7 feitjes over het verrassende Oman

Oman, dat in het zuidoostelijke deel van Arabië ligt, zit vol met verrassingen. Hoewel menig reiziger vooral denkt aan de beeldschone woestijnlandschappen, is het juist Oman dat weelderige en groene landschappen biedt. Er is nog veel meer wat reizigers niet weten over het Sultanaat… En daarom deze 7 verrassende feiten over Oman.

1. Oman heeft 5 plekken die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan

Oman heeft 5 plekken die door de UNESCO tot werelderfgoed zijn verklaard. Om te beginnen met het Bahla Fort, dat aan de voet van het Jebel Achdar gebergte ligt. In dit indrukwekkend grote fort vind je o.a. torens, moskeeën en waterputten. Gevolgd door de archeologische vindplaatsen van Bat, Al Khutm en Al Ayn. Ook het irrigatiesysteem van Al Aflaj, dat je in het hele land kunt vinden, staat op de werelderfgoedlijst. Dit systeem zorgt er middels een betonnen of aarden goot van zo’n 40-50 cm breed voor dat ieder bergdorp voorzien is van water uit de bergen.

De eeuwenoude stad Qalhat verdient een bijzondere vermelding op de lijst. Deze plek was tussen de 11e en 15e eeuw een belangrijke handelsstad, door de uitstekende ligging aan de Indische Oceaan. En als laatste het ‘Land van Wierook’. Dit verwijst naar een prachtig gebied in de Dhofar-regio in Zuid-Oman, waar je in het natuurpark Wadi Dawkah de prachtige wierookbomen kunt spotten, de karavaanoase van Shisr/Wubar kunt bezoeken en de havens van Khor Rori en Al Baleed vindt.

Bat, Al Khutm and Al Ayn

2. Koffie is de nationale drank

Koffie wordt in het Arabisch “kahwa” genoemd en in Oman verwijst kahwa naar een uitgebreide ceremonie die staat voor de gastvrijheid van Oman. Kahwa is niet enkel een bakje koffie, maar koffie die geserveerd wordt met dadels, fruit, zoetigheden en gebak. De kahwa-drank is een unieke melange van Arabische koffie, die vaak wordt gemengd met kardemon. Omani’s drinken het meerdere malen per dag, bieden het aan gasten aan en sturen vers gezette koffiekannen naar hun buren. Als reiziger kun je Oman niet verlaten zonder een goed bakje Kahwa.

3. Groene schildpadden migreren naar Omaanse stranden

De groene schildpad is een bedreigde diersoort en daarom zeldzaam om te zien. Maar bij Ras Al Jinz, in de regio Al Sharqiya, vind je een van de weinige reservaten voor groene schildpadden. Hier trekken de schildpadden naartoe om op de stranden eieren te leggen. Er worden speciale tochten georganiseerd waarbij reizigers op veilige afstand van de schildpadden getuige kunnen zijn van deze bijzondere gebeurtenis. Deze tochten vinden heel vroeg in de ochtend of heel laat in de avond plaats. En als je als reiziger geluk hebt, dan zie je de baby schildpadden uit het ei komen en voorzichtig de reis over strand naar de zee maken. Klaar voor het avontuur van hun leven!

4. Omaanse deuren zijn vaak prachtig versierd

De Omaanse architectuur is uniek in ontwerp en structuur – de vele Omaanse forten, kastelen, gebouwen, paleizen, en zelfs huizen zijn daar goede voorbeelden van. Bijna elk Omaans huis heeft een versierde deur. Door de Omaanse straten in lokale dorpen te struinen kun je ultiem genieten van de architectuur van het Sultanaat.

Oude houten deur in Oman

5. Het thuis van weelderige en groene landschappen

Als je aan Oman denkt dan denk je waarschijnlijk aan woestijnlandschappen. Hoewel je dit landschap hier zeker vindt, is niet het hele land bedekt met zand. Noord-Oman is de thuisbasis van het Al Hajar-gebergte, met de hoogste toppen van het land en een bijna tropisch klimaat. Door de grote hoogte valt er in de omliggende regio relatief veel regen, wat zorgt voor de groei van groene vegetatie. Zo kweekt de plaatselijke bevolking bijvoorbeeld rozen en granaatappels. Tijdens de zomermaanden wordt het zuidelijke deel van het land gekenmerkt door het regenseizoen, dat Khareef wordt genoemd, waarin de moessonregens over de bergen trekken. Hierdoor wordt het landschap weelderig en groen. Tijdens deze maanden trekt de plaatselijke bevolking van over het hele Arabische schiereiland naar de bergen en uitlopers rond Salalah om te genieten van de vele watervallen en groene wadi’s.

6. Witgekalkte huizen en gebouwen

Door de overvloed aan witgeverfde huizen en gebouwen kan het moeilijk zijn om Omaanse steden van elkaar te onderscheiden. Alles wordt hier witgekalkt en dit levert zeer fotogenieke plekken op! Wist je dat er voor iedere andere kleur eerst toestemming gevraagd moet worden bij de overheid? En dan moet je ook nog met goede redenen komen. Het is niet voor niets dat Oman bekendstaat als het land van de onberispelijke schoonheid.

 

Lees ook dit artikel: Dit is Sprookjesachtig Omanx

 

7. Oman is een mekka voor vogelliefhebbers

Reizigers die van natuur houden en in het bijzonder van vogels spotten, zullen blij zijn te horen dat Oman vaak wordt aangeduid als het ‘best bewaarde geheim wanneer het aankomt op vogels spotten’. Van inheemse soorten tot vogels uit deze drie verschillende continenten: Afrika, Europa en Azië. Vogels spotten doe je in Oman op de talrijke stranden, lagunes, bij de bronnen van Dhofar, op het eiland Masirah en het schiereiland Hikman. Trekvogels zijn er van eind augustus tot november en van februari tot mei en inheemse vogels kun je de hele winter zien. Vergeet geen verrekijker mee te nemen!

 

 

 

 

 

Comments are closed.