5 tips voor een geweldige trip naar Umeå en Västerbotten in Zweeds Lapland

Twee weken geleden ontdekte Patrick de stad Umeå en de regio Västerbotten in Zweeds Lapland. Dankzij de 2-wekelijkse rechtstreekse vlucht van Malmö Aviation is de regio ideaal voor een korte break. Ontdek de 5 tips voor een winterse trip naar Umeå en Västerbotten.

sneeuwscooter-safari-zweden-lapland

1. Sneeuwscooter safari

Om maar direct te beginnen met één van mijn mooiste reiservaringen ooit: een sneeuwscooter safari over bevroren meren, besneeuwde moerassen en grote witte vlaktes. Dankzij de ervaren Nederlandse gidsen Frans & Paula van Laplandtime kwamen we op de mooiste plekjes in Västerbotten. Wat een genot en gevoel van vrijheid geeft dit. De frisse & schone lucht komt door het speciale baardmos (zie ook wikipedia). Het groeit alleen op bomen als de lucht niet verontreinigd is. Maar terug naar de sneeuwscooter. Met de GPS van Frans voorop vertrekt onze groep vanaf hun Bed&Breakfast voor een tocht van een aantal uren. Het is hard werken; meehangen in bochten, voorzichtig manoeuvreren door de besneeuwde bossen of even gas geven met de rechterduim om te genieten van vrijheid. Steeds dieper trekken we de onbewoonde wereld in, met af en toe een rendier, tjirpende vogels, sneeuw en veel zon.

Lunch

De frisse lucht maakt hongerig dus na 3 uur scooteren werd het tijd om te stoppen voor verse koffie en pasta met zalm. Frans & Paula maakten een vuurtje, en toverden binnen 20 minuten een heerlijke maaltijd voor ons tevoorschijn.

Paula bereidt de lunch tijdens sneeuwscootersafari

Paula van Laplandtime bereidt de lunch

Koffie in typische lapland bekers

Koffie in typische lapland bekers

Verse zalm bij de lunch tijdens de sneeuwscootersafari

Verse zalm bij de lunch

Pasta voor de lunch tijdens de sneeuwscooter safari

Pasta voor de lunch tijdens de sneeuwscooter safari

Omdat de handvatten en je voeten verwarmd zijn heb je het geen moment koud. En dankzij de helm is ook je hoofd goed beschermd. Wil je zelf ervaren hoe het is om een tocht te maken? Al vanaf €390 maak je een 1-daagse tocht met je eigen sneeuwscooter. Meer informatie vind je op sneeuwscootertocht.nl

 

 

2. Maak een Husky slede tocht

Bijna iedereen droomt ervan om een tocht te maken met husky honden. Wij bezochten Aurora Borealis Adventures, in Ekorrsele om kennis te maken met eigenaar Donald Eriksson en zijn husky honden. Heerlijk om rond te lopen tussen de enthousiaste honden en met ze te spelen en ze te aaien. Je kunt al een tour maken vanaf 1 uur met 4 tot 6 honden voor je eigen slede. De prijzen beginnen bij SEK 1300 per slede voor 2 volwassenen en 2 kinderen.

 

 

De blauwe ogen van de husky hond zijn goed te zien

De blauwe ogen van de husky hond zijn goed te zien

De husky honden laten zich graag knuffelen

De husky honden laten zich graag knuffelen

3. Bezoek de dierentuin in Lycksele

De Lycksele Djurpark dierentuin ligt midden in het bos van Lycksele. Een mooie ervaring om over besneeuwde paden door een dierentuin te lopen. De dierentuin is in 1959 opgezet door Holger Lithner en heeft meer dan 25 Scandinavische beesten. Wij zagen rendieren, elanden, bizons, wolven en een jonge vos, die zowaar geaaid wilde worden. Hij gilde om aandacht van de bezoekers.

Het is heel bijzonder dat je dicht bij de dieren kunt komen waardoor het voeren van de dieren een speciaal moment wordt dat je nooit meer vergeet. Je kunt de dierentuin ook volgen op Instagram en zo bijvoorbeeld foto’s zien van jonge beesten die net geboren zijn. Het dierenpark opent elke dag om 10h en om 17h sluit de kassa. Je kunt dan nog wel een hele tijd in het park blijven.

De zeeleeuwen

De zeeleeuwen

Onze gids in de dierentuin

Onze gids in de dierentuin

Wolven in Lycksele djurpark

Wolven

4. Ontdek meer dan 500 gitaren in Guitars The Museum

De 2 eigenaren van ‘s werelds grootste gitaarmuseum verzamelden meer dan 500 gitaren. Een ongelooflijke collectie van vooral elektrische gitaren vind je in deze oude school in het centrum van Umeå. Vol passie kunnen Mikael en Samuel in het Engels, over hun uit de hand gelopen hobby vertellen. Het museum is namelijk nog steeds privé bezit. Ik vond de tekst op het t-shirt van onderstaande jongen erg leuk. Muziek verbroedert, reizen ook.

5. Contemporary art in het Bildmuseet

Ben je net als ik groot liefhebber van moderne kunst en bezoek je in elke stad waar mogelijk een contemporary art museum? Dan mag Umeå niet ontbreken op je bucketlist. Het Bildmuseet is onderdeel van de art campus van de Universiteit van Umeå en heeft prachtige exposities. Ik bezocht de “The Spaces Between” expositie van Rafael Lozano-Hemmer in dit 6-verdiepingen tellende museum.

The Spaces Between

The Spaces Between

Een schitterende expositie over de sociale en economische realiteit in hedendaags Cuba. De 14 artiesten tonen het sociale leven in hoofdstad Havana. Extra fijn: het museum is gratis toegankelijk!

The Spaces Between refers to the gap between the artwork and its reception, between language and truth, and between the actual past and an imagined future.

 

bildmuseet-museum-umea-expositie-spiegel

Pak nu je kans om even helemaal tot rust te komen

Nog nooit in de Västerbotten regio in Zweden geweest? Dan is dit je kans. Tot 17 mei vliegt Malmö Aviation 2 keer per week vanaf Schiphol naar Umeå. Een enkele reis heb je al vanaf €98 dus boek snel en geniet nog 1 maand van een ontspannende winterse trip naar Umeå. Online boeken van je vliegticket doe je op malmoaviation.se

Vlieg met Malmö Aviation rechtstreeks naar Umeå

Vlieg met Malmö Aviation rechtstreeks naar Umeå

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *