Fietsrondje maart 2019: Natuurpark Hoher Vogelsberg in Hessen

Luther kwam hier langs op zijn weg naar de Rijksdag in Worms. Romeinen bouwden hier een verdedigingslinie, maar miljoenen jaren eerder is het natuurpark Vogelsberg gevormd door vulkanische krachten. Tussen de eeuwig zingende bossen liggen stadjes met een operettedecor van vakwerkhuizen, barok en renaissance. Duitsland in een notendorp. Het hoogste punt de Hoherodskopf op 773 meter lijkt een uitdaging, maar met een E-bike hoeft niemand daar meer tegenop te zien.

Hotel dadehof

Hotel dadehof

In hun witte badjassen schrijden de kuurgasten door het imponerende Jugendstil interieur van Hotel Badehof in Bad Salzschlirf. Vele grootheden uit de Duitse geschiedenis gingen hun voor tijdens een Erholung.

“Kuren is op en top Duits”

Water en zout zijn belangrijke ingrediënten, maar kuren is meer: genieten van een Kurkonsert in het weelderige Kurpark en gezonde lucht inademen. Tot rust komen na een jachtig leven. De stijl blinkt van Bad Salzschlirf af.

hotel-badehof

De oppermachtige bisschoppen van de door en door Katholieke barokstad Fulda hadden een grote invloed op de ontwikkeling van het kuurstadje. Voor de gevel van de barok St Vituskerk wanen we ons voor een godshuis de bergen van Tirol.

Barok kerk van bad Salzschirf

Kerkenbouwer Matthias Mattei kwam inderdaad uit deze streek. 
De Lourdesgrot achter de kerk maakt het beeld voor ons compleet: hier domineert het Rijke Roomsche Leven. Zou dat komen, doordat Maarten Luther Bad Salzschlirf tijdens zijn tocht naar de Rijksdag van Worms links liet liggen? 


Krijg een indruk van de Jugendstil in Badehof

BahnRadweg Hessen

Het gaat lekker vlak over de oude spoorbaan BahnRadweg Hessen in het groene dal van de Schlitz.

Voormalige spoorbaan

Bahnradweg Hessen

Bahnradweg Hessen

Met de wind in de rust kunnen we de trapondersteuning van onze E-bikes zelfs uit zetten. Aan informatie geen gebrek.

Overal informatie

Aan informatie geen gebrek

 

 

Wildobservatie

Wildobservatie

Soms over een oud karrenspoor

Soms over een oud karrenspoor

Grote panelen langs de route wijzen ons de weg en brengen de mogelijkheden in beeld. Het Radraststation Bernhausen houdt rekening met slecht weer, want de picknicktafels staan goed beschut binnen. Je kunt ook kiezen voor een lunch in de cafés die je met borden langs de weg proberen te lokken “Radfahrer Willkomen”. Eten onderweg is niet duur.

Eten is niet duur in Duitsland

Eten is niet duur in Duitsland

Bij regen zit je hier droog

Bij regen zit je hier droog

Sfeervol tentje

Sfeervol tentje

Kaffee und kuchen

Kaffee und Kuchen

Aan leuke eethuisjes geen gebrek

Aan leuke eethuisjes geen gebrek

Pas op geen drinkwater

Pas op geen drinkwater

In Duitsland zijn de porties ruimer, de glazen groter, maar de prijzen lager. 
Het stadje Schlitz noemt zich Burgenstadt. Het uitgestrekte complex van de Vorderburg en de Hinterburg liggen hoog voor ons. Geen probleem: ons elektromotortje brengt ons moeiteloos over de keitjes naar de intieme Martktplatz in de bovenstad.

De oude markt van Schlitz

De oude intieme markt van Schlitz

Uitzicht vanaf de hinterturm in schlitz

Uitzicht vanaf de Hinterturm in Schlitz

We ontwaren de route die we gaan volgen naar Lauterbach.

Bloemen maken het compleet

Bloemen maken het compleet

Aardig verzakt in de loop der jaren

Aardig verzakt in de loop der jaren

Neem even plaats in Lauterbach

Neem even plaats in Lauterbach

 

 

Lauterbach

Lauterbach

Uitzicht met herinnering

Uitzicht met herinnering

Rococo tussen vakwerkhuizen

Rococo tussen vakwerkhuizen
. “In Lauterbach heb ik mijn kous verloren”, luidt een bekend liedje hier. Volgens de overleveringen was een rondrekkende kleermaker niet alleen bezweken voor de charmes van het vakwerkstadje aan het riviertje de Lauter, maar ook voor een lieftallige jongedame. De kleermaker moest na een tijdje echter verder, maar het meisje verstopte zijn kous, waardoor hij wel terug moest naar Lauterbach. Op de Markt staat nog altijd zijn standbeeld.

Lauterbach

Lauterbach

Opmerkelijk is de stadskerk in Rococo-stijl.
 De invloed van de bisschoppen van Fulda is hier voorbij, want deze kerk is Evangelisch: net als Lauterbach zelf. 
De BahnRadweg voert ons langs de Lauter. Oude seinpalen en foto’s herinneren nog uit de tijd van de dampende jumbo’s op het spoor. 
Het hooggelegen Herbstein is nog altijd omgeven door een dikke muur. De stadsgids Maike Staubach neemt ons meer voor een wandeling over de verdedigingswerken. Deze muur zorgde dat de aanhangers van Luther Herbstein niet konden bereiken. Nog altijd is het vestingstadje een Katholieke enclave. 


Kerk annex burcht

Kerk annex burcht

Herbstein

Herbstein

Goed bewegwijzerd

Goed bewegwijzerd

Herbstein

Herbstein

Mystieke sfeer


Het landschap wordt eenzamer, de dorpen verdwijnen uit beeld. De Vulkanradweg gaat gestaag omhoog door de ruige bossen. Het lijkt alsof de mystieke sfeer van vuurspuwende berg hier is blijven hangen. Klopt het dat we nog altijd sporen van zwaveldampen ruiken? Vanuit het niets staan we op de top van de Hoherodskopf. Ineens zijn we niet meer alleen, maar bevinden we ons tussen de menigte op de terrastafels met uitzicht. Kinderen gaan joelend naar beneden op de Sommer Rodelbahn. Miljoenen jaren geleden spoot hier de roodgloeiende lava de lucht in. Het Vulkaneum in Schotten laat het ons indringend meebeleven. We krijgen het gevoel dat we echt midden in een uitbarsting zitten.

Eenzaam tussen de woudreuzen

Eenzaam tussen de woudreuzen

Uitzicht

Uitzicht

In het voetspoor van Luther


Vanaf Laubach rollen onze banden over de RRR-fietsroute: Römer-Residenzen-Refomation.

Fietsroutes rond bad salzschirf

Fietsroute en infotafel

Fietsroute en infotafel

Hier liep de grens van het Romeinse Rijk. Alle vier de stadjes die deze route met elkaar verbindt hebben prachtige residenties van adellijke familie. Deze route koos Luther in 1521 voor de verspreiding van de reformatie. Alle plaatsen hebben verder gemeen dat de oude kernen goed bewaard zijn gebleven. De snoezige vakwerkhuisjes zijn opgesierd met fraai en kleurrijk uitgesneden houtwerk. Stichtelijk spreuken als Gott Erhalte dieses Haus, lijkt er op te wijzen dat Luther zijn werk grondig heeft gedaan. Diverse huizen zijn uit een tijd dat mensen doorgaans kleiner waren, getuige de lage deurtjes en doorgangetjes.

Heerlijke doorkijkjes

Heerlijke doorkijkjes

Kakelverse eitjes kopen

Kakelverse eitjes kopen

Durven we hier onderdoor

Durven we hier onderdoor


De meeste residenties hebben geen woonfunctie meer, daarvoor zijn deze burchten te kolosaal. In bombastische Schloss Laubach woont echter nog altijd de familie van de Graven zum Solms-Lautbach. Dit eeuwen oude geslacht is nauw verwant met hoge adel in heel Europa. Het kasteel is omgeven door uitgestrekte en vrij toegankelijke parken met sierlijke waterpartijen.

In Schloss Laubach woont nog altijd een graaf

In Schloss Laubach woont nog altijd een graaf

Sierlijke waterpartijen

Sierlijke waterpartijen

Uitzicht

Uitzicht

Vroeger waren de mensen kleiner

Vroeger waren de mensen kleiner

Opkijken tegen kastelen

Opkijken tegen kastelen

 

 

Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

RRR-Route


Ook op de RRR-route kunnen we tijdens het klimmen en dalen de kracht van onze eE-bike testen. We fietsen een stuk over de oude grens van het Romeinse rijk. Een strook is nog altijd onbebouwd. Later werd de Romeinse heirbaan een belangrijk handelsroute. Bij een uitzichtpunt staat informatie over de rijke geschiedenis. Paarden trokken de wagens vol handel af en aan naar het levendige marktplein van Hungen. Ook schapen werden hier naar toe gedreven, om verhandeld te worden. Hungen is echt oeroud ontdekken we op een oude oorkonde van niemand minder dan Karel de Grote uit het jaar 761! Tussen de kneuterige stadjes die zo ontsnapt lijken uit een Ravenburger puzzel voert de RRR ons over fietspaden en rustige boerenweggetjes over heuvels en door dalen, maar we hebben niets voor nieuws onze E-bike. Vergezichten worden afgewisseld door kabbelende beekjes in de bossen. Ergens op een rustiek plekje plaats nemen op een bankje is geen enkel probleem. De bankjes staan op de juiste plaatsen. 
In de afdaling naar Lich komt de geur van dampend bier ons te gemoed.

Weer een afdaling

Weer een afdaling

Fietsie kopen

Fietsie kopen

Even plaatsnemen bij de kabbelende beek

Even plaatsnemen bij de kabbelende beek

Informatie onderweg

Informatie onderweg

Het favoriete bier van Hessen

Licher Privatbraurei staat er tegen de gevel, maar de streekbrouwerij is inmiddels ingelijfd door het in Duitsland machtige Bitburg-concern. Het Licher bier lijkt er niet minder door te smaken. Uit een consumententest met een blinddoek op kwam het gerstenat als het favoriete bier in Hessen uit de bus. 
In Lich is men er trots op dat Luther hier op zijn grote reis overnachtte. De hervormer was niet alleen. Zijn gezelschap bestond uit 21 personen en 89 paarden om de koetsen voort te trekken. De hellingen op kostte flink wat paardenkrachten. 
De schoorsteen van de brouwerij prijkt hoog naar de hemel, maar blikvanger van de stad is de kerktoren van de Marienstiftkirche. Een van de laatste gotische bouwwerken in Hessen. De reformatie speelde zich af tijdens de bouw van de kerk. Bij de aanvang van de bouw in 1509 was het godshuis ontworpen als Katholieke kerk, maar tijdens de bouw sloeg de reformatie toe. De bouwmeesters wijzigden de plannen. In 1594 kwam het bouwwerk gereed als Protestantse kerk.

De kerktoren van lich domineert

De kerktoren van Lich domineert

Fietsende kerk

Fietsende kerk

Textorhaus in Lich slaat alles


Veel vakwerkhuizen in de dorpen en stadjes langs onze route staan er schitterend bij, maar het Textorhaus in Lich slaat voor ons alles. Het houdsnijwerk is het resultaat van een ware meester.

Arbeider aan het werk

Arbeider aan het werk

Het fraaie pand uit 1632 herbergt het streekmuseum van Lich.
 Ook Grünberg gaat prat op een overnachting de grote kerkhervormer. In de nacht van 30 april tot 1 mei verbleef Luther in een pand aan de Marktplatz. Helaas is het huis al in 1891 gesloopt. Ter herinnering staat een minireplica van het vroeger Lutherhaus op de Markt: veilig achter glas.
 Voor de reformatie kende Grünberg een rijk kloosterverleden. Het voormalige Antiniterkloster kent een prachtige compositie van vakwerk en natuursteen. Na het verdrijven van de geestelijken kreeg het klooster een woonfunctie. Een ander deel werd magazijn.
 Het klooster van de Franciscanen, die op blote voeten in sandalen liepen, ging bijna geheel tegen de vlakte. Alleen het woonhuis van de monniken is gespaard gebleven als Barfüsserkloster. 
Het voormalige nonnenklooster is sinds 2007 het Museum im Sotital Grünberg. Naast de oude bebouwing is een nieuwe transparante vleugel. Wij ervaren deze compositie als geslaagd.

Markt van Gruenberg

Markt van Gruenberg

6000 liter wijn in de keldergewelven


Alsfeld dient zich aan. Over de keitjes vinden we onze weg naar de Markt. Gebruikelijk is het stadhuis het meest imposante gebouw op het centrale plein. Het stadskantoor wordt echter overvleugeld door het Weinhaus. Een steenklomp in renaissance. In de goede jaren lag 6000 liter wijn in de keldergewelven te rijpen. De begane grond was een groot wijnlokaal. De plaatselijke elite vond het daar te min en ging de trap op naar de besloten ruimte op de eerste verdieping: een soort skybox met uitzicht over de Markt. 
Het is heerlijk dwalen door de oude straatjes en doorgangetjes. Sommige houten balken lijken zo doorgebogen dat wij ons afvragen. Of het wel verantwoord is om daar onder door te gaan. 


Wijnhuis en raadshuis

Wijnhuis en raadshuis

Vol beelden van vulkanen, Luther en vakwerkhuizen in ons brein nemen wij afscheid van onze E-bikes bij Zweirad-Schütz in Alsfeld. Met verhuurder Norbert Schütz praten we nog na over onze ervaringen. Een E-bike is ideaal in het natuurpark Vogelsberg: een verborgen fietsparadijs in het hart van Duitsland.

Wijnhuis en raadhuis

Wijnhuis en raadhuis

Dwalen door alsfeld

Dwalen door Alsfeld

Raashuis Alsfeld

Raashuis Alsfeld

Hier moet je zeker bukken

Er naar toe


Het natuurpark Vogelberg ligt bijna bij het geografisch middelpunt van Duitsland in de deelstaat Hessen. Alsfeld ligt op 440 autokilometers van Utrecht. Ook met de trein is goed te doen. Je kunt met de Internationale Intercity (IC) van Amsterdam, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo naar Hannover. Daar stap je over op een supersnelle ICE naar Fulda en vervolgens met een regionale trein richting Limburg (Lahn) die achtereenvolgens stopt in Bad Salzschlirf, Lauterbach, Alsfeld en Grünberg. Fietsen kunnen mee. Reserveren is wel verplicht in de Intercity en ICE, maar niet voor de regionale treinen. 
Het is comfortabel reizen in de IC en ICE. In de BordBistro serveert het personeel de lunch op een porseleinen bord en schenkt de wijn in een écht glas. Tijdens de lunch zoeft de trein gewoon verder door het landschap. Niks geen stress door verkeers-aso’s of files. 
Voor een reisroute, tickets en reserveringen: www.treinreiswinkel.nl


Treintje spelen

Treintje spelen

Routes


Er zijn diverse bewegwijzerde fietsroutes in het gebied.
 BahnRadweg Hessen 245 of 400 km www.bahnradweg-hessen.de
. Vulkanradweg 94 km www.vulkanradweg.de. Römer-Residenzen-Reformatoren Radroute (ook wel RRR) 60 km. 
3malr.de

.

Vogelsberger Vulkan-Expres
Van mei tot oktober kunnen er op de zaterdagen en de zondagen fietsen mee in een fietsaanhanger op een net van buslijnen met als naam de Vogelsberger Vulkan-Express. 
Reserveren wordt aangeraden. Dit kan alleen telefonisch. www.vgo.de/vulkanexpress

Fietskaart


BVA/ADFC Blatt 16 Rhein/Main Nordhessen 1 :50.000
. 
Van de “Fernradwege” kun je gratis tracks downloaden. www.fahrrad-buecher-karten.deFietsgidsen


Bikeline, BahnRadweg Hessen
Bikeline, Radregion Rhein-Main
Bikeline, Radatlas Wetterau-Vogelsberg
Deze kaarten en gidsen kun je aanschaffen bij de Fietsvakantiewinkel: www.fietsvakantiewinkel.nl. 
Of bij reisboekhandel de Noorderzon: www.denoorderzon.nl


Fietsrouteplanner

www.radroutenplanner.hessen.de
Verhuur van fietsen
Zweirad-Schütz in Alsfeld verhuurt E-bikes www.zweiradschuetz.de/ www.zweiradschuetz.de/ Er zijn meer mogelijkheden. Vraag bij de toeristische diensten.

Vulkaneum Schotten

www.vulkaneum.com

Luther pelgrimsweg:

http://www.lutherinlich.de/lutherimages/rundwegkarte.pdfToeristisch informatie

Alles over de regio, met tips, overnachtingsmogelijkheden en campings. Bij “Radfahren” tref je veel fietsroutes. De tracks kun je gratis downloaden www.vogelsberg-touristik.de.

Win een reis naar Hessen, land van Belevenissen

Fietsrondje.nl verloot in samenwerking met Hessen Tourismus, een schitterende reis naar Hessen, land van belevenissen. Fiets zelf het fietsrondje van de maand maart Fietsen in natuurpark Vogelsberg. Geniet van romantische rivierlandschappen en het bos. Je slaapt 4 nachten in prachtige lokale hotels, met ontbijt, middenin prachtig Hessen. Je bezoekt het Vulkaneum en gaat ontspannen in de VulkanTherme. Doe nu alvast mee door een paar vragen te beantwoorden of kom langs op de Fietsrondje.nl stand 3.D64 op de Fiets & Wandelbeurs.

Tijdens de beurs maak je op de Fietsrondje.nl stand elke dag kans om 4 x kans op 2 toegangskaarten voor het Drents Museum te winnen. Kom om 13:00 of 16:30 naar de stand om te horen of je gewonnen hebt en je krijgt de gewonnen kaarten direct mee.

 

Koop je kaarten voor de Fiets & Wandelbeurs met korting

De Fiets & Wandelbeurs is 1, 2 en 3 maart 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit jaar kun je dus ook de hele vrijdag fietsplezier beleven op de beurs. Van routes tot bestemmingen, en van outdoormateriaal tot lezingen: het is er allemaal te vinden en te beleven. De leukste beurs voor je actieve vakantie. Ontdek het laatste nieuws op Fietsrondje.nl. Koop nu je entreekaartje met 4,50 korting en sla de wachtrijen voor de kassa over.

Klik voor kaartjes met korting

Passend welkom

Passend welkom

Neem even plaats in de natuur

Neem even plaats in de natuur

Even plaatsnemen bij de kabbelende beek

Even plaatsnemen bij de kabbelende beek

 

Comments are closed.