Op e-bike fietsavontuur met Cor, Wilna & Bert in Europa en Marrakech

Ontdek het oude Medina in Marrakech met de fiets, ga op e-bike fietsavontuur in Duitsland of maak een fietstocht door het Hoge Noorden van Nederland. Onze fietsjournalist Bert heeft handige tips voor de voorbereiding van een fietstocht. Ook kan je warme winterproducten winnen voor na het fietsen.

Met gids & fiets door de oude Medina van Marrakech

Bezoek Marrakech en ontdek het oude Medina met de fiets. Cor en echtgenote Wilna maakten in 2015 een reis naar Marokko met als hoogtepunt een fietstocht door de kleurrijke omgeving van Marrakech. Gids Adlil loodste ze met handgebaren veilig door het verkeer en legde uit waarom zowel auto als dier nog worden gebruikt als vervoersmiddel. Lees meer over de souks en het labyrint in Marrakech.

 

 

Op halve spierkracht op fietsavontuur in Duitsland

Op avontuur op je e-bike met als beloning het gezellige terras van een plattelands herberg. De herfst lonkt in het frisgroene deel van Duitsland, een paar kilometer over de grens. Het middelpunt van een geslaagde vakantie: toeren en rondkijken op een van de fietsroutes, van het type ‘nergens hetzelfde’. Download de verschillende fietsroutes in Duitsland.

Op de fiets naar de kleinste zeehaven van het Hoge Noorden

Ontdek het Hoge Noorden in de provincie Groningen. Het staat allang niet meer alleen bekend om wadlopen en de zeehondencrèche. Je kunt er ook prachtig fietsen en beleeft er een voor ons land ongekende rust. Plan je route richting het noorden van de Waddenkust en de kleinste zeehaven van Nederland.

Bert Sitters over e-bikes en geslaagde fietsrondjes

Fietsjournalist Bert inspireert met nationale en internationale fietsroutes op zijn website van Fietsrondje.nl. Gebruikmakend van de bekende fietsknooppunten loodst Bert je langs de mooiste plekjes in Nederland en daarbuiten. Lees het bijzondere verhaal van Bert.

Klopt het dat jij zelf niet op een e-bike rijdt?

“Normaal gesproken fiets ik niet op een e-bike, maar als er een speciale vraag naar is maak ik een tocht met de e-bike. In het algemeen is er veel vraag naar de e-bike, ook wel het vervoersmiddel van de toekomst. Gebieden die voorheen lastig te fietsen waren worden door het gebruik van de e-bike eenvoudiger en leuker om te fietsen. Ik ben ooit met de e-bike in Oostenrijk naar een uitkijkpunt gefietst dat meer dan 2.000 meter hoog was. Je ziet dat niet alleen de 50-plusser maar ook steeds meer jongeren overstappen op de e-bike. In Frankrijk zag ik dat vooral, daar kiezen jongeren meteen voor een e-bike in plaats van een ‘normale fiets’.

Wanneer is een fietsrondje geslaagd?

“De fietsrondjes die ik beschrijf hebben een aantal elementen die ik belangrijk vind. Zo zijn de rondjes goed te fietsen en gaan deze over verharde en door rustige wegen met een mooie variatie in natuur. Er zitten verschillende bezienswaardigheden in zoals leuke dorpjes, een oversteekpunt met een pont en erg belangrijk; een terras onderweg waar men zoete lekkernijen verkoopt. Leuk weetje: de fietsende Nederlander is de grootste consument van appelgebak.”

Welke bestemming heeft een grote indruk op jou gemaakt?

“Ik heb ooit een tocht gemaakt buiten Europa in Angkor Wat; een tempelcomplex in Cambodja. Deze oude verlaten stad is eeuwenlang overwoekerd geweest en is pas vorige eeuw herontdekt. De gebouwen zijn blootgelegd en het grootste religieuze monument ter wereld bevindt zich hier. Deze tocht heeft enorm veel invloed op mij gemaakt. Binnen Europa heb ik een tocht gemaakt naar Santiago de Compostela in Spanje. Hier heeft De Kathedraal met een Romaanse architectuur de meeste invloed op mij gemaakt.”

Welk land zou je nog willen bezoeken voor een fietsrondje?

“Ik houd van avontuurlijke tochten naar verre landen. Een zondagmiddag fietstocht waarbij ik moet afzien zie ik als een echte uitdaging. Hier kan ik enorm van genieten. Deze beschrijf ik echter niet op Fietsrondje.nl. Dit zijn echte recreatieve rondjes.”

Heb jij nog een tip voor een fietsrondje in het Hoge Noorden van Nederland?

“Een fietstocht door het Hoge Noorden van Nederland is perfect te combineren met wadlopen of een bezoekje brengen aan Groningen of een van de waddeneilanden. Het is ook leuk om vooraf de kaart uitgebreid te bestuderen en zelf de route uit te breiden. Mensen die wat meer tijd hebben zou ik altijd aanraden om er een uitje van te maken en ter plekke te overnachten in een van de vele Bed & Breakfast die Groningen rijk is.”

En tips voor Duitsland? Het favoriete vakantieland van fietsend Nederland.

“Een aanrader in Duitsland is Kassel, ook wel de sprookjesstad (in de regio Hessen, red.). Deze heuvelachtige stad is de inspiratie geweest voor de vele sprookjes van de gebroeders Grimm. Een fietstocht langs de rivieren van Hessen geven je het gevoel alsof je in een sprookje bent beland van Roodkapje, Doornroosje of de Rattenvanger van Hamelen”

Wat zou elke fietser altijd bij zich moeten hebben, maar wordt vaak vergeten?

“Het is van belang dat er van tevoren een checklist wordt gemaakt met de belangrijkste spullen voor onderweg zoals een fietspomp, een binnenband en reparatiespul. Hiernaast moet de fiets in een goede conditie zijn en is het aan te raden voortijdig naar een professionele fietsenmaker te gaan voor een laatste controle.”

Heb jij tips voor iemand die wilt beginnen aan zijn of haar eerste langere fietsrondje?

“Voor beginnende fietsers is het verstandig om de afstand van de tochten langzaam op te bouwen. Wanneer men de ideale afstand heeft ontdekt kan dit langzamerhand worden uitgebreid tot een langere afstand. Houd ook rekening met de weerselementen en de conditie van het wegdek. Een laatste tip voor beginners: tijdens een afdeling haal je nooit het tijdsverlies in dat je verloor met omhoog klimmen. Neemt dit mee in je planning”

Winactie: altijd warme voeten na het fietsen

Een warm aangenaam zonnetje tijdens een fietstocht is altijd fijn, alleen heb jij hier geen invloed op. Om tijdens de koudere dagen toch warme voeten te houden tijdens het genieten van de indrukwekkende landschappen en zoet appelgebak geeft Donegal 3 paar warme sokken weg.

 

 

De echte ijskoning kan ook kiezen om mee te doen met de verloting van de Glerups sloffen. Met deze huisschoenen wolvilt met een zool van natuurrubber heb je heb je bij thuiskomst direct warme voeten.

Hoe doe je mee met de win-actie?

Reageer op de foto op Facebook en laat weten wat jouw favoriete fietsbestemming is en wat je wilt winnen. Uit alle inzendingen kiezen wij 4 winnaars; 3 voor de Donegal sokken en 1 winnaar voor de Glerups huisschoenen.

 

 

Comments are closed.