Moravië en Silezië

Het oostelijke deel van Tsjechië bestaat uit Moravië en Silezië. Deze streek bezit Middeleeuwse monumenten en enkele van de mooiste historische steden van Tsjechië. De levendige volkstradities, de wijngaarden en haar heerlijke wijn, het ongerepte berglandschap, de grotten en de volksarchitectuur maken het een verrassende bestemming.

Brno

Brno ligt in de provincie Moravië in Tsjechië. Het is de 2e grote stad van het land met ongeveer 390.000 inwoners. De stad is geliefd bij toeristen die van moderne architectuur houden vanwege de Tugendhat villa.

znojmo-libor-svacek

Geschiedenis

Moravië werd in de 6de eeuw bewoond door het Slavische volk “De Moraven”. Zij probeerden een onafhankelijke staat op te richten en deze ontstond onder leiding van Mojmir en werd vervolgens van Rostilav. Het koninkrijk Groot-Moravië omvatte een deel van Polen, Oostenrijk, Slowakije, Bohemen en Silezië. In de 10de eeuw ging het koninkrijk ten onder en werd het in de 11de eeuw aan het koninkrijk Bohemen toegevoegd. Later maakte het deel uit van het Habsburgse koninkrijk Oostenrijk-Hongarije.

Na het uiteenvallen van Oostenrijk-Hongarije ontstond de republiek Tsjecho-Slowakije. Silezië werd verdeeld tussen Polen en Tsjecho-Slowakije en ook werd Moravië opgenomen in de jonge republiek Tsjecho-Slowakije. In 1928 werden de provincies Moravië en Silezië verenigd tot de provincie Moravië-Silezië. Na de Tweede Wereldoorlog werd de provincie deel van de communistische Sovjet-Unie. In 1993 werd Moravië en Silezië samen met Bohemen de Republiek Tsjechië.

Bata

Zuid-Moravië

Zuid-Moravië was van oudsher reeds een kruispunt van allerlei handelswegen. Hierdoor zijn er vele historische monumenten te vinden in deze regio. Indrukwekkende kastelen met grote tuinen zijn onder andere te bewonderen in het Lednice-Valtice gebied.

Valtice

Het stadje Znojmo is rijk aan kostbare bezienswaardigheden en wordt ook wel „Klein Praag“ genoemd. Zuid-Moravië staat tevens bekend om haar wijnen. Op veel plaatsen zijn er wijnkelders waar bezoekers een wijnproeverij kunnen doen. Er zijn prachtige fiets- en wandelroutes die langs de wijngaarden en pittoreske dorpjes gaan. Er zijn zelfs speciale wijnfietsroutes.

Moravische steden

In Moravië zijn een aantal steden die zeker een bezoek waard zijn. De ‘poort’ tot Zuid Moravië is de hoofdstad Brno. In Brno staat het functionalistische Villa Tugendhat op de Werelderfgoedlijst. Telc en Trebic liggen ten westen van Brno en hebben een romantisch karakter. In Trebic is het Joodse getto uniek, met meer dan 120 huizen, twee synagogen en de oude begraafplaats. Brno is de tweede grootste stad van Tsjechië. Het is een gezellige studentenstad met veel barretjes en restaurants.

Brno

 

Dit zijn de hotspots van Tsjechië

Ontvang nu handige tips over Tsjechië. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Telc is een sprookjesachtige stad met een kleurrijk plein, een romantisch kasteel en kristalheldere visvijvers in de omgeving. De stad heeft één van de mooiste pleinen van Europa waar je de Italiaanse renaissance kan bewonderen. De studentenstad Olomouc ligt op een half uurtje rijden van Kromeriz, een plaatsje waar je een prachtige symmetrische tuin en kasteel kunt vinden dat op de Werelderfgoedlijst staat.

Kromeriz

Het grootste en bekendste festival dat plaatsvindt in Ostrava is het muziekfestival Colours of Ostrava. Dit vierdaagse festival is uniek en één van de leukste van Europa.

De stad Olomouc heeft na Praag het grootste monumentenreservaat in Tsjechië. Er is een verzameling van barokfonteinen in deze stad. Vlakbij de Poolse grens ligt de stad Ostrava. Ostrava was vroeger een echte industriestad. Dit karakter heeft de stad de laatste jaren van zich afgeschud. De industrieterreinen worden nu gebruikt voor evenementen en festivals en op de oorspronkelijke mijnen zijn mijnmusea ontstaan.

 

 

Folkore en tradities

Folklore en tradities zijn in Moravië belangrijk. Diverse folkloristische evenementen vinden jaarlijks plaats, waarvan de Moravische wijnfestivals het populairst zijn. Tijdens deze wijnfestivals zijn er wijnproeverijen en worden er oude ambachten beoefend en is er regionale muziek en dans.

In het dorpje Roznov pod Radhostem is het grootste openluchtmusea te vinden van Midden-Europa. Hier is de geschiedenis van traditionele ambachten en gewoontes te zien en typische bouwstijlen van de regio.

4 Tips van CzechTourism voor Moravië

  • Bezoek de grotten in de Moravische Karst
  • Fiets één van de vele wijnfietsroutes in Zuid-Moravië
  • Ga naar het jaarlijkse muziekfestival Colours of Ostrava in juli. De locatie, de optredens en de geweldige sfeer staan garant voor succes.
  • Het Jeseniky gebergte is een prachtig wandelgebied met kristalheldere rivieren, diepe bossen en rust.

Voor brochures, plattegronden en fietskaarten van Moravië neem contact op met CzechTourism Benelux VisitCzechRepublic.