Gouda

De 1e vermelding van Gouda wordt al in 1139 gedaan. In 1272 verleent Graaf Floris V ook aan Gouda stadsrechten en is Gouda een stad. Gouda is geliefd bij toeristen vanwege de authentieke uitstraling, de vele bezienswaardigheden en de vriendelijke mensen.

Say Cheese!

Direct bij binnenkomst in het centrum van Gouda valt op dat Gouda een groene stad is. In het voorjaar en de zomer zie je overal bloemen, bomen en schitterende stadsparken. Gouda is een fijne stad om in te wonen en te werken & om te bezoeken als toerist. Niet voor niets verkoos Pieter Willem Kamphuizen de stad voor zijn 1e wafelbakkerij. Ook schrijver en filosoof Erasmus woonde rond 1475 in de stad toen hij nog klein was. Hij werd geboren als onwettige zoon van een Goudse priester en dienst huishoudster. In Gouda bezocht hij de Latijnse school en hij zou er later ook weer studeren. In de Tuin van het Willem Vroesenhuys staat een buste van Erasmus gemaakt door Hildo Krop.

In de Tweede Wereldoorlog in 1994 wordt het station van Gouda flink tot 3x toe gebombardeerd. Ook eerder in 1941 was Gouda doelwit van bombardementen, door de geallieerden. De Duitsers haalden tijdens de holocaust Joden weg uit Gouda waarvan slechts weinigen het overleefden. Door het centrum vind je zogenaamde Stolpersteine waarop de herinnering aan de slachtoffers van het naziregime levend gehouden wordt. Een Europees project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Herdenkingstegeltjes aan WOII (Stolpersteine)

 

Bezienswaardigheden in Gouda

De stad aan de Gouwe heeft leuke bezienswaardigheden en herbergt wereldberoemde schatten. Je komt ze bijna allemaal tegen tijdens een wandeling door het historische centrum. Gouda wordt ook steeds populairder bij internationale toeristen die de kaasstad graag met een gids verkennen om maar niets te missen. Voor de meeste Gouda bezienswaardigheden zijn combi-tickets te krijgen zodat je een interessante korting krijgt. Die kun je dan mooi weer gebruiken om een verse siroopwafel te kopen. Wil je Gouda met een gids bezoeken? Boek deze tour hier en zie alle bezienswaardigheden van Gouda.

Koorbrug

 

Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk in Gouda is wereldberoemd. Niet alleen vanwege de lengte van 123 meter. Daarmee is de Sint-Janskerk de langste kerk van Nederland. Toeristen komen van heinde en verre om de 72 Goudse Glazen te bekijken. Gebrandschilderde ramen die deze kerk vormen. Een techniek die is ontstaan in de de vroege Middeleeuwen. Door de wijze waarop het glas vervaardigt wordt ontstaan afwijkingen in het glas. Die afwijkingen geven in gekleurd glas een breking van het licht in allerlei richtingen. Hierdoor ontstaat deze mooie kleur. Neem zelf een blik op de Goudse Glazen via onderstaande video:

 

 

De kerk is er niet alleen voor het geloof maar ook voor bezinning, getuige een modern werk waarin je min of meer wordt gedwongen naar jezelf te kijken. Want wat is een hoofdzonde? Mensen worden gevraagd hun ervaring te delen en op te schrijven op de kaartjes aan de achterkant van onderstaand werk.

Lopend door de kerk kom je 3D figuren tegen die de beleving van een bezoek aan het Wonder van Gouda nog mooier maken. Een audiotour is inbegrepen bij de entreeprijs van je bezoek aan de Sint-Janskerk. Hierdoor krijg je achtergrond informatie en zul je met een andere blik kijken naar wat je ziet.

Elk raam is genummerd

Beklim het dak van de Sint-Janskerk

Tot 1 oktober 2022 is het mogelijk om Gouda te bekijken vanaf grote hoogte. Speciaal voor Gouda750 kun je via een aantal trappen helemaal naar boven naar het dak van de Sint-Janskerk. Zo heb je een schitterend uitzicht over de historische binnenstad. Op heldere dagen zie je zelfs Den Haag en Rotterdam liggen.

Dino Experience Park

Het dinosaurus park in Gouda is een echte experience voor zowel jong als oud. In een uitgestrekt gebied staan dinosaurussen opgesteld met uitleg over de geschiedenis en het leefgebied van deze reusachtige beesten. Kinderen volgen er een speurtocht en leren zo spelenderwijs over miljoenen jaren geleden. Onderdeel van de Dino Experience Park is een speeltuin waar 4 springkussens staan. Een feest voor elk kind.

Springkussens

Tyrannosaurus Rex

De speurtocht door het Dino Experience Park begint met het speuren naar goud. Gewapend met een zeef wordt zand gezeefd en kunnen er heuse klompjes met glimmend ‘goud’ gevonden worden in het water.

Goudzoeken

Goudzoeken

In de zomervakantie zijn Dino Experience Park en Jurassic Golf elke dag open van 10:00 tot 17:00. Buiten deze periodes zijn de openingstijden van Dino Experience Par zaterdag en zondag van 10:00 – 17:00. In de herfstvakantie gelden er afwijkende openingstijden. Neem contact op om deze op te vragen. Een ticket vanaf 3 jaar oud kost in 2022 €14,50. Met het ticket kun je de speurtocht doen langs 70 dinosaurussen, naar de Jurassic Gym, de speeltuin met familieschommel, kabelbaan en springkussen bezoeken en nog veel meer. Voor sommige (hier niet genoemde) activiteiten zijn muntjes nodig. Die koop je aan de kassa.

 

Gouda Cheese Experience

Kaas liefhebbers bezoeken de Gouda Cheese Experience. Een belevenis die gesteund wordt door Vergeer Kaas en Friesland Campina. In de Cheese Experience koop je niet alleen kaas in de winkel, je wordt er een heuse Kaasmeester. Leuk voor de (aller)kleinsten. Met een speurtocht leer je alles over het ontstaan van kaas, de benodigde gereedschappen en zie en hoor je hoe kaas wordt gemaakt. Leer zelf een koe melken en ontdek de functies van de 4 magen van een koe. De tocht wordt afgesloten met een proeverij van 5 soorten Nederlandse kaas. Van zacht naar hard en van romig naar pittig.

Melk een koe op levensecht formaat

Nodig om kaas te maken

Kaasproeverij

Een bezoek aan de Gouda Cheese Experience kost €16 voor volwassenen. Kinderen van 5 tot 15 jaar betalen €14,50. Voor de kleintjes tot 5 jaar is de Gouda Cheese Experience gratis toegankelijk. In de webshop kun je de tickets en kaas online kopen. De tour duurt ongeveer 60-90 minuten en ook toegankelijk voor minder validen.

Hotels in Gouda

Volgens Booking.com zijn er 14 hotels en bed-breakfasts in Gouda en de direct omgeving. Ontdek de accommodatie mogelijkheden in Gouda met onze tips. Handig gelegen is het Best Western Plus City Hotel Gouda direct naast de parkeergarage Bolwerk. De perfecte uitvalsbasis voor een paar dagen Gouda en omgeving. Het hotel heeft een uitstekend ontbijt en stevige matrassen in de ruime kamers. Naar wens kun je er ook e-bikes huren om Gouda met op fiets te verkennen.

 

Familiekamer in het Best Western

Een luxere keuze is het Relais & Châteaux Weeshuis Gouda. Dit luxe boutique hotel is een oase van rust in de drukte van de dag. Gasten hebben de keuze uit maar liefst 25 suites. Het hotel is gevestigd in een voormalig weeshuis uit 1586.

 

 

 

Eten en drinken in Gouda

Gouda is bekend van kaas en stroopwafel. Ook kent Gouda heerlijke eettentjes en internationale traiteurs die de lekkerste broodjes en producten voor thuis serveren. Delicatessen winkel Adriatika heeft alles voor een Zuid-Europese lunch of kooksessie. Italiaanse of Spaanse ham, mooie wijnen en verse tapas uit eigen keuken.

Adriatika

De lekkerste frites of patat eet je in Gouda bij Pomms’. De shop in Gouda schilt de aardappels met de hand en zo krijg je een verse portie frites, naar keuze met een sausje apart erbij.

De lekkerste friet eet je bij Pomms’

 

Kamphuisen Siroopwafelfabriek

Een bezoek aan de Siroopwafelfabriek van Kamphuisen mag niet ontbreken tijdens je Gouda bezoek. En je leest het goed: sirooopwafels. Dus een i en niet met een t. Want een stroopwafel is iets anders dan een stroopwafel. 2 krokante koekjes, slechts 6 weken houdbaar dus altijd kakelvers, met een siroop volgens geheim recept ertussen.

Al tijdens je wandeling naar Markt 69 ruik je de zoete geur. In de winkel koop je de stroopwafels per 2 of in een mooie geschenkverpakking. Wil je meer? Reserveer dan een ticket voor een rondleiding door de Siroopwafelfabriek. In ongeveer 1,5 uur leer je alles over de geschiedenis van Kamphuisen, die teruggaat tot 1810 en het geheime recept dat nog altijd bewaard ligt in de kluis in een gesloten envelop met lakzegel. Oorspronkelijke was Pieter Willem Kamphuizen een kousenverkoper. Hoe hij bij het verkopen van wafels kwam? We verklappen niet alle details, daar kom je zelf achter tijdens de audiovisuele tour.

Een interactieve video tour vertelt over de geschiedenis

 

Tickets kopen voor Kamphuisen Siroopwafelfabriek Gouda

Je kunt 2 soorten tickets kopen voor Siroopwafelfabriek Kamphuisen.

  • Een ticket met een rondleiding
  • Een ticket met een rondleiding én koffie of thee met wat lekkers erna

Je krijgt altijd een verse siroopwafel na afloop van de rondleiding door de fabriek. Boek je tickets direct of een flexibel ticket.

 

Je praat met de bakkers

Proef de siroop

 

Reizen naar Gouda

Je bereikt Gouda met trein, auto, bus of fiets. Station Gouda ligt net iets buiten de historische binnenstad en is onderdeel van verschillende knooppunten zoals de intercity Den Haag/Rotterdam – Utrecht Centraal en de sprinter Gouda – Alphen aan den Rijn (de zogenaamde RijnGouwelijn) en ook aan de lijn Rotterdam – Amsterdam en Den Haag – Utrecht. Vanuit heel Nederland is Gouda goed te bereiken.

Gouda ligt langs de A12 in de provincie Zuid-Holland en is per auto goed bereikbaar. Houd rekening met parkeren aan het rand van het historische centrum. Langs de grachten is parkeren soms ook mogelijk maar lastig. In de parkeergarage Q-park Bolwerk kun je parkeren vanaf ongeveer €2 per uur of €14 per hele dag.

Parkeren langs de grachten kan lastig zijn

Beste tijd om te reizen naar Gouda

Zowel in het voorjaar als de zomer is Gouda een fijne bestemming met veel verkoelend water. Ook in het najaar is Gouda prachtig. Zeker om te fietsen in de regio Gouda. Zoals het Fietsrondje bij de Reeuwijkse Plassen of het Fietsrondje Leiden-Wassenaar van onze collega Bert.

De gracht van Gouda vanaf een van de vele bruggetjes

In de winter ontdek je de jaarlijkse Gouda bij Kaarslicht traditie. In een magische setting bleef je Gouda op een andere manier. Van dampende kaasfondue to sfeervol lichtfeest. Dus in de winter is Gouda zeker ook een bezoek waard.

3 Tips van Verkeersbureaus Gouda

Om je verblijf in Gouda goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau jou de volgende 5 tips

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Gouda om in de vakantiestemming te komen!

Een lekker biertje

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Gouda

VVV Gouda

Markt 35
2801 JK Gouda
Nederland
Telefoon: +31182589110


Twitter: twitter.com/vvvgouda
Facebook: facebook.com/VVVGouda
YouTube: youtube.com/channel/UC7eZGBkzmVR7KCrY9EX8B8A
Pinterest: pinterest.com/vvvgouda
Instagram: instagram.com/visitgouda

 

Neem contact op met VVV Gouda

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag tips over Gouda ontvangen*

Kaart van Gouda