Ken je deze iconische steden al?

Wat maakt een stad iconisch? De gebouwen? Of toch de mensen? Schitterende gebouwen, die een breed publiek aantrekken. Bezienswaardigheden waar je jaren later nog steeds met een glimlach aan terug denkt. Dat maakt een bestemming iconisch. Deze week 3 steden die minder voor de hand liggen, maar zeker die tot dit genre behoren.

Say Cheese!

Warschau is dichterbij dan je denkt

Wist je dat Warschau dichterbij Nederland ligt dan Rome? En je hoeft onderweg geen passen over of tunnels door. De recente geschiedenis van Polen is op zijn zachtst gezegd turbulent. Na oorlog werd Polen een vazalstaat van de Sovjet-Unie. Er heerste een communistische dictatuur waarbij elk initiatief gesmoord werd. Toen in 1991 Polen zijn zelfstandigheid en zijn vrijheid herwon bleek echter hoe veerkrachtig de Polen zijn. De spreekwoordelijke gastvrijheid en de rijkdom aan natuur en cultuur zorgen er sindsdien voor dat Polen zich volledig herpakt heeft.

Polen heeft zoveel te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de circa 10.000 meren, heldere rivieren, nationale parken, middeleeuwse kastelen, uitgestrekte bossen en de mogelijkheden voor watersport. En omdat Polen vanaf 1991 zijn identiteit herpakte is de infrastructuur voor toeristen uitstekend. Campings zijn hooguit middelgroot dus je vindt er geen massatoerisme, terwijl de plaatsen op een camping ruim en het sanitair schoon zijn. Ook voor campers zijn er prima mogelijkheden gecreëerd. Hotels en B&B’s zijn ruim voorhanden zodat er genoeg keuze is. In en om Warschau vind je iconische gebouwen zoals het Paleis van Cultuur en Wetenschap.

Warschau - Paleis van Cultuur en Wetenschap

Met het Handboek Polen van Elmar Reishandboeken heb je alles bij de hand voor een fijne vakantie in Polen.

In Gouda mag je toerist zijn

Direct bij binnenkomst in het centrum van Gouda valt op dat Gouda een groene stad is. In deze periode zie je overal bloemen, bomen en schitterende stadsparken. Ook vallen de iconische grachten en oude panden direct op tijdens je stadswandeling. Diverse borden vertellen over de geschiedenis van Gouda, zoals het feit dat filosoof Erasmus in Gouda woonde. En de Stolpersteine kunnen je ook niet ontgaan tijdens het slenteren langs al dat moois. Wat ook iconisch is aan Gouda zijn de siroopwafels. Ja, niet stroopwafels maar siroopwafels. Een recept uit 1810 voor een authentieke versnapering. Je kunt het hele bakproces zelf meemaken tijdens een fabriek tour. Leuk en lekker voor jong en oud.

Proef de siroopwafel

Ook iconisch zijn onze Nederlandse kazen. En die ontdek je bij de Gouda Cheese Experience. Met een audiotour zie je hoe kaas gemaakt wordt, melk je zelf een koe en proef je de zachte en harde kazen tijdens een tasting. Lees er alles over op onze Gouda pagina.

Melk een koe op levensecht formaat

Muscat zit net als Oman vol verrassingen

Wist jij nog dat Muscat de hoofdstad is van Oman? En kun je Oman aanwijzen op de kaart? Menig reiziger denkt bij Oman vooral aan de beeldschone woestijnlandschappen. De regio om Muscat biedt ook weelderige en groene landschappen. Zo staan er maar liefst 7 plekken in Oman op de UNESCO-werelderfgoed lijst. Van archeologische vindplaatsen met moskeeën tot irrigatiesystemen om bergdorpen van water te voorzien. Iconische bouwwerken van lang geleden.

Pictures of Oman
Mandatory credit : Lloyd Images

Iconisch is ook de gastvrijheid en de koffiecultuur in Oman. Koffie wordt in het Arabisch “kahwa” genoemd. In Oman verwijst kahwa naar een uitgebreide ceremonie die staat voor de gastvrijheid van het land. Kahwa is niet enkel een bakje koffie, maar koffie die geserveerd wordt met dadels, fruit, zoetigheden en gebak. Als reiziger kun je Oman niet verlaten zonder een goed bakje Kahwa.

 

Laat je inspireren voor jouw volgende trip

Ontvang elke week een e-mail met ideeën voor jouw volgende reis. Elke week een thema update over Nederland, Europa en een ver-weg bestemming om jou te inspireren.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Naam

 

Comments are closed.