Ontdek Marrakech typisch Nederlands met de fiets

Met mede-contributor Marion en echtgenote stapt Cor naar goed Nederlands gebruik op de fiets in Marrakech voor een een fietstocht. Gids Adlil toont de stad en de wijk Hilvernage waar ooit voor het eerst buitenlanders kwamen wonen.

uitleg door gids Adlil

Dit is de eerste wijk in Marrakech waar ooit buitenlanders kwamen wonen. Zoals wellicht bekend bestaat Marrakech uit twee gedeelten te weten de oude Medina en de zogenaamde nieuwe stad. Hilvernage maakt deel uit van de nieuwe stad.

In het kantoor van Marrakech City Bike Tour kregen wij eerst van Adlil uitleg over verkeersregels in Marokko. Ook legde hij uit wat de tekens die hij gaf voor betekenis hadden. Aan de hand van een plattegrond die in het kantoor aanwezig was werd globaal aangegeven wat de route was die wij zouden gaan rijden. Na het in ontvangst nemen van een flesje heerlijk koud water en een helm vertrokken wij naar de kelder van het gebouw waar wij in bezit werden gesteld van prima fietsen. Wij als Nederlanders droegen uiteraard geen helm, maar moesten op last van de plaatselijke politie wel een helm bij ons hebben.

Uitleg door onze gids Adlil

Als eerste moesten wij over een aantal vrij drukke wegen onze weg zien te vinden naar het nieuwe Centraal Station van de Marokkaanse spoorwegen in Marrakech. Op sommige plekken was het zo druk dat werd besloten om bij voetgangers oversteekplaatsen lopend de rijbaan over te steken. Aangekomen bij het Centraal Station vertelde Adlil dat dit station het meest zuidelijk gelegen station in Marokko was. Wilde men verder zuidelijk, dan moest worden overgestapt op bussen of taxi s. Na verder wat rustige wegen kwamen wij uit bij het Koninklijk Theater van de stad. Dit theater wordt gebruikt voor voorstelling op allerlei gebied, zoals kunst, muziek en toneel.

Door deze buitenwijk fietsend passeerden wij de meest luxueuze hotels en resorts. Ook ontdekten wij veel restaurants. Hierna reden wij langs een groot gedeelte van de muur die om de Medina is aangelegd. De Medina, de oude stad, heeft een oppervlakte van ongeveer 35 vierkante kilometer en is omringd door een hoge muur met een lengte van ongeveer 15 kilometer. Op 8 verschillende plaatse kun je de Medina binnen rijden of lopen via poorten. Tijdens het rijden langs de muur passeerden wij het legendarische hotel Mamounia en reden door de tuinen van Agdal. Deze tuinen van Agdal maken deel uit van het terrein rondom het Koninklijk Paleis in Marrakech. Dit Koninklijk Paleis, ook wel Kasbah genoemd wordt bij tijd en wijle nog gebruikt door de koninklijke familie van Marokko.

DSC_3357

Centraal Station Marrakech

Voordat wij door een poort de Medina in reden werden wij nog getrakteerd op een prachtig uitzicht op de Koutoubia moskee, de grootste moskee van Marrakesh. Nadat wij de Medina via een poort waren binnen gefietst reden wij eerst door het zogenaamde joodse kwartier van de stad. Wij reden ook door het Cyberpark Arset een oase van rust in de Medina. Dit park is op speelse wijze aangelegd met bloemen, planten en bomen. Hierna maakten wij een korte tussenstop bij de beroemde graftomben in de Saadische hal. Hier werden wij weer getrakteerd op een koud en fris flesje water.

 

ZIE OOK: Rechtsreeks naar de zon met Vueling

 

Aansluitend aan deze bekende plaats begon onze tocht door de vele souks van de Medina. In een soort labyrint van smalle en soms overdekte steegjes vind je honderden kraampjes met de meest uiteenlopende produkten. De souks en zijn kraampjes zijn van de vroege ochtend tot de late avond geopend. Je kunt hier terecht voor speciale marokkaanse kruiden, maar ook voor de meest luxueuze lederen tassen, sjaals, sieraden,en lampen. Teveel om op te noemen. Omdat deze souks voor zowel de plaatselijke bevolking als de toeristen een geliefde plek zijn is het er altijd druk. Dat gaf voor het fietsen soms nogal problemen. In sommige gevallen moesten wij van de fiets af om vanwege de drukte en de smalle steegjes even lopend verder te gaan.

DSC_3376

Fietsen en soms stilstaan en lopen door de souks

Nadat wij zo goed en zo kwaad als het ging door de souks waren gereden kwamen wij aan op wellicht de bekendste plaats in Marrakesh, het Djamaa El Fna plein. Dit plein is centraal gelegen in de Medina van Marrakesh. In 2001 werd het plein toegevoegd aan de lijst van meesterwerken van het Orale en Immateriele erfgoed van de Mensheid van UNESCO. s Ochtends wordt er markt gehouden waar allerlei authentieke produkten aan de man worden gebracht. Het plein wordt door iedere toerist bezocht. Gedurende de hele dag, maar zeker na ongeveer 17.00 uur in de namiddag en vervolgens de hele avond zijn er allerlei personen aanwezig die diverse curiositeiten laten zien, zoals acrobaten, verhalen vertellers, slangenbezweerders, muzikanten in traditionele klederdrachten en nog veel meer. Een deel van het plein wordt gedurende de avonduren ook ingericht als barbeque plein waar de koks hun eten in de open lucht klaar maken en waar op lange houten banken van het lekkers kan worden genoten. Prefereer je een wat luxer eten dan kun je ook terecht in de tientallen restaurantjes rondom het plein.

DSC_3383

Fietsen over het Djamaa El Fna plein

Wij vonden de fietstocht, die ongeveer 2,5 uur in beslag nam een van de hoogtepunten van ons verblijf in Marrakech. Niet in de laatste plaats door de uitstekende begeleiding van onze gids Adlil. Hij is in dienst van Marrakech City Bike Tour. Je kunt bij deze organisatie een individuele stadstour of een stadstour per groep bespreken. Naast deze Marrakech stadstour worden door het bedrijf nog andere tours georganiseerd o.a. naar de Hoge Atlas.

Voor meer informatie over deze stadstour en andere tours www.marrakech-city-bike-tour.com

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *