Hier moet je naartoe als je gek bent op sinaasappels

Ben je ook zo gek op sinaasappels en vers geperste sinaasappelsap? In de Middeleeuwen werden de eerste sinaasappelen door de Perzen vanuit China meegenomen. Zo is de oranje vrucht lange tijd geleden in Europa terecht gekomen. Hoewel veel mensen die oranje vrucht eerst maar gek vonden en bang waren dat het giftig zou zijn, kunnen we ons inmiddels geen leven meer zonder voorstellen. Zie de vitaminebommen in de straten van Valencia, loop door de sinaasappelvelden in Brazilië en kom erachter wat het verband is tussen een sinaasappel en het Nederlands Koningshuis.

Ontdek het verhaal van de Valenciaanse sinaasappel

Wist je dat Spanje de grootste sinaasappel producent is voor Nederland en België? Tweederde van de oranje vitaminebommen komt uit de regio Valencia. Breng een bezoek aan deze oranjebloesemkust en ruik de heerlijke friszoete citrusgeur die er de hele lente in de lucht hangt. De sinaasappel gaat in Valencia niet aan je voorbij want de bomen groeien gewoon op straat. De straat sinaasappels zien er heerlijk uit dankzij de fel oranje kleur maar eetbaar zijn ze niet. Ga naar Mercado Central als je sinaasappels uit de regio wil proeven. Hier vind je bijna 1.000 marktkramen met gestapelde sinaasappels.

De Valenciaanse economie al eeuwen draait op de oranje vrucht. Neem een kijkje bij Estación del Norte, een van Europa’s mooiste treinstations. De decoratie op de façade en in de stationshal vertellen je het verhaal van de Valenciaanse sinaasappel. Rust na het ontdekken van de stad uit op een terras met een glas Agua de Valencia: een cocktail van cava, wodka, gin en versgeperste sinaasappelsap.

 

Dit zijn de hotspots van Valencia

Download nu nog meer tips over Valencia. Alleen vandaag gratis te downloaden!

 

Zo wordt de laatste sinaasappelboom overgebracht naar de tuin van Paleis het Loo

Door de oranje kleur worden sinaasappelen in Nederland vaak met het Koningshuis verbonden. Ten slotte dragen leden van het Koninklijk Huis grotendeels de naam ‘Van Oranje’. Maar weet je eigenlijk wel waarom dit zo is? Koning Willem III is ooit begonnen met een verzameling sinaasappelbomen op Paleis het Loo. Vanaf dat moment werd de oranjeboom het symbool voor onze Koninklijke Familie. Wist je dat je in oude Oranje-portretten vaak een verwijzing naar de familienaam ziet terugkomen in de vorm van een oranjeboompje in de achtergrond? Vier op vrijdag 31 mei tijdens ‘Alles uit de kas!’ het moment dat in de paleistuin van Paleis het Loo in Apeldoorn alle voorjaarsplanten zijn verwijderd en de eenjarigen voor het zomerseizoen zijn ingeplant. Om 16.00 uur zie je hoe op symbolische wijze de laatste sinaasappelboom vanuit de winterkas op de historische kuipenwagen wordt overgebracht naar de tuin. Na afloop neem je deel aan de speciale tuinrondleidingen met het thema ‘Beter met planten’.

Loop vrolijk door de Braziliaanse sinaasappelvelden

Hoewel de sinaasappel oorspronkelijk uit China en later uit Portugal kwam, komen de meeste sinaasappels hier tegenwoordig niet meer vandaan. De meeste perssinaasappels komen nu uit Brazilië. Appelsientje werkt in Brazilië aan een duurzame fruitteelt. Neem een kijkje bij een van de vele familiebedrijven en zie hoe de sinaasappels worden geplukt. Aan 1 boom kunnen tot wel 500 sinaasappels groeien.

Wist je dat de geur van sinaasappels het stofje serotonine in je lichaam aanmaakt? Van serotonine wordt je ontzettend vrolijk. Dus wacht niet langer, boek je vliegticket bij KLM en loop door de sinaasappelvelden in Brazilië.

 

 

Heb je zin gekregen in verse sinaasappels en kan je niet wachten tot je volgende reis? Ga naar een markt in de buurt en pers je eigen sinaasappelsap thuis met je eigen citruspers. Zo geniet je elke ochtend van een ontbijt met vers geperste jus.

 

Laat je inspireren voor jouw volgende trip

Ontvang elke week een e-mail met ideeën voor jouw volgende reis. Elke week een thema update over Nederland, Europa en een ver-weg bestemming om jou te inspireren.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Naam

Comments are closed.