Dit zijn de leukste Kerstmarkten in Nederland

Keulen, Dusseldorf, Praag en Wenen. In de donkere maanden zijn er meer dan genoeg schitterende kerstmarkten om het ultieme wintergevoel te ervaren. Maar ook Nederland kent een paar sfeervolle winterfeesten die zich met gemak kunnen meten met de internationale top. Dus dit jaar geen dure tickets naar Oostenrijk of onbetaalbare hotels in Londen. Stap gewoon in de trein voor een onvergetelijke kerst in eigen land. Dit zijn de leukste kerstmarkten in Nederland.

De Christmas Parade in Valkenburg

De Christmas Parade in Valkenburg

1. Kerststad Valkenburg

Elk jaar weten duizenden mensen uit binnen- en buitenland de Kersthoofdstad van Nederland te vinden. Slenterend door de vrolijk versierde straten van het kleine Geulstadje zou je denken dat de Kerstman zelf uit Valkenburg komt. De twinkelende kerstbomen tegen een middeleeuws decor zorgen voor het magische kerstgevoel. Bewonder het kerstverhaal uitgebeeld in levensechte zandsculpturen. Laat je verrassen door kerstelfjes die dansen tijdens de kerstparade. Of ga op zoek naar het mooiste kerstcadeau in één van de ondergrondse kerstmarkten. Valkenburg is het paradijs voor elke kerstfan.

Kerststad Valkenburg

Waar? Verspreid over de hele stad Valkenburg.
Wanneer? Van 13 november 2015 tot en met 3 januari 2016.
Prijs? De verschillende activiteiten hebben elk hun eigen entreeprijs. Kaartjes voor volwassenen variëren tussen de € 6,- en € 11,50.
Tip: Zorg dat je in het weekend zo vroeg mogelijk naar de kerstgrotten gaat. ‘s Middag sta je zomaar twee uur in de rij.

2. Dickensfestijn

Er is weinig voor nodig om de historische binnenstad van Deventer te veranderen is het negentiende eeuwse Engeland. De oude boekenstad is de uitgelezen plek om de verhalen van Charles Dickens tot leven te brengen. Twee dagen lang dwalen de gierige Scrooge en de armlastige Oliver Twist door dezelfde straten. Zingende straatvegers galmen tussen de gevels. Wie omhoog kijkt ziet wellicht nog een kind in een schoorsteen verdwijnen. Op het kerkplein verkopen de bewoners hun zelfgemaakte waren. Een elegante dame vist gepofte kastanjes uit het knisperende vuur. Met een mok dampende glühwein is het Dickensfestijn compleet.
Dickensfestijn

Waar? In de oude stad. De ingang van het festival is op de Keizerstraat.
Wanneer? Het weekend van 19 en 20 december van 11.00 uur tot 17.00 uur.
Prijs? Gratis.
Tip: Neem contant geld mee. Dan kun je in de wachtrij (die kan oplopen tot anderhalf uur) alvast wat te eten kopen.

3. Kerst in Oud Kampen

Wie geen zin heeft in de lange wachtrijen voor het Dickensfestijn, reist iets verder door naar het noorden. Tijdens Kerst in Oud Kampen verandert de sfeervolle binnenstad voor twee dagen in een groot openluchttheater. Kerstkoren en straattheater maken van de oude havenstad een waar kerstspektakel. Niet alleen de bekende Dickensfiguren zijn hier te bewonderen. Ook het meisje met de zwavelstokjes is op zoek naar iemand die haar lichtje kan laten branden. Van een nostalgische kermis tot de Parijse sferen van de Moulin Rouge. Kerst in Oud Kampen is genieten voor het hele gezin.
Kerst in Oud Kampen
Waar? In de binnenstad van Kampen.
Wanneer? 19 en 20 december van 16.00 uur tot 21.00 uur.
Prijs? Gratis.
Tip: Even verderop is het IJsbeeldenfestival in Zwolle.

 

 

4. Kerstmarkt Dordrecht

Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt. En dat geldt des meer voor de koude decembermaand. Drie dagen lang wordt het hart van de stad Dordrecht gehuld in twinkelende lichtjes. Mannen in rode pakken trompetteren over het sfeervolle winterterras. Het kerstrepertoire van de muzikanten is niemand vreemd dus je zingt vanzelf wel mee! “It’s gonna be a cold, cold Christmas!” Gelukkig is er hete chocolademelk om die kou weer van je af te schudden.
Met meer dan tweehonderd kraampjes vol kerstgeluk noemt Kerstmarkt Dordrecht zich met recht de grootste kerstmarkt van Nederland.
Kerstmarkt Dordrecht
Waar? In de binnenstad van Dordrecht.
Wanneer? Van vrijdag 11 december tot en met zondag 13 december.
Prijs? Over de markt slenteren is gratis.
Tip: Kom met het openbaar vervoer. De kerstmarkt is maar tien minuten lopen van het station.

5. Magisch Maastricht

De hele maand december is de romantische stad Maastricht een fonkelend winterwonderland. Op het Vrijthof staan houten chalets met bogen van dennentakken en knipperende lichtjes. De geur van braadworst op het vuur maakt hongerig. Bij de grote ijsbaan klinken haast vergeten kerstliedjes uit de speakers, terwijl de kinderen lachend onderuit gaat op hun dunne ijzers. Het is weer even wennen op het ijs. Vanuit het reuzenrad kijk je uit over de Magisch Maastricht. Een verbluffend uitzicht wat je maar eens per jaar kunt bewonderen.
Magisch Maastricht
Waar? Op het Vrijthof in Maastricht.
Wanneer? 28 november tot en met 29 december.
Prijs? Toegang tot het Vrijthof is gratis. Twee uur schaatsen kost € 4,50.
Tip: Koop een Magisch Kortingspakket online voor meerdere activiteiten en wat lekkers voor minder geld.

 

ZIE OOK: Ontdek Magisch Maastricht in Zuid Limburg

 

6. Christmas Village on Ice

In de schaduw van het sprookjesachtige Rijksmuseum staat de mooiste ijsbaan van Nederland. Wel bukken als je onder het typisch Amsterdam bruggetje door schaatst. Vermoeide benen? Rust even uit met een warme choco en wat lekkers van één van de vele winterchalets op de kerstmarkt. De kerstsfeer is pas echt compleet als de avond valt, de lichtjes twinkelen en de muzikanten beginnen te spelen. Wanneer de toeristen zich op het gladde ijs begeven valt er stiekem ook best wat te lachen.
Christmas Village on Ice Amsterdam Rijksmuseum
Waar? Museumplein, Amsterdam.
Wanneer? Van 18 december tot en met 27 december 2015.
Prijs? Het kerstdorp is gratis te bezoeken. Schaatsen kost € 4,50.
Tip: Maak de kerstervaring compleet met een wandeling van het Amsterdam Light Festival.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *