Cuba

Het Caribische Cuba is de laatste jaren sterk in opkomst als vakantieland. Hoewel het nog steeds onlosmakelijk verbonden is met het socialistische regime van Fidel, en sinds 2008 Raúl Castro, is het daarnaast ook een prachtig en zonnig eiland met vriendelijke, kleurrijke en zeer muzikale inwoners.

Kinderen op straat in Trinidad

Foto Harmke Kraak

Havana

José Martí International Airport vormt in de meeste gevallen de eerste kennismaking met Cuba. Op 15 kilometer ten noorden van de luchthaven ligt Havana, hoofdstad en onmiskenbaar de grootste attractie van Cuba. De wijk La Habana Vieja (Oud-Havana) vormt het hart van de stad en staat sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst. Met het geld van UNESCO is het noordelijk deel inmiddels prachtig gerestaureerd. In een groot deel van de stad is echter ook nog veel vergane glorie te zien. Hoogtepunten zijn de Plaza de Armas, het oudste plein van de stad en Plaza de la Catedral. In het voormalige paleis van dictator Batista, een gebouw in neoklassieke stijl, is het Museo de la Revolución gehuisvest. Een ander markant gebouw is het imposante Capitolio dat niet alleen wat naamgeving betreft veel gelijkenis vertoont met het Capitool in Washington DC. Trek vooral genoeg tijd uit om deze geweldige stad te verkennen. Dwaal door de schaduwrijke straatjes, geniet op een terrasje van een verfrissende Cuba Libre, swing mee op het aanstekelijke ritme van de straatmuzikanten en vergaap je aan de vele kleurrijke oldtimers die hier nog overal rondrijden.

Pinar del Río

Via de autopista is het vanuit Havana slechts een paar uur rijden naar Pinar del Río, de voornaamste stad in het westen. Deze streek was vroeger het centrum van de tabaksteelt en een bezoekje aan een sigarenfabriek mag dan ook zeker niet ontbreken. Ten noorden van de stad liggen het dorpje en het dal van Viñales. Het landschap wordt hier gedomineerd door zogenaamde mojotes, begroeide stenen heuvels die een uniek en niet te missen panorama bieden. Naast slapen in hotels is het in Cuba ook mogelijk om in Casas particulares, de Cubaanse equivalent van een ‘bed & breakfast’, te overnachten. Een goede manier om de lokale bevolking te leren kennen en te steunen. Eten kun je voor weinig geld in paladares, particuliere Cubaanse huiskamerrestaurantjes.

Blijf op de hoogte van Cuba met onze inspirerende nieuwsbrief!

Santa Clara

Santa Clara, een middelgrote stad in centraal Cuba, is voornamelijk bekend vanwege Che Guevara. Op 31 december 1958 onderschepte Che, samen met een kleine groep aanhangers, een trein met soldaten en munitie van het regeringsleger van Batista. Deze overwinning bleek beslissend. De trein ligt nog steeds op de plaats van het gevecht en is inmiddels een toeristische attractie. Ook het mausoleum van Che Guevara en een metershoog standbeeld zijn hier te vinden en hebben van Santa Clara een bedevaartsoord gemaakt.

Trinidad

In de beschutting van de Sierra del Escambray ligt het authentieke middeleeuwse stadje Trinidad. Zowel dit stadje als de naburige Valle de los Ingenios zijn door UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen. Na goud en suikerriet moet nu het toerisme zorgen voor welvaart in deze regio. Alle bezienswaardigheden liggen in Trinidad op loopafstand, maar de ongelijk geplaveide klinkerstraatjes vormen wel een uitdaging. Het straatbeeld van dit ietwat slaperige stadje wordt bepaald door gekleurde huizen met kunstzinnige tralies voor de ramen. ’s Avonds is het echter een heel ander verhaal en komt de stad tot leven. De ‘Spaanse’ trappen aan het Plaza Mayor, omhoog richting de Casa de la Musica, zitten dan stampvol.

Camagüey

In het binnenland van Cuba ligt Camagüey, een stad met een onlogische wirwar van smalle straatjes en steegjes. Om de stad te beschermen tegen ongenode gasten, bedacht men vele eeuwen geleden al dit onregelmatig stratenpatroon dat voor verwarring en desoriëntatie zou moeten zorgen. Plunderaars en piraten trokken zich hier niets van aan, maar voor hedendaagse bezoekers is het nog steeds een uitdaging om hier niet te verdwalen. Voor een tour langs de koloniale gebouwen en barokke kerken is een ritje per fietstaxi dan ook een goede optie.

Vraag een brochure aan over Duitsland.

 

Santiago de Cuba

Tweede stad van Cuba en de bakermat van de revolutie, dat is Santiago de Cuba. Hier vond op 26 juli 1953 de eerste, mislukte aanval van een groep revolutionairen onder leiding van Fidel Castro op de Moncada kazerne plaats. Ook vandaag de dag zijn de kogelgaten in de muren nog zichtbaar. En vanaf het bordes van de Ayuntamiento aan het Parque Céspedes hield Castro op 1 januari 1959 zijn eerste toespraak als leider van het Cubaanse volk. Maar Santiago is ook de stad waar familie Bacardi de Cubaanse rum wereldberoemd maakte en waar de dichter en nationale held, José Martí, begraven ligt in een mausoleum op het Cementerio Santa Ifigenia. Op vaste tijden vindt bij dit graf een plechtige wisseling van de wacht plaats die met veel ceremonieel gepaard gaat. Door zijn muzikale verleden staat deze plaats ook bekend als de meest swingende stad van Cuba. In de Casas de la Trova spelen Cubanen hun traditionele Son-liederen en maken indruk op de dansvloer.

Reizen naar Cuba

Tegenwoordig is het voor toeristen eenvoudig om naar en door Cuba te reizen. Georganiseerde groepsreizen zijn er in alle soorten en maten, maar het is ook heel goed mogelijk om een auto te huren en op eigen initiatief Cuba te verkennen. Je reis naar Cuba kun je het beste boeken bij een gespecialiseerde touroperator. Als je alleen je vlucht naar Havana wilt boeken kun je terecht bij KLM. Je vliegt dan vaak met een tussenstop naar de internationale luchthaven José Martí International Airport (HAV).

 

 

Visum voor Cuba

Als je naar Cuba wilt reizen heb je zowel een paspoort als een speciaal visum nodig. Deze Tarjeta del Turista kun je kopen bij het Verkeersbureau van Cuba of bij een gespecialiseerde visum aanbieder. Let erop dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is. Deze regel geldt niet alleen voor je Cuba visum maar voor heel veel andere bestemmingen ook. Het Cuba visum is maximaal 30 dagen geldig.

Bekijk de Verkeersbureaus en VVV in Cuba