Valencia: de ideale stad voor een citytrip!

Contributor Richard ging naar Valencia en vertelt ons zijn leukste tips. Valencia is de ideale stad voor een citytrip. Bekijk de mooie foto’s en lees zijn ervaringen!

Valencia

Valencia

Het idee was geboren om met eigen ogen Valencia te bezichtigen. En zo vond ik mij op vrijdagmiddag op Schiphol om te vliegen naar de stad waar de paella is uitgevonden. De verbinding vanaf Nederland is helemaal prima. Zowel vanaf Schiphol, Rotterdam en Eindhoven zijn er regelmatig rechtstreekse vluchten naar Valencia. In iets meer dan 2 uur later en twintig graden warmer landde ik op de luchthaven van Valencia.

Ideale citytrip

Valencia is de ideale stad voor een korte of lange citytrip en heeft zowel voor stellen als families veel leuke highlights. Alles op je wensenlijst zoals zon, zee, strand, lekker eten, een leuke binnenstad en activiteiten voor de kids: Valencia heeft het allemaal. Voor de tijd van het jaar, was de temperatuur erg goed. Gemiddeld was het tussen de 20 en 25 graden. Fijn dus, zeker als je weet dat het in Nederland stormachtig regende (wat stiekem toch altijd leuk is).

Vanaf het vliegveld ben je voor 20 euro met de taxi in het oude centrum, waar mijn hotel in Valencia was gevestigd. De metro is ook een optie, het duurt alleen iets langer, maar dat is wel iets goedkoper. De taxi zet je soms niet voor het hotel af, omdat de stegen en zijstraatjes in het centrum niet toegankelijk zijn voor auto’s. In mijn geval moest ik nog even zoeken, voordat ik mijn hotel had gevonden.

Hotel Ad Hoc Carmen

Ik mocht in Hotel Ad Hoc Carmen, in het oude deel van stad overnachten. Dit hotel ligt vlak bij de Torres de Cuart. Het hotel heeft pas vier maanden geleden zijn deuren geopend, en is nu al een hotel dat zeker mag blijven. Een echte aanrader. Een echte aanrader. De kamers zijn met luxe afgewerkt en ademen veel sfeer uit. Bovendien zijn alle kamers uniek en bestaat de mogelijkheid er om twee geschakelde kamers te reserveren. Dit is ideaal als je met twee stellen reist of kinderen hebt. Het is zeker aan te bevelen om een hotel in het rustige deel van de stad te boeken, zodat je wel de lusten van de stad hebt, maar niet de lasten.

Paella

Op mijn eerste avond hebben we een korte tour gedaan door de oude binnenstad. Alles is goed op loopafstand te doen. Wat een mooie stad! Wat fijn dat je om negen uur ‘s avonds nog zonder jas over straat kan. Valencia staat bekend om haar paella, dus daar kon ik niet aan ontkomen. En het overtrof mijn stoutste verwachtingen: wat een heerlijk gerecht! De volgende dag mocht ik mijn fiets ophalen bij Senatibikes, net om de hoek bij mijn hotel. Erg behulpzame mensen en bovendien hadden zij een groot aanbod aan fietsen, waaronder een bakfiets! Ik koos voor een simpel model, met drie versnellingen. De fiets zou voor de komende twee dagen mijn grootste vriend worden.

Jardin del Turia

De leukste manier om Valencia te zien is om een fiets te huren. De stad is overzichtelijk en de afstand van bijvoorbeeld de binnenstad tot het strand is goed te doen. Bovendien is er een park aangelegd in de voormalige rivier de Turia, die inmiddels de naam Jardin del Turia draagt. Het park, dat door het centrum van de stad slingert, beslaat uit een oppervlakte van 110 hectare en strekt zich uit over ongeveer 9 kilometer. Het is een ideale ontmoeting en onthaasting plek waar veel mensen naar toe gaan om te wandelen, joggen of te fietsen. Bovendien merk je niets van het drukke verkeer dat boven je rijdt en waan je jezelf dus in een totale rustige omgeving, ideaal voor met kinderen.
valencia2
valencia3

Aan het einde van het park, richting de zee, vind je architectonische hoogstandjes waar Valencia ook bekend om is: het museum voor schone kunsten, l’Oceanografic (oceaan park), l’Agora (evenementen locatie), l’Hemisfèric (waar ze o.a. veel films en documentaires laten zien) en l’Umbracle (een soort open stadspark). Sta zeker even stil om foto’s te maken, bij zonsopgang en zonsondergang zeker een aanrader. Daarnaast is er hier genoeg te beleven en kan je met z’n tweeën of met je gezin een leuk dagje uit.

La Mas Bonita

Met een plattegrond van Valencia reed ik door het park richting de haven. De ochtendzon werd steeds sterker en eenmaal aangekomen bij de haven kon ik mijn trui al uit doen. Vanaf daar zigzagde ik tussen de toeristen en zonaanbidders door op weg naar de Boulevard van Valencia. Mijn einddoel voor die ochtend was restaurant La Mas Bonita. Een heerlijke strandtent aan het einde van de boulevard. Het interieur is leuk en erg strandtent-achtig ingericht. Op de kaart vind je vooral veel gezonde gerechten, healthy juices, maar ook lekkere borrelhapjes. Overigens is er ook nog een vestiging van La Mas Bonita in de hippe wijk Ruzafa.
valencia4

Mercado Central

Vanaf daar ben ik op mijn fiets weer terug naar het centrum gegaan. Ik moest nog flink doorfietsen, want ik wilde koste wat kost, de Mercado Central zien. Deze sloot om drie uur, dus ik moest opschieten. Het is één van de grootste overdekte markten van Europa en echt het bezoeken waard! Je kan er heerlijk eten kopen, proeven en er is zelfs een tapasbar van de Michelin chef Ricard Camarena gevestigd.

valencia5

Nederlandse eigenaar bij Café-bar Cordellats

Op advies van een goede vriendin van mij, ben ik daarna doorgegaan naar Café Bar Cordellats, een leuk klein tentje in een zijstraat vlak bij Mercado Central. De Nederlandse uitbater en zijn Noorse vrouw hebben deze locatie enkele maanden geleden geopend, en zijn een echte aanrader. Oprechte gastvrijheid en een ontspannen sfeer, waar je heerlijk even op adem kan komen tijdens je bezoek aan de stad. Oh ja, je kan er stiekem een flesje Grolsch bestellen!
valencia6

Sagardi

In de avond wilde ik heel graag pinxchos eten, en waar kan dit beter dan bij Sagardi. Het principe van pinxchos eten blijf ik fascinerend vinden. Je eet veelal staand of zittend aan de bar en bewaard telkens het stokje uit je gerecht. Wanneer je uitgegeten bent, lever je je bord in en telt de serveerster de stokjes en betaal je. Telkens bekruipt me het gevoel, dat dit idee in Nederland slecht zou werken, omdat iedereen dan zijn stokjes op de grond zou gooien. Los van het systeem is het eten voortreffelijk en krijg je zo de kans om veel verschillende smaken te proeven.
valencia7

Bioparc

Na deze lange dag besloot ik op tijd mijn bed in te gaan. Zondag was er weer een nieuwe dag. Zondagochtend ben ik eerst een stuk gaan fietsen door het park. Deze keer niet in de richting van de haven, maar in de richting van het Bioparc, aan de andere kan van de stad. De dierentuin van Valencia is zeker de moeite waard en een hele leuke attractie als je met kinderen op vakantie gaat. Het Bioparc is het hele jaar geopend en een kaartje kost zo’n 24 euro voor een volwassene, 18 euro voor 4-12 jaar en onder de 4 jaar zijn de kinderen gratis.

Voetbal en Corta Ingles

Uiteraard mocht een bezoekje aan Estadio Mestella, het voetbal stadion niet ontbreken. Helaas speelde Valencia dat weekend uit (tegen rivaal Barcelona nog wel!) waardoor het stadion er wat verlaten bij lag. Toch kon je er een goede voorstelling van maken hoe het hier op een zondag zou zijn als de ploeg thuis speelt. Het stadion bevindt zich midden in een woonwijk, zoals je het ook ziet bij Engelse voetbalclubs. Vanaf daar ben ik door gefietst naar El Corte Ingles. Niet dat ik per se wilde winkelen, maar vanaf de bovenste etage had ik gezien dat je een enorm mooi uitzicht hebt over de stad, het park en de musea. Overigens zijn er bijzonder veel vestigingen van El Corte Ingles, ik was bij de vestiging vlakbij de Puente de l’Assut de l’Or, de bekende brug in Jardin del Turia.

valencia8

Zummo

Die middag ben ik gaan lunchen bij Zummo Health Bar. Een geweldig concept met wederom gezond eten en lekkere shakes. Deze bar zit vlakbij de Plaça de la Reina, heeft WiFi en iPads die te gebruiken zijn, en is hierdoor een ideale plek om je even te oriënteren en te bepalen wat je de rest van de dag nog kan doen. Qua sappen en shakes kan je hier uit een flinke lijst van verse sappen kiezen. Bovendien kan je ook hier je eigen salade samenstellen.
valencia9

Voor mij begon tegen de middag de tijd al te dringen, waardoor ik besloot om mijn fiets terug te brengen, uit te checken bij het hotel en nog een laatste rondje door de stad te doen. Het metrostation van waaraf ik terug naar vliegveld zou gaan, bevindt zich naast het treinstation en de route ernaartoe leek mij een ideale afscheidstour door de binnenstad. Ik kon het niet laten om nog één keer pinxchos te eten. Deze keer niet bij Sagardi, maar bij Orio; het hippere broertje van Sagardi.

Eigenlijk zijn twee dagen te kort om de stad te zien. Zeker als je met z’n tweeën of als gezin gaat. Ik zou adviseren om er zeker een lang weekend (3 dagen) van te maken. Wil je nog langer? In de omgeving van Valencia is er ook genoeg te zien. Denk bijvoorbeeld aan het Parc Natural de l’Abufera. Een waterpark waar je enorm veel vogels kan spotten.

Tot slot nog enkele tips en weetjes:

  • Bestel het lokale drankje: horchata, een melkachtig drankje met aardamandelen, water en suiker.
  • Hou je liever van iets alcoholisch? Neen dan Aqua de Valencia, een mix van cava, wodka, gin en sinaasappelsap.
  • Valencia kun je het beste bezoeken in het voor- en naseizoen (april en oktober zijn perfect). In de zomer kan de temperatuur flink oplopen
  • Hou je van een feestje? Bezoek de stad dan in maart, tijdens las Fallas. De hele stad staat dan op z’n kop!
  • Siësta is een begrip waar elke Spanjaard zich netjes aan houdt. Houd dus rekening dat winkels enkele uren dicht zijn in de middag. ’s Avonds zijn ze wel weer langer open.
  • Bezoek de Mercado Central in de ochtend, dan is de markt op z’n best.
  • Hou je van hip? Ga dan zeker naar de wijk Ruzafa. Minder toeristen, meer locals en enorm veel aanbod van leuke restaurants.
  • Spanje heeft nog erg last van de crisis en sommige delen van de stad zijn vervallen. Sommige fietspaden naar het strand gaan hierdoor heen. Het is niet per se gevaarlijk, maar wel het vermelden waard voor gezinnen met kinderen.
  • In Spanje is het nog steeds folklore: het stierenvechten. Wil je een voorstelling zien? Dit kan in het Plaza del Toros, naast het station.

Richard was te gast bij het Verkeersbureau in Valencia.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *