Zo maak je Tsjechië de leukste vakantiebestemming voor kinderen

Elke zomer ontdekken steeds meer Nederlanders Tsjechië. Een land dat cultureel erfgoed moeiteloos combineert met adembenemende natuur en sportactiviteiten. Van de wereldberoemde stad Praag tot de onontdekte kastelen in Moravië.

Waarom een zomervakantie naar Tsjechië een aanrader is? Het is er betaalbaar en rustig. Neem daar het lekkere weer en het brede aanbod activiteiten bij en je hebt het perfecte recept voor een ontspannen en vrolijke zomervakantie met de familie.

Ga kamperen

Want zo geniet je nog meer van het buitenleven. ’s Ochtends wakker worden van de vogels, broodjes halen bij de receptie, vervolgens zwemmen in het meer en genieten van de avondzon. Tsjechië is een geweldig kampeerland en de keuze uit campings wordt elk jaar groter. Veel campings zijn gelegen aan een rivier of meer, waardoor je in de zomer heerlijk kunt afkoelen. Van grote vakantieparken tot kleine boerencampings, er is voor ieder wat wils. Ook is er een groot aantal campings met Nederlandse eigenaren. Veel campings hebben tevens eenvoudige vakantiehuisjes, trekkershutten of bungalows te huur voor wie van iets meer luxe en comfort wil genieten.

 

 

Ontdek Praag met kinderen

Want ook kinderen zullen Praag fantastisch vinden. Het is soms een hele onderneming om met kinderen een stad te bezoeken. De historische musea zijn niet altijd even interessant en het slenteren door de stad is niet voor iedereen een pretje. Praag daarentegen is ook voor kinderen ontzettend leuk. Er zijn interactieve musea, speeltuinen en kindvriendelijke restaurants. De dierentuin in Praag is een must als je met kinderen naar de Tsjechische hoofdstad gaat. Je kunt hier komen met een stoomboot vanuit het centrum. Bovendien kun je op de rivier de Moldau waterfietsen en mocht het erg warm zijn dan kun je bij het stadsstrand Žluté lázně afkoelen. Het speelgoedmuseum, het chocolademuseum, het Dinopark en het Karel Zeman Museum, waar kinderen meer leren over filmeffecten, zijn bezienswaardigheden waar kinderen zich volop zullen vermaken.

 

 

Ga kanoën op de Tsjechische rivieren

Want dat hoort bij de Tsjechische cultuur. Tsjechië ligt dan wel niet aan zee, maar er zijn genoeg plekken om waterpret te beleven. Het Lipnomeer is het grootste meer van Tsjechië en hier kun je naast zwemmen nog veel meer wateractiviteiten beleven. De Tsjechen zelf zijn liefhebbers van kanotochten. Hele families en vriendengroepen gaan een aantal dagen op pad met de kano en overnachten langs de rivier. De makkelijkste kanotocht is op de Berounka rivier in Centraal-Bohemen. Andere rivieren waar kanoën mogelijk is zijn de Bílina en Morava rivier. Een leuke dagtocht is kanoën van Loket naar Karlovy Vary of van Vyšší Brod naar Rožmberk in Zuid-Bohemen.

Ga wandelen in het Reuzengebergte

Want dit is het hoogste gebergte van Tsjechië. In het noorden van Tsjechië ligt het Reuzengebergte, een bergketen van 60 kilometer lang. De Snezka is met haar 1609 meter de hoogste berg van Tsjechië en ligt deels in Polen. Je kunt de top bereiken met een moderne kabelbaan en vanaf daar al wandelend naar beneden gaan. Er zijn tal van andere wandelroutes waar je uit kunt kiezen. Zoals de avontuurlijke route naar de Mumlava watervallen of wandel naar de bron van de Elbe. De wandelroutes zijn goed aangegeven en gaan langs gemoedelijke berghutten waar je vaak iets kunt eten en drinken. Mochten de kinderen niet zulke wandelaars zijn, dan is er de optie om met een outdoor-step de berg af te sjezen.

Bezoek een kasteel

Want Tsjechië heeft er meer dan tweeduizend. Tsjechië kun je het land van de kastelen noemen. Waar je ook bent overal is wel een burcht, kasteel of chateau te vinden. In Zuid-Bohemen is chateau Hluboká nad Vltavou uiterst fotogeniek. Het is een prachtig wit kasteel met renaissance uitstraling. Het rode waterslot Červená Lhota, de onneembare burcht Kost, het middeleeuwse kasteel Buchlov en het populaire kasteel Karlštejn zijn allen plekken waar je terug in de tijd gaat. Regelmatig vinden er middeleeuwse feesten plaats bij de Tsjechische kastelen. Je kunt er riddertoernooien, folklore kostuums en regionale dansen bewonderen.

Bezoek een boomkroonpad

Want hiervandaan heb je een schitterend uitzicht. In Tsjechië zijn er meer dan 350 uitzichttorens, waarvan de boomkroonpaden misschien wel de meest bijzondere constructies zijn. Tsjechië staat momenteel op de eerste plek met de meeste boomkroonpaden ter wereld. Het eerste boomkroonpad werd geopend in Lipno en een paar jaar later in Moravië in Dolní Morava. In het noorden van Tsjechië, in Janské Lázně, staat er nu ook één, de hoogste van het land. Bij de boomkroonpaden loop je via een houten pad omhoog en kom je boven de toppen van de bomen. Hiervandaan heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. En wil je weer terug, dan neem je de glijbaan naar beneden.

Ga op ontdekking in één van de rotssteden

Want hier kun je klimmen en klauteren. Gigantische zandstenen rotsen van meer dan veertig meter hoog. Sommige staan dicht op elkaar, andere juist her en der verspreid. De rotssteden in Tsjechië zijn schitterend en allen uniek. Er zijn drie natuurparken waar je deze magnifieke rotsen kunt aanschouwen: Boheems Zwitserland, Boheems Paradijs en Adršpach. Boheems Zwitserland met haar mysterieuze kloof is gelegen in het Elbezandsteengebergte. Je kunt met een bootje door de kloof varen om vervolgens de machtige rotsen te bewonderen. Ook in Boheems Paradijs, ten noorden van Praag, kun je de rotsen van veraf zien. Er gaan diverse wandelroutes door het natuurgebied, waarbij je soms door smalle spleetjes moet en steile trappetjes moet nemen. Adršpach in Oost-Bohemen is een labyrint van grillige zandstenen rotsformaties, vol grotten, spleten en plateaus. 

Probeer de Tsjechische gastronomie

Want de gerechten zijn eigenlijk heel lekker. Tsjechië staat niet bekend om haar keuken, maar er zijn heel veel gerechten die erg lekker zijn. Ook voor kinderen. De fruitdumplings zijn bij velen favoriet. Het zijn deegbollen gevuld met kersen of ander fruit met daarover heen een heerlijke vanillesaus. Een andere zoetigheid is koláče. Een luchtig broodje met jam of gele room en maanzaad. Řízek is de Tsjechische naam voor schnitzel en dat eten ze in Tsjechië ook graag. Het wordt vaak geserveerd met aardappelsalade. Een ander gerecht is smažený sýr, ofwel gebakken kaas. Een soort kaasschnitzel. Een typisch Tsjechisch drankje, voor kinderen, is kofola. Het ziet eruit als cola, maar smaakt niet hetzelfde. De drank bestaat uit maar liefst 14 natuurlijke ingrediënten.

Wilt u graag meer informatie ontvangen over Tsjechië. Brochures kunt u aanvragen via onderstaand formulier.

Neem contact op met CzechTourism Benelux

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tips over Tsjechië ontvangen*

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.