Verborgen parels op de Canarische eilanden

De Canarische archipel, bestaande uit 7 grote en 6 kleinere eilanden, zijn al jarenlang een favoriete vakantiebestemming van de Nederlander. Vooral in de strandbestemmingen op Gran Canaria en Tenerife, de twee grootste eilanden, zijn bekend van de strandvakanties.

Maar de archipel heeft ook nog een heel andere kant: Verborgen ‘Slow City’ stadjes en dorpen, ruige vulkanische landschappen, verlaten stranden, enorme duinen, zeegrotten, subtropische wouden en zelfs de hoogste vulkaan van Europa! Hierbij een selectie van een aantal favorieten

 

 

Lang geïsoleerd maar nu bereikbaar: La Aldea de San Nicolás op Gran Canaria

In het westen van Gran Canaria ligt La Aldea. Deze streek lag jarenlang heel geïsoleerd. Verhalen doen er dan ook de ronde dat, wanneer er vroeger iemand ziek werd, je dan per kameel naar de dichtstbijzijnde arts gebracht werd. Tegenwoordig is het een een bezoekje meer dan waard. Vlak bij het dorp ligt de ‘Cactualdea’, een cactuspark met honderden verschillende soorten Cactussen. De weg er naar toe is alleen al de moeite waard; Honderden meters boven de kustlijn ligt de namelijk de meest spectaculaire route van de Gran Canaria, een 39 km lange weg tussen de haven van La Aldea en Agaete in het noorden. De weg heeft heel wat scherpe bochten maar veel stopplaatsen met schitterend uitzicht Je rijdt er namelijk dwars door het natuurgebied Tamadaba en de indrukwekkende kliffen aan de kustlijn

 

 

El Paso, de zijde-stad op La Palma

El Paso is de enige niet aan zee gelegen gemeente op La Palma en ligt naast het prachtige Caldera de Taburiente National Park. Het stadje El Paso is omgeven door amandelbomen en prachtige landerijen waarvan sommige zelfs met uitzicht op zee.
El Paso is eeuwen geleden bekend geworden door het produceren van zijde. Het lokale zijde museum of ‘ El Museo de la Seda” is dan ook echt de moeite waard. Hier kan je het hele proces van het zijde maken volgen. Maar El paso is ook een uitstekend startpunt voor het maken van wandelingen door het indrukwekkende landschap.

El Teide: de op twee na hoogste vulkaan ter wereld ligt gewoon in Europa – namelijk op Tenerife

De Pico del Teide ligt op het eiland Tenerife en is met 3718 meter bovendien de hoogste berg van Spanje. Na de Mauna Loa en de Mauna Kea op Hawaï is de Pico del Teide zelfs derde hoogste vulkaan ter wereld.
Het natuurpark ‘Parque Nacional del Teide’ is het meest bezochte natuurpark van Europa. Met een kabelbaan kom je tot 500 meter onder de top, wat een schitterend uitzicht over zee en de hele ‘Canarias’ Archipel biedt. Op 3.270 meter hoog bevinden zich een bar, een restaurant en zelfs een hotel. Het beklimmen van El Teide en zijn krater en het ruiken van het vulkanische zwavel is dan ook een echte unieke ervaring.

De leukste hotspots in Spanje in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Spanje tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Spanje plattegrond bij.

 

La Orotava: de nieuwste ‘Cittaslow’ aanwinst op Tenerife

Aan de voet van de hoogste berg op Tenerife, El Teide genaamd ligt het stadje La Orotava, ook wel het Florence van de Canarische eilanden genoemd. De ‘Cittaslow’ beweging (‘Slow City’) staat in het teken van duurzaamheid, onthaasten en quality time. Met het charmante historische centrum, de prachtige tropische tuinen en de leuke kleinschalige musea is het echt een pareltje op het Canarische eiland Tenerife. De geschiedenis van La Orotava gaat terug tot het begin van de 16e eeuw toen Tenerife leefde van de suikerriet- en druiventeelt.
De business ging er goed en zo ontstond in de loop der jaren een fraaie stad met veel barokke en zelfs rococo elementen. Ook vandaag de dag is het er goed toeven want La Orovata heeft onlangs de titel van Cittaslow ontvangen (slow city, een duurzaam concept), een onderscheiding die verleend wordt door het Cittaslow Network of Municipalities for Quality of Life Association.

Momenteel voeren 236 steden in 30 landen de titel Cittaslow wereld. Daar zijn steden bij in Italië, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Nederland, Australië, Turkije, China, Zuid-Korea, de Verenigde Staten en natuurlijk Spanje. Een absolute must-see in La Orotava is de steil omhoog lopende straat genaamd de Calle del Colegio. Deze straat is bekend vanwege de Doce Casas (12 huizen), eigenlijk kleine paleisjes, die ooit eigendom van Spaanse grootgrondbezitters waren.

Een stukje tropisch paradijs in Europa: de vallei van Hermingua

Hier waant je je echt in een stukje tropen in Europa: in de de groene vallei van Hermiguai op het Canarische eiland La Gomera groeien allerlei tropische en subtropische vruchten. Er bevindt zicht hier de zelfs de grootste bananenplantage van het eiland. Het dorp zelf wordt bewaakt door twee hoge rotsen, de Roques San Pedro en omgeven door beschermd natuur gebied. Bezoek er ook de Casa Creativa voor de meest verrassende tapas.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.