Dauwtrappen met Hemelvaart

Is dauwtrappen een christelijk fenomeen? Of vind heel fietsend Nederland het gewoon fijn om er even tussenuit te zijn? Lees wat dauwtrappen eigenlijk inhoudt, hoe het ontstaan is en vind de leukste fietsroutes voor aankomende donderdag 14 mei.

Dauwtrappen op de Veluwe

Dauwtrappen op de Veluwe

Waarom dauwtrappen we met Hemelvaart?

Op Hemelvaartsdag zijn we fietsen! Tot aan de vierde eeuw na Christus was dit geen feest, maar slechts een onderdeel van Pinksteren. Op deze 40e dag na Pasen heeft Nederland een vrije dag, maar dat wil niet zeggen dat iedereen de hemelvaart van Jezus Christus, ook wel de Ascensionis Domini genoemd, op christelijke wijze viert. Sterker nog, veel Nederlanders zullen genieten van het feit dat zij kunnen uitslapen en plannen misschien een leuke dag Amsterdam of Den Haag. Of zij ronden toch ‘stiekem’ huishoudelijke taken af. Het is tenslotte donderdag en geen zondag. Naast al deze actieve activiteiten is er nog het fenomeen ‘dauwtrappen’ en daarbij is Hemelvaartsdag dan ook het toetje voor de fietsliefhebber.

Fietsen door het Roerdal

Fietsen door het Roerdal

Fietsen zijn

‘Fietsen zijn’ is de Nederlandse uitdrukking voor ervandoor zijn. En dat is precies wat men op Hemelvaartsdag doet: reizen. Te fiets, per voet of met de auto en naar alle mooie plekken in Nederland. Dauwtrappen kan echter alleen per voet of met de fiets en dat laatste is meer van deze tijd. Wat houdt dauwtrappen precies in? Je staat zeer vroeg op, zodat er nog dauw op het gras is te zien. Deze dauwvorming komt door het vocht uit de lucht. Er is niets mooiers dan langs de weilanden te rijden als de zon opkomt en te genieten van mooie vergezichten, waarbij het gras en de spinnenwebben nog dauwdruppels bevatten. Daar komt de naam ‘dauwtrappen’ vandaan; dauw en de trappers van je fiets. Op díe fiets! Nee. Zo makkelijk is het niet, de naam is nooit helemaal 100% verklaarbaar, maar er zijn meerdere ideeën over dit fenomeen.

Fietsen tussen de tulpen door

Fietsen tussen de tulpen

De naam dauwtrappen

De Christelijke Arbeidersbeweging viert eveneens feest op deze dag. De pauselijke zendbrief over de sociale rechtvaardigheid van 1891 wordt herdacht en Wikipedia meldt ons daarover het volgende:

  • Vermoedelijk stonden vroeger mensen op Hemelvaartsdag al om 3 uur ‘s nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Daar zou de term dauwtrappen vandaan komen.
  • De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren.

Als we eens verder in de christelijke literatuur duiken, lijkt het tweede antwoord het meest voor de hand te liggen en te kloppen. Op bepaalde dagen zou de dauw een magische en genezende werking hebben. Dit schijnt uit de Germaanse tijd te komen.

 

 

Daarnaast wordt dauwtrappen ook in verband gebracht met de christelijke en katholieke processies die vroeger plaatsvonden. De tocht van Jezus Christus naar de Olijfberg werd herdacht en daardoor trokken Amsterdammers er vroeg op uit om de stad uit te lopen. Het was een feestje en er werd gedanst en gezongen, maar om 9 uur waren zij alweer terug om de Hemelvaartsmis bij te wonen.

Fietsen door Zuid-Limburg

Fietsen door Zuid-Limburg

Het dauwtrappen van nu

Op dit moment zet deze traditie zich voornamelijk in het oosten van ons land voort. En niet meer te voet, maar op de fiets. Overal waar Nederland nog wonderschone natuur bezit wordt gefietst, want de natuur is een vereiste tijdens het dauwtrappen. Van de Veluwe tot aan Twente, maar daarnaast zijn bestemmingen als Zuid-Limburg ook reuze populair onder de fietsers. Ben je van plan om aankomende donderdag te gaan fietsen, dan zijn er al een tal van mooie routes voor je uitgestippeld. Een van de leuke dingen is dat je langs allerlei dorpjes komt en op die manier jouw omgeving misschien wel beter leert kennen. Kies een leuke route uit en geniet van de natuur, de vogels en eventueel het water. Een aanrader is het fietsrondje in de omgeving Elst en Driel. Rij door de Overbetuwe en rust uit in leuke restaurantjes onderweg. Want één ding is echt veranderd; we mogen dan wel vroeg vertrekken om de dauw te zien, velen van ons keren niet terug voor de ochtendmis en blijven trappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *