Hier ontdek je de mooiste fiets- & wandelroutes

Duitsland is een groen land, maar liefst een derde van het landschap bestaat uit beschermd natuurgebied. Je vindt in Duitsland 16 nationale parken, 106 natuurparken en 16 UNESCO-biosfeerreservaten waar je op jouw manier geniet van de natuur. Actief op de fiets of te voet langs de ontelbare fotogenieke wandelroutes zie je het meeste van het natuurschoon. Ook in het Amerikaanse Minneapolis kun je op eigen tempo fietsen langs de bekende Mississippi rivier.

Duitse wandelroutes dichtbij huis

Dwars door de Eifel loopt de Eifelsteig, een van de meest afwisselende wandelroutes van Duitsland. Wandelend van de keizerstad Aken naar de Romeinse stad Trier kom je onderweg door eindeloze bossen, smalle kloven en uitgestrekte velden. Trier vormt ook het eindpunt van de 410 km lange Saar-Hunsrück-Steig. Hier loop je voor het overgrote deel over natuurpaden. Je volgt onder andere de rivieren de Saar, Moezel en de Rijn. Net over de grens bij Venlo ligt het tegenwoordig verrassend groene Ruhrgebied. Fiets de Ruhrtalradweg en de Römer-Lippe-Route.

Fietsen langs het Duitse water

Fietsers rijden op de Duitse Oostzeekustroute van Flensburg tot aan het eiland Usedom langs zandstranden, bizarre klippen en de Hanzesteden Wismar en Stralsund, waarvan de stadskern op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Wie in plaats van de zee liever een rivier volgt kan zijn hart ophalen op de Elberadweg, die door de ADFC is uitgeroepen tot populairste langeafstandsroute.

De Edersee ligt in Hessen, in het midden van de Duitsland en is het op een na grootste stuwmeer van het land. Wandel de 68 kilometer lange Urwaldsteig Edersee, die rondom het meer loopt, in 3 tot 6 etappes. In het nationale park Kellerwald-Edersee kom je door unieke beukenbossen, waarvan er sommige al honderden jaren oud zijn.

In de Alpenwelt Karwendel liggen de bergen als een krans rondom het Isartal. Je kunt er wandelen op diverse niveaus, van een lichte rondwandeling tot aan pittige klettertouren. Welke wandeling je ook kiest, je geniet er altijd van een fenomenaal uitzicht op de Alpen.

Glooiende landschappen en Duitse bergen

In het oostelijke puntje van Duitsland vind je het glooiende landschap van het Nationaal Park de Sächsische Schweiz. De 112 kilometer lange Malerweg loopt dwars door dit gebied. De route komt door de historische binnenstad Pirna, kuurstad Bad Schandau en de vesting Königstein, maar vergt hier en daar wel wat klim- en klauterwerk.

Wandelen en fietsen door de Duitse bossen

De Ilmtal-fietsroute is welhaast een reis door de Duitse cultuurgeschiedenis en een van de populairste routes in Thüringen. Als je start te fietsen vanaf het startpunt in het Thüringer Wald gaat het eerst gemakkelijk bergaf. Ommetjes zijn bijna in elk plaatsje langs de route de moeite waard, want overal vind je wel een museum, brouwerij, molen of kerkje.

Toch liever wandelen? De 285 kilometer lange wandelroute van Pforzheim naar Basel is een Duitse wandelklassieker. Vanaf sieradenmetropool Pforzheim vertrek je in zuidelijke richting naar het Enztal, Murgtal en Kinzigtal in het Zwarte Woud. Het grootste deel van de tijd bevind je je echter niet in het dal, maar op de westelijke kam van het Zwarte Woud. Iedere keer weer geniet je van een weids uitzicht over het Rijndal, tot aan de Franse Vogezen. Wandel er over de smalle bergpaden en brede boswegen door uitgestrekte dennenbossen.

Win een reis naar Hessen, land van Belevenissen

Fietsrondje.nl verloot in samenwerking met Hessen Tourismus, een schitterende reis naar Hessen, land van belevenissen. Fiets zelf het fietsrondje van de maand maart Fietsen in natuurpark Hoher Vogelsberg. Geniet van romantische rivierlandschappen en het bos in Vogelsberg. Je slaapt 4 nachten in prachtige lokale hotels, met ontbijt, middenin prachtig Hessen. Je bezoekt het Vulkaneum en zult ontspannen in de VulkanTherme. Doe nu alvast mee door een paar vragen te beantwoorden of kom langs op de Fietsrondje.nl stand 3.D64 op de Fiets & Wandelbeurs.

Volg de Mississippi rivier in Minneapolis

De linker- en rechterkant van de Mississippi rivier zijn ideaal om te fietsen. Huur een fiets of pak een groene Nice Ride fiets uit een van de honderden stations in en rondom Minneapolis. Plan deze lente of zomer een ontspannen fietstocht en fiets van Minneapolis naar St. Paul.. Vanaf het centrum langs West River Parkway, steek de Mississippi over bij Franklin Avenue. Neem een kleine omweg naar Prospect Park en bezoek de Witch's Hat Tower in Tower Hill Park voor een ongelooflijk uitzicht op de skyline van Minneapolis en een korte picknick. De terugweg fiets je over de East River Parkway om te eindigen op Stone Arch Bridge met wederom een prachtig uitzicht op Minneapolis. Wist je dat Minneapolis keer op keer als de topstad voor fietsen wordt gekozen? Het uitgebreide netwerk aan fietspaden biedt veel plezier voor de hele familie. PS: Al je er toch bent, vergeet dan niet om te shoppen bij Mall of America. Wie weet scoort je wel een nieuwe outfit voor op de fiets

Foto: Minneapolis Parks and Recreation, Courtesy of Meet Minneapolis

Fietsen langs de Mississippi Rivier

 

 

 

Laat je inspireren voor jouw volgende trip

Ontvang elke week een e-mail met ideeën voor jouw volgende reis. Elke week een thema update over Nederland, Europa en een ver-weg bestemming om jou te inspireren.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Naam

Comments are closed.