Valkenburg aan de Geul: Dé kerststad van Nederland

Vanaf 13 november verandert Valkenburg aan de Geul in dé Kerststad van Nederland. Het heuvelland is gedurende de donkere winterdagen een sfeervolle plek met duizenden lichtjes, kerstbomen en glühwein. Ondergronds, in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot, kunt u twee unieke kerstmarkten bezoeken. Zorg er wel voor dat u op tijd weer boven de grond bent voor de sprookjesachtige Christmas Parade.

Bezoek ook de magische zandsculpturen in de Wilhelminagrot met het nieuwe thema ‘A Christmas Story’ en de historische grot van MergelRijk met tientallen informatieve verhalen over mergel en grotten. Heeft u honger gekregen van dit alles? De culinaire wandeling Route d’Amuse brengt u langs de beste restaurants van Valkenburg.

kerst-valkenburg

Christmas Parade

Twee keer per week trekt deze betoverende parade van verlichte praalwagens en dansers in prachtige kostuums op een speciaal voor de Parade gecomponeerde nieuwe soundtrack door het centrum van Valkenburg. Vanaf 14 november t/m 19 december 2015 iedere zaterdagavond om 19.30 uur en iedere woensdagavond om 19.00 uur. De route van de Christmas Parade is te vinden op: www.kerststad.nl. De Christmas Parade van zaterdag 5 december is verplaatst naar vrijdag 4 december. Op woensdag 30 december 2015 trekt de Christmas Parade nog één keer door de straten van Berg en Terblijt.

De Christmas Parade in Valkenburg

De Christmas Parade

Route d’Amuse

De Route d’Amuse is een gezellige wandeling met amuses door het mooie geulstadje Valkenburg. Onderweg geniet u van een aantal heerlijke amuses bij vijf gerenommeerde horecagelegenheden. Kinderen krijgen een passende kinder-amuse. De routes zijn van 13 november 2015 tot en met 3 januari 2016 dagelijks te wandelen tussen 12.00 uur en 18.00 uur met uitzondering van Eerste Kerstdag en nieuwjaarsdag (24, 26 en 31 december tot 16.00 uur) en verkrijgbaar bij VVV Zuid-Limburg, Landal Kasteeldomein De Cauberg, The Readshop aan de Dr. Erensstraat en bij de meeste deelnemende restaurants. De routekaart inclusief hapjes kost € 11,50 per persoon.

 

 

Kerstmarkt Fluweelengrot

Bezoek in de periode van 13 november tot en met 23 december de kerstmarkt in de Fluweelengrot.

De bezoekers kunnen wederom genieten van een sfeervol verlichte en gedecoreerde kerstgrot met historische wandschilderingen, sculpturen, een 18de eeuwse kapel, stands met kwalitatief hoogwaardige producten, oude ambachten, kerstmuziek en horecagelegenheden. Meer dan 50 winkeltjes met producten en ambachten, zoals kaarsen, kleding, sieraden, tassen, Belgische chocolade en andere lekkernijen, zijn in de Fluweelengrot te bezoeken.
kerst-valkenburg-grot
Naast de sfeervol aangeklede stands wordt de Fluweelengrot gedecoreerd in het thema ‘Santa’s Cave’, de werkplaats van de Kerstman.

Kerstmarkt Gemeentegrot

Dit is de oudste en tevens grootste ondergrondse kerstmarkt in Europa. Voor de 30ste keer wordt de bezoekers een sfeervolle ambiance geboden in het eeuwenoude en zeer ruime gangenstelsel van deze Gemeentegrot. U zult verrast zijn door de mooie settings en decors, die harmonisch overgaan in professionele stands met mooie kerst- en cadeauartikelen. De ruime en lange gangen die deze Gemeentegrot typeren nodigen de bezoekers uit voor een urenlang verblijf in een muzikale en met uitstekende voorzieningen uitgeruste kerstmarkt. Geniet in het Romeinse gedeelte van de grot van een drankje en sfeervolle muziek. U kunt deze kerstmarkt bezoeken van 13 november tot en met 23 december.

Magic Sand

Breng ook dit jaar in aanloop naar kerst een bezoek aan de magische zandsculpturen in de Wilhelminagroeve. Met het nieuwe thema ‘A Christmas Story’ wordt u geleid langs bijzondere zandcreaties: imponerende bouwwerken en levensgrote figuren, uitgevoerd in adembenemend detail. Elke zandcreatie brengt een kerstverhaal tot leven. De combinatie van de indrukwekkende zandsculpturen, de sfeervolle verlichting en de prachtige muziek zorgen ervoor dat in deze feeërieke kerstgrot het echte, magische kerstgevoel wordt ontdekt: voor het 5de jaar op rij!

Highlight: Wij presenteren dit jaar het authentieke kerstverhaal van Charles Dickens; ”A Christmas Carol”. Nog nooit eerder in zand getoond!

Laat u bewonderen door de bijzondere metershoge creaties van kunstenaars van over de hele wereld. Voor de bouw wordt meer dan 750 kuub zand gebruikt. Magic Sand is het grootste ondergrondse zandsculpturen festijn van Europa, een must-see in Kerststad Valkenburg!

Na uw bezoek aan Magic Sand kunt u per kabelbaan (retourrit) een bezoek brengen aan de Wilhelminatoren, die trots uittorent boven Valkenburg. Geniet hier van het adembenemende vergezicht over het Geuldal, onder het genot van een hapje en drankje.

MergelRijk

In de historische grot van MergelRijk worden tientallen informatieve verhalen over mergel en grotten getoond in een intieme kerstsfeer. Met prachtige mergelbeelden, kunstwerken, films en interactieve tablets. In alle rust kunt u genieten van een bijzondere film van de MergelTovenaar (bekend van TV) waarin hij het Kerstverhaal tekent met mergelstof. Een ander hoogtepunt is een levensgroot mergelbeeld van De Nachtwacht van Rembrandt. In het grottenatelier mag u zelf uw kerstsouvenir maken van mergel en tenslotte kunt u in de Brasserie de heerlijke Grottenham en het Grottenbier proeven. Een bezoek aan deze grot is een zeer veelzijdige ondergrondse beleving die u niet mag missen!

Kerststad Valkenburg wordt op zaterdagavond 14 november op spectaculaire wijze officieel geopend. Kortom, reden genoeg om vanaf 13 november een bezoek te brengen aan dé Kerststad van Nederland!

 

ZIE OOK: Beleef Valkenburg via een stadswandeling!

 

Kijk op onze website www.kerststad.nl voor meer informatie over de opening en de activiteiten tijdens Kerststad Valkenburg 2015.

73_sittard_center_panorama_at_sunset_hoofdfoto

Comments are closed.