Bohemen

Het westelijke deel van Tsjechië heet Bohemen en bestaat uit 5 regio‘s met Praag in het midden. De hoofdstad is een ideale toegangspoort tot de Tsjechische gebieden, waar vele activiteiten worden aangeboden in een schitterende natuur.

Geschiedenis

Rond de Middeleeuwen was het koninkrijk Bohemen een belangrijke macht en maakte het deel uit van het Heilige Roomse Rijk. Religieuze conflicten zoals de Hussietenoorlogen in de 15e eeuw en de Dertigjarige oorlog in de 17e eeuw scheurden het rijk uiteen. Later maakte het deel uit van het Habsburgse koninkrijk Oostenrijk-Hongarije. Na de Eerste Wereldoorlog werd de republiek Tsjecho-Slowakije opgericht. In de grensgebieden woonden veel Duitstalige inwoners (Sudeten-Duitsers) en dit was voor nazi-Duitsland de aanleiding om het gebied te bezetten. Na de bevrijding door Amerikaanse en Sovjet-legers in 1945 werden de Sudeten-Duitsers verjaagd en maakte Tsjechoslowakije deel uit van de communistische Sovjet-Unie. De Fluwelen Revolutie (1989) maakte aan de alleenheerschappij van de communistische partij een einde en herstelde de democratie in Tsjecho-Slowakije. Op 1 januari 1993 maakte ook Tsjechië zich los van de opgeheven staat Tsjechoslowakije en werd Bohemen samen met Moravië en Silezië de Republiek Tsjechië.

 

 

De Boheemse regio’s

Het westelijke deel van Tsjechië bestaat uit vijf regio’s: Noord-Bohemen, Oost-Bohemen, Zuid-Bohemen, West-Bohemen en Centraal-Bohemen. In deze regio’s zijn diverse landschappen te bewonderen. Van steile bergen tot een vlak landschap en van kronkelende rivieren tot meren. Bijzonder zijn de rotsformaties, de kuuroorden, het Reuzengebergte en natuurlijk de hoofdstad Praag. Elke regio heeft een eigen karakter en een veelzijdig aanbod aan activiteiten voor jong en oud.

sumava-foto-pavel-ourednik

Noord-Bohemen

Noord-Bohemen wordt gekenmerkt door haar prachtige natuurparken. Boheems Paradijs en Boheems Zwitserland zijn twee schitterende natuurgebieden met spectaculaire rotsformaties. In Boheems Paradijs zijn tevens kastelen te vinden die je onderweg kunt bezoeken. Boheems Zwitserland, gelegen aan de grens bij Duitsland, is bekend vanwege de rotspoort. Door beiden natuurparken voeren avontuurlijke wandelroutes, die uitstekend aangegeven zijn.

Sloup Kasteel in Noord Bohemen

In Noord-Bohemen stroomt tevens de rivier de Elbe. Vele fietsers volgen deze rivier naar de bron van de Elbe in het Reuzengebergte. Een andere interessante bezienswaardigheid in Noord-Bohemen is Terezín, het voormalige getto kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kan hier de gevangenis bezoeken en rondlopen in het dorp, waar vroeger de Joden in erbarmelijke omstandigheden dicht op elkaar leefden.

boheems-zwitserland-foto-vaclav-sojka

Centraal-Bohemen

De hoofdstad Praag bevindt zich in Centraal-Bohemen. Het is een gevarieerde landstreek met rivieren die door diepe dalen slingeren en omringd worden door dichte bossen met her en der een kasteel. De Middeleeuwse burcht Karlštejn is het bekendste kasteel van Tsjechië. Het ligt op ongeveer 30 minuten van Praag. Karel IV liet deze burcht bouwen om zijn kroonjuwelen te beschermen.

 

Dit zijn de hotspots van Tsjechië

Ontvang nu handige tips over Tsjechië. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Twee andere prachtige kastelen in Centraal-Bohemen zijn kasteel Křivoklát en kasteel Konopiště. Beide kastelen liggen in een bosrijke omgeving. De stad Kutná Hora met haar Sint-Barbarakathedraal en knekelhuis is ook een bezoek waard.

Krivoklat kasteel

Kutná Hora ligt op ongeveer een uur rijden van Praag en er gaan diverse excursies naar deze stad. Een andere stadje ten noorden van Praag is Mělník. Naast het mooie kasteel zijn de wijngaarden erg bijzonder. In Mělník is het mogelijk een fietsroute langs de wijngaarden te maken en voor de wijnliefhebbers zijn er wijnproeverijen en kan er een bezoek gebracht worden aan de wijnkelders.

West-Bohemen

West-Bohemen is het gebied van de kuuroorden. In de regio bevinden zich drie bekende spastadjes. Karlovy Vary, Františkovy Lázně en Mariánské Lázně. Zij vormen samen de spatriangel van Tsjechië. De Tsjechische spa traditie gaat honderden jaren terug en heeft een reputatie als één van de beste in de wereld. Een andere belangrijke stad in West-Bohemen is Pilsen. Deze stad is in tegenstelling tot de spa stadjes niet bekend vanwege het heilzame water, maar vanwege het bier Pilsner Urquel. Pilsen is niet alleen een bierstad. Er vinden hier tevens vele diverse culturele evenementen plaats, zoals Pilsner Fest, het muziekevenement Smetanovksé dny, Light Festival Blik Blik en Historisch Weekend.

Wellness in West-Bohemen in Karlovy Vary

Wellness in West-Bohemen in Karlovy Vary

Zuid-Bohemen

Rivieren, bossen en meren zijn een karakteristiek kenmerk van het landschap van Zuid-Bohemen. Vele unieke natuurgezichten worden afgewisseld met historische monumenten. Het Lipnomeer is de ideale plaats om op allerlei manieren van het water te genieten. Het Lipnomeer heeft het grootste wateroppervlak van Tsjechië en wordt daarom ook wel “Zuid-Boheems zee” genoemd. Een stadje dat zeker de moeite waard is om te bezoeken is Český Krumlov. Het stadscentrum is doorweven van kronkelige straatjes met stenen en burgerlijke huizen. De rivier de Moldau die er doorheen slingert en het kasteel dat er machtig bovenuit steekt dragen bij aan het romantische sfeertje in het stadje.

Třeboň brug in Zuid-Bohemen

Oost-Bohemen

Prachtige natuur, unieke volksambachten zoals glasblazen, de productie van kant en de paardenraces zijn typerend voor Oost-Bohemen. Maar Oost-Bohemen is vooral bekend vanwege haar gebergte. Het Reuzengebergte is het beroemdste Tsjechische gebergte gelegen aan de Poolse grens. De bergtoppen zijn uniek en de hoogste Tsjechische berg is de Snekza (1603 m) die wandelend of per kabelbaan te bereiken is.

Paardenstoeterij Kladruby nad Labem

Paardenstoeterij Kladruby nad Labem

Het Reuzengebergte is zowel in de zomer als in de winter een populaire bestemming. Er zijn vele wandel- en mountainbikeroutes en in de winter kan je hier geweldig wintersporten. Naast skipistes zijn er ook langlaufroutes en andere winterse activiteiten die je kunt doen.

Tips van CzechTourism voor de Bohemen

De Tsjechische regio’s zijn ontzettend afwisselend en daarom ideaal voor een vakantie. CzechTourism Benelux geeft tips voor leuke activiteiten om te doen in de Boheemse regio’s.

  • In Kutná Hora is een knekelhuis met ongeveer 40.000 mensenbotten die zijn gebruikt ter decoratie. Erg indrukwekkend, maar ook een beetje luguber. Vergeet ook niet het zilvermijnmuseum te bezoeken in het centrum van Kutná hora. In een witte doktersjas, helm en lamp ga je de mijn in en krijg je een kijkje hoe het leven van een mijnwerker vroeger was.
  • Tsjechië is een uitstekend fietsland! Fiets bijvoorbeeld de Moldauroute, een traject langs de rivier de Moldau ook wel Vltava genoemd in het Tsjechisch. Je komt langs de plaatsjes Mělník, Praag, Orlik, České Budějovice en Český Krumlov.
  • In het Reuzengebergte is de bron van de rivier de Elbe en hier gaat een wandelroute heen. Er zijn hier nog veel meer andere leuke wandeltrajecten. Ontdek bijvoorbeeld de bieren van het Reuzengebergte. De Krkonose bierroute is een route door het natuurgebied en waar je bij de hoogstgelegen brouwerijen van Tsjechië komt.

Voor brochures, plattegronden en fietskaarten van de regio’s in Bohemen neem contact om met CzechTourism Benelux. U kunt de brochures aanvragen door het formulier in te vullen onderaan de pagina.

Voor meer informatie over Tsjechië en haar monumenten neem contact om met het Tsjechische Verkeersbureau #VisitCzechRepublic.