Magisch Maastricht: een kerst cadeautje

De schaatsen worden geslepen, de laatste lampen worden ingedraaid, de kerstversiering is van zolder gehaald, de wafelijzers worden warm gemaakt, het speciale kerstservies wordt gepoetst en de beste wijn wordt klaar gezet. De stad Maastricht maakt zich weer op voor een bijzondere tijd vol kerstsfeer, romantiek, winterplezier én magie!

De paardenkoets

De paardenkoets

In the spotlight

Maastricht staat er inmiddels bekend om: de spraakmakende sfeerverlichting die t/m 3 januari bij de bezoekers én bewoners de nodige oh’s en ah’s oplevert. Sinds 1 oktober is de stad druk in de weer om het bijzondere lichtplan te realiseren en iedereen weer te verrassen met (nieuwe) bijzondere verlichting. Maar liefst 307 overspanningen, 4 km aan guirlandes met 80.000 lampjes, 18.200 meter aan boomverlichting met 182.000 lampjes zijn nodig om Maastricht op deze wijze te laten stralen!

 

ZIE OOK: Verken de nieuwe hotspots van Maastricht

 

Laat je door dit cadeaulint van sfeerlicht meevoeren langs een scala aan bijzondere plekken in de stad. Volg dit pad van licht en ontdek o.a. de kroonluchters op Plein 1992, de Markt, Mosae Forum en het speciale lichtpad over de Maas via de Sint Servaasbrug en de ‘Hoeg Brögk’. Tel alle lichtbollen in de guirlandes van straat tot straat en raak de tel kwijt, maar niet de weg. Tot slot belooft de lichtanimatie van de 200 mistletoe in de bomen op het Onze Lieve Vrouweplein een moment van bezinning. Download de Magische Lichtroute

De brug over de Maas

De brug over de Maas


Naast de adembenemende lichtanimatie nodigen onderstaande activiteiten ook uit tot bezinning en het uitdragen van de kerstgedachte:

 • 12 dec: Legendentocht van de Sterre der Zee. Bidweg / 17:00
 • 12 dec t/m 3 jan: Kerststallenroute. Start Onze Lieve Vrouwebasiliek
 • 21 dec: Kerstsamenzang met 1.000 stemmen. Onze Lieve Vrouweplein / 17:00
 • 24, 25 dec: Hoogmis de “messe C Dur”. Sint Servaasbasiliek / 24 dec 23:30 / 25 dec 11:00
 • 2 jan: Driekoningenstoet. Onze Lieve Vrouweplein / 17:00

Opening Magisch Maastricht

De officiële opening van Magisch Maastricht komt dit jaar recht uit het hart van de stad. In een adembenemende show, vol unieke optredens worden verschillende zintuigen geprikkeld. Laat je raken door mooie woorden, meevoeren in rijke emoties en verrassen door de diverse luiken die letterlijk in het Stadhuis worden geopend en die de vele gezichten van de stad tonen.

 

 

Tijdens de grande finale zal een cheque ten bate van 3FM Serious Request Heerlen 2015 worden overhandigd van Maastricht aan Heerlen. Aansluitend sluit 3FM dj Giel Beelen deze opening op spectaculaire wijze af. Zet dus 28 november 18:30 uur bij Markt & Stadhuis in de agenda!

Het Vrijthof pakt uit

Ook dit jaar vormt het Vrijthof van 28 november t/m 29 december het hart van Magisch Maastricht waar kerstsfeer en vertier hand in hand gaan. Winterpret is er te vinden op de 800 m2 grote schaatsbaan, de skyline van Maastricht kan bewonderd worden vanuit het reuzenrad en een grand carrousel brengt de nodige nostalgie tot leven. De kerstmarkt is een smeltkroes van winterse producten, cadeaus en lekkernijen, omlijst met de klanken in het sfeervolle Vrijthof Paviljoen, waar speciale optredens plaatsvinden.

Schaatsen op het Vrijthof

Schaatsen op het Vrijthof

Nieuw! Kasteel Mirakels

Op het Vrijthof, voor de Hoofdwacht, verrijst het Kasteel Mirakels. Op magische wijze wordt hier een kerstshop paviljoen gepresenteerd van 200 m2 met sfeervolle producten. Van keramiek tot guirlandes en van houtsnijwerk tot lantaarns. Dit is slechts een greep uit de 10.000 verschillende producten die in het ‘kasteel’ verkrijgbaar zijn. Kortom, dé kerstshop met het grootste assortiment van Nederland, vind je dit jaar in Maastricht!

Magische winkelstad

Alle straatjes, pleinen en hofjes in het centrum stralen een magische sfeer uit tijdens Magisch Maastricht. Dit, aangevuld met prachtig gedecoreerde etalages, maken van Maastricht dé plek om eindeloos te gaan shoppen. Zeker nu Maastricht permanent 7 dagen per week open* is!

Catwalk Maastricht

Ontdek deze zaterdag van de maand de nieuwste fashion trends in modestad Maastricht live op straat! Tijdens de runways bij Entre Deux (13:00 & 15:00 uur) en Mosae Forum (14:00 & 16:00 uur) tonen diverse labels, stores & merken dé modetrends en fashion must haves. Get inspired! 28 november 2015: Mosae Forum & Entre Deux.

SPOT ON! Fashion Maastricht

Deze multidisciplinaire expositie vertegenwoordigt de kwaliteit van vakmanschap en een breed spectrum van de esthetiek ontwerpen van talentvolle ontwerpers. 28-29 november 2015: VVV Maastricht – Dinghuis 1e etage.

FASHIONCLASH designer Market

Ben je op zoek naar bijzondere fashion items of cadeautjes voor de feestdagen? Bezoek dan de FASHIONCLASH designer Market bij de Bijenkorf waar je kleding, accessoires en sieraden van jonge ontwerpers kan kopen.19-20 december 2105: Bijenkorf.

Openingstijden Maastricht met kerst

Winkels zijn elke zondag vanaf 12.00 uur geopend. Gesloten op Eerste Kerstdag (25 december), Tweede Kerstdag (26 december) en Nieuwjaarsdag (1 januari). Elke donderdag is het koopavond in het centrum. De meeste winkels zijn dan geopend tot 21.00 uur. Extra koopavond op dinsdag 22 december en woensdag 23 december 2015. Op 4 december en 21 december openen diverse winkels hun deuren tot 21.00 uur.

Magisch Cultuur Festival: laat je verrassen

Liefhebbers van theater, dans en muziek worden ook dit jaar in Maastricht overladen met culturele cadeaus. De straten, pleinen, cafés, musea en theaters zijn tijdens Magisch Maastricht gevuld met uiteenlopende (Eu)regionale muzikale, theatrale en dans performances. Kerkklokken en carillons, (kinder)koren, slagwerkgroepen, theatergezelschappen, harmonieën en fanfares, sfeervolle verhalen en aanstekelijk (straat)theater verrassen de bezoeker én bewoner op bijzondere plaatsen in Maastricht op magische wijze. Van 28 november 2015 t/m 3 januari 2016.

Dit jaar presenteren maar liefst 85 gezelschappen met ruim 1.200 performers zich, waarvan 30 nieuwe gezichten: jong en oud, amateur en professional! Zij zullen op diverse podia hun talent en passie delen.

Festival Highlights

 • 5 dec: Pepernotenconcert i.s.m Kunstbende Limburg/Pinkpop. Mosae Forum / 14:00-17:00 uur
 • 13 dec: Mobiel Carillon 2.0 met Frank Steijns en diverse cultuur gezelschappen. Centre Céramique / 15:00-16:30
 • 12 & 13 dec: Kerstboom Percée Wyck in teken van de vredesduif.
 • 16 dec: Preview Wintercircus Maastricht met razende motoren in metalen kogel. Mosae Forum / 15:00-16:00
 • 12 dec, 2, 3 jan: NS in het teken van Kerst & Nieuwjaar vleugelconcerten.

TIP: Dinner for One

Dinner for One (ook wel bekend als Der 90. Geburtstag) is een komische sketch die in de jaren ‘20 geschreven werd en onder andere in Duitsland en Oostenrijk een vast onderdeel was van de televisieprogrammering op oudejaarsavond. De sketch werd hierdoor één van de meest herhaalde programma’s ooit. In Maastricht uitgevoerd door Rob Meurders, Jan Janssen en Les Chats Noirs. Het programma omvat licht klassiek, filmmuziek, musical net als Franse en Duitse Chansons uit de tijd van 1881 (Parijs) tot aan 1939 (Berlijn).

Highlights

Dit zijn de highlights van Maastricht met kerst die je niet mag missen in 2015.

Cerami

CERAMIX bestaat uit ruim 250 topstukken uit internationale museum- en particuliere collecties. samengesteld door de gast-conservatoren Camille Morineau en Lucia Pesapane, met werken van meer dan 100 kunstenaars.

Alain Laboile – La Famille

De zwart-wit foto’s van Alain Laboile (Bordeaux, 1968) fascineren. Ze zijn tijdloos, universeel en herkenbaar. Nooit eerder was er zo veel werk van hem te zien in één tentoonstelling. 1 december t/m 20 maart Centre Céramique

LICHT2

Dansende lampen, lampen die bellen blazen, lampen die reageren op ademhaling en lichaams-beweging, de oscar-winnende films “The Origin of Creatures” door Floris Kaayk. Met LICHT2 extentie bij Galerie MOA. 12 november t/m 28 februari Museum aan het Vrijthof

Wintercircus Maastricht

In een prachtig ingerichte hal van het MECC met de allure van een theater zie je een bonte stoet van acrobaten, clowns, dieren en andere artiesten in hoog tempo aan je ogen voorbij trekken. 19 december t/m 3 januari MECC Maastricht

Yurt Tenten

Deze ‘winterterrassen’ zijn toegankelijk van donderdag t/m zondag en de gehele kerstvakantie. Elke zaterdag- en zondagmiddag (t/m 3 januari) worden er tussen 16:00 en 18:00 uur live ‘Classical Christmas Carols’ gespeeld o.l.v. Rauf Berman. 4 december t/m 3 januari Pleintje Rijksarchief & Grote Looiersstraat

Het kerstpleintje aan de Maas

Aan de voet van de Sint Servaasbrug aan de westzijde van de Maas kun je dagelijks (11:00-18:00) overdekt heerlijk genieten van winterse versnaperingen aan de Maas. Originele Duitse bratwursten van de grill, reibekuchen met appelmoes, lekker belegde flammkuchen en heerlijke glühwein, allemaal ambachtelijk en vers bereid. 5 december t/m 3 januari Kesselskade

Grease

Joop van den Ende en Albert Verlinde presenteren een nieuwe Nederlandse versie van de musicalhit Grease. Natuurlijk ontbreken de hits You’re the one that I want, Hopelessly devoted to you en Summer Nights niet. 1 t/m 6 december Theater a/h Vrijthof

Maastrichter Brigade: Kerstwandeling Jekerkwartier

Ontdek samen met een soldaat uit het begin van de 19e eeuw van de Maastrichter Brigade het Jekerkwartier, één van de mooiste stukjes Maastricht. De wandeling vertelt over de historie van dit stuk Maastricht maar ook over het ontstaan en de tradities van Kerstmis in Maastricht. 9,16, 18 t/m 20, 23, 26 december start: Minderbroederskerk

Kerstwandeling 1e Kerstdag

Tijdens deze twee uur durende stadswandeling breng je een bezoek aan diverse kerststallen in het centrum en maak je een gezellige stop waar je kunt genieten van een kop koffie, thee of warme chocomel en kerstbrood. 25 december 13.30 VVV Maastricht.

3FM Serious Request

Voor de 12e editie van 3FM Serious Request van 18 t/m 24 december staat het Glazen Huis in Heerlen. 3FM en het Rode Kruis vragen dit jaar aandacht voor jongeren die moeten overleven onder de meest extreme omstandigheden in Syrië, Zuid-Soedan, Jemen, de Centraal Afrikaanse Republiek en Gaza /Westelijke Jordaanoever om ‘the next generation een toekomstperspectief te bieden.

Ook Maastricht komt in actie, o.a. met deze events:

 • 28 nov: Opening Magisch Maastricht 2015 ‘Uit het hart’. 18:30 / Markt
 • 10 dec: Serious Pop-Up. 16:00-21:00 / Muziekgieterij
 • 18 t/m 23 dec: Keep The M(usic) Going. Diverse popzalen in Limburg
 • 19 dec: Audio Pilots, Limburgse powerrock band geeft een semi akoestisch straatoptreden. 16:00-16:30 / Mosae Forum
 • 20 dec: Serious Fashion Walk (60,4 KM). Route langs diverse locaties in Limburg. 13:20 / Maastricht
 • 20 dec: LVO Maastricht Serious Request Christmas Sing a long. 13:30-16:00 / Onze Lieve Vrouwenplein

Magisch Maastricht: Een cadeautje!

Dit jaar wordt er letterlijk extra uitgepakt met speciale cadeaus, want Maastricht heeft uiteenlopende verrassingen in petto. Zo kan men elk week een weekend Maastricht winnen (aankomst op zaterdag 5, 12, 19 en 26 december) winnen. Maar ook een compleet opgetuigde kerstboom van Intratuin Maastricht voor thuis én diverse speciale Maastrichtse traktaties; van een Haas op het Vrijthof cadeaubon en tickets voor de feestelijke première van Wintercircus Maastricht tot een Adriaan de Smaakmaker Smulmand en uniek keramiek van Merle Anderson.
kerstboom-maastricht

Comments are closed.