniek gebied met veel natuurschoon en historische bezienswaardigheden. Één van deze is de imposante burcht Kost. De 700ste verjaardag van Karel IV wordt hier gevierd op 23 en 24 juli tijdens de Luxemburger feesten. Geniet van middeleeuwse muziek, optredens van jongleurs en schermers, bewonder de roofvogeldemonstratie en proef middeleeuwse gerechten. Drie weken later – 13 en 14 augustus – vinden in de burcht de Historische feesten plaats en op 24 en 25 september is het Slackline festival. Tijdens dit festival balanceren waaghalzen over een gespannen band en is concentratievermogen en evenwicht vereist. Wie een nachtje in de burcht Kost wil verblijven kan overnachten in het stijlvol ingerichte appartement met een eigen tuin. Kortom een koninklijke belevenis.
©CzechTourism - Libor Sváček

Oriëntaalse dansen en kostuumverhuur in Bouzov

De majestueuze burcht Bouzov ligt in Centraal-Moravië niet ver van de stad Olomouc. Interessante rondleidingen leiden niet alleen naar de adellijke vertrekken, maar ook naar de burchttoren of over de voetsporen van de middeleeuwse bouwkunst. Daarnaast zijn er in de zomer verschillende culturele evenementen te bezoeken. Op 16 en 17 juli is er bij de burcht Bouzov het weekend met prinses Scheherazade met o.a. een buikdanscompetitie en een gala-avond in de Ridderzaal. Liefhebbers van schermtoernooien komen beslist naar Bouzovský mumraj oftewel het Markgraaf Jobst toernooi, dat plaatsvindt op 7 en 8 augustus. Het evenement eert Jobst (Jodokus), een neef van Karel IV en biedt als aanvulling op het volle weekendprogramma verhuur van historische kostuums aan!

Slapen als een koning

Altijd al willen overnachten in een koninklijke accommodatie? Dan is Tsjechië een uitstekende bestemming. Een hele reeks burchten en kastelen biedt stijlvolle overnachtingen aan, waar het lijkt alsof je van adellijke afkomst bent. Een romantisch diner bij kaarslicht of ontspanning in een kasteelspa? Beleef het in kasteel Herálec, halverwege Praag en Brno. Er zijn 19 kamers en kasteelappartementen, met luxe uitrusting en diensten zoals bijvoorbeeld het pillow menu. Kies jouw kussen en matras uit, bijvoorbeeld met ganzenveren of een anti-allergisch kussen. Zo weet je zeker dat je heerlijk in slaap zult vallen.

In het oosten van Tsjechië kan je overnachten in kasteel Napajedla. De ongebruikelijk genaamde appartementen – Moed, Vreugde, Vitaliteit – zijn zodanig ontworpen dat je de eigenschappen in de naam ook werkelijk ervaart. In Centraal-Bohemen kan je koninklijke luxe meemaken in kasteel Loučeň of in het kasteelhotel Chateau Mcely. Kasteel Zbiroh in West-Bohemen biedt twee soorten accommodatie aan: Een luxueus arrangement met fitness en wellness of een overnachting in de kasteelgevangenis.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.