Natuur in Polen

natuur-icoon-verkeersbureaus Polen kent weidse natuurparken en ongerepte landschappen zoals het Białowieża Nationaal Park, een van Europa’s oudste reservaten. En wist je dat van de 160 duizend paar ooievaars, er elk jaar 41 duizend paar naar Polen vliegen? In totaal kent Polen maar liefst 23 nationale parken met een totale oppervlakte van 300.000 hectare. Ook in de steden vind je vele parken en groen.

De Wisent

De Wisent

Nationale parken in Polen

In alle parken van Polen wordt de natuur goed beschermd en de meeste parken zijn onderdeel van het Europees Ecologisch Netwerk en Natura 2000. Zo worden o.a. vogels en hun leefgebieden beschermd. Menselijke interventie is nagenoeg uitgesloten waardoor de parken zichzelf op natuurlijke wijze ontwikkelen. Dit zijn een paar van de mooiste Poolse parken die je op je todo-lijst moet zetten.

Białowieża Nationaal Park

Een van de oudste nationale parken en reservaten in Europa ligt in het centrale deel van het Białowieza woud, vlakbij Wit-Rusland, en is wereldwijd beroemd vanwege het ongerepte oerbos en de wisent. De wisent is het grootste zoogdier dat in Europe leeft. Er leven meer dan 300 wisenten vrij in het wild.

 

Ontvang gratis leuke Polen activiteiten

Je kunt meer handige Polen tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Polen plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Door de grote verscheidenheid aan plantensoorten zijn de omstandigheden voor de ontwikkeling van vogels en zoogdieren optimaal. Beesten als de: wisent, hert, wolf, lynx, bever komen in grote getale voor. Net als meer dan 120 vogelsoorten.

Het Białowieza Nationaal Park is een UNESCO erkend “World Biosphere Reserve” (MaB) en staat vermeld de Wereld Cultuur Erfgoed lijst, als enige natuurobject in heel Polen.

In het park worden verschillende excursies gegeven onder leiding van ervaren gidsen en ornithologen. Let op dat veel tours van te voren geboekt moet worden omdat in sommige gevallen toestemming moet worden verkregen van de directeur van Białowieża Nationaal Park. Meer informatie op www.polen.travel/nl/bezoeken/natuur/nationale-parken/bialowieski-nationaal-park

Wielkopolski Nationaal Park

15 km ten zuiden van Poznan ligt het Nationaal Park Wielkopolski. Het grootste gedeelte van het park is begroeid met naaldbomen en gemengde bossen. Grotten en rotsblokken herinneren aan het miljoenen jaren oude verleden van het park. In deze bossen zul je reeën, wilde zwijnen, dassen en verschillende vogelsoorten aantreffen.

Herfstkleuren in Wielkopolski Nationaal Park

Herfstkleuren in Wielkopolski Nationaal Park

Wigierski Nationaal Park

Uniek voor het Wigierski Nationaal Park zijn de kleine woudmeren tussen moerassen en veengebieden. Daardoor vind je hier vele planten en bomen die passen bij dit waterrijke gebied. zoals sparren. Ook dieren zoals bevers, otters en elanden zijn hier aanwezig. Zelfs zalm en de vlagzalm vind je hier.

Steiger in een meer in Wigierski park

Steiger in een meer in Wigierski park

Nationaal park Wolinski

Aan de Baltische kust ligt het Wolinski Nationaal Park. Een van de prachtigste nationale parken aan de kust van Polen. De moreneheuvels en de kust van de Szczecin lagune creëren een grillige kustlijn, met kliffen tot wel 95 meter hoog. In het oosten van het park liggen een aantal meren. Je vindt hier o.a. zeldzame bosplanten. Vogelliefhebbers kunnen hier witte adelaars en talrijke soorten watervogels spotten. Ook is er een wisenten fokkerij in het park.

Nationaal Babiogorski Park

Het Babiogorski nationale park staat op de UNESCO lijst World Biosphere Reserve. In dit park vind je oeroude, uitgestrekte woudgebieden. Ook ligt het hoogste punt van de Beskiden, Babia Góra hier op 1.725 meter hoogte. In het park leven beren, herten, lynxen en wolven. Het park in Polen is ook het leefgebied van de auerhoen, een zeldzame vogelsoort.

Nationaal Park Biebrzanski

Het Biebrzanski Nationale Park, is het grootste nationale park van Polen qua oppervlakte en ook een van de grootste moeras- en turfgebieden van Europa. Deze natte gebieden zijn de habitat voor meer dan 260 vogelsoorten. Toeristen van over de hele wereld komen naar Biebrza om deze vogels te bewonderen. In het park zijn observatietorens, loopbruggen en diverse fiets- en wandelroutes om de vogels te bewonderen.

Een overzicht van alle nationale parken vind je op www.polen.travel/nl/bezoeken/natuur/nationale-parken

Een feest voor vogelliefhebbers

De omnitoloog komt in Polen ruimschoots aan zijn trekken. Er leven talloze zeldzame vogelsoorten die je in alleen in Polen vindt. Op www.birdguide.pl staan alle locaties (in het Engels) met de beste plekken en tips om deze gevleugelde vrienden te spotten. Dit zijn de trekpleisters:

  • Westpommeren, het Nationaal Park Drawa en de Szczecin lagune
  • De Nationale parken Bory Tucholskie en Słowinski
  • Nationaal park Mazurski in Warmië-Mazurië
  • Podlaskie, nationaal park Białowieża, met de Biebrza moerassen

In het centrum van Polen moeten vogelspotters naar Lubuskie naar de monding van de Warta rivier. In het zuiden van Nedersilesië zijn rijke vogelgebieden rondom de tafelbergen en in het noordoosten van Polen bij Mazowieckie ligt de innemende Bug-vallei waar je vogels in alle rust kunt spotten.

Het zuiden van Polen

In het zuiden van Polen zijn de Sudeten in Silesië en Opole de uitgesproken plekken om zeldzame bergvogels op de gevoelige plaat vast te leggen. Roofvogels komen voor in de uitgestrekte Vistula vallei. Uilen, valken en meer ontdek je in het Świętokrzyskie gebergte. Handig: In Podkarpackie zijn in het Bieszczady gebergte vogelkijkhutten.

Meer informatie in het Engelsover de eerdergenoemde ooievaars vind je op de site www.podlaskiszlakbociani.pl/en/download waar je een kaart kunt downloaden met routes.

In de herfst kleuren de stadsparken schitterend zoals in Krakau

In de herfst kleuren de stadsparken schitterend zoals in Krakau