Dit zijn de populairste kastelen en burchten van Tsjechië

Tsjechië is het land van burchten, kastelen en chateaus. Er zijn er meer dan twaalfhonderd. Deze goedbewaarde en prachtige monumenten zijn overal te vinden en een bezoek aan Tsjechië is niet compleet zonder een kasteel te hebben gezien. Dit zijn de mooiste en meest populaire kastelen van het land.

1. Kasteel en chateau Český Krumlov

In het romantische stadje Český Krumlov vind je een zeer waardevol kastelencomplex, het is na de Praagse Burcht de grootste van Tsjechië. Het kasteel en chateau van Český Krumlov staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO samen met het historische centrum van de stad. Het hele complex telt meer dan veertig gebouwen, vijf binnenpleinen, een bijzonder baroktheater en een fantastisch park. Onder de heerser Vilém van Rožmberk bereikte de Zuid-Boheemse stad zijn grootste bloei. De Rožmberks waren een machtige familie en heerste over bijna heel Zuid-Bohemen. In de 18de eeuw kwam het kasteel in bezit van de familie Schwarzenberg. Zij lieten het kastelencomplex reconstrueren naar het huidige ontwerp.

 

 

2. Chateau Valtice & Lednice

Waar voorheen modderpoelen en moerassen waren vind je tegenwoordig een uniek cultuurlandschap met vijvers, bossen en monumenten. Twee van deze monumenten zijn chateau Valtice en chateau Lednice. Ze waren in het bezit van de rijke familie Liechtenstein, die vanaf de vroege Middeleeuwen grote landerijen zowel in Moravië als in Oostenrijk hadden. Het barokke chateau Valtice werd door dertien generaties verbouwd en uitgebreid. Het kasteel is niet alleen bekend om zijn schoonheid, maar ook om de lange traditie van wijnmaken. In het chateau is nu het National Wine Centre gevestigd, waar honderden kwaliteitswijnen uit Tsjechië worden opgeslagen. In de 19de eeuw werd besloten dat een zomerpaleis in Lednice een geschikte locatie zou zijn voor de feesten en ballen voor de Europese aristocratie. Het huidige kasteel in Lednice werd verbouwd tot een spectaculair chateau in Engelse gotiek. Het sprookjesachtige gebouw werd omgeven door vijvers, zeldzame bomen, kleine monumenten en een ruïne om het landschap aantrekkelijker te maken. In 1991 werd het cultuurlandschap Lednice-Valtice op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

 

 

3. Chateau Hluboká

Witte muren, torentjes, erkers, kantelen en een imposante interieur. Chateau Hluboká is na Český Krumlov het meest bezochte kasteel in Zuid-Bohemen. Het kasteel is naar het voorbeeld van Windsor Castle herbouwd. Het werd oorspronkelijk gesticht als een beschermend kasteel in het midden van de 13e eeuw door Boheemse koningen. Toen de familie Schwarzenberg het chateau in bezit kreeg lieten ze halverwege de 19de eeuw het kasteel verbouwen en legden ze een uitgestrekt park aan. Voor driehonderd jaar heeft de familie Schwarzenberg in het chateau gewoond tot het bezet werd door de Gestapo. In het kasteel bevinden zich meer dan 140 zalen, een theater, een privé-kapel en een bibliotheek met meer dan 12.000 boeken.

4. Kasteel Karlštejn

Hooggelegen boven de rivier Berounka ligt kasteel Karlštejn. De positie van dit kasteel is zorgvuldig uitgekozen. Door de omringende bossen en de heuvels was het kasteel goed verborgen. En dit was nodig. Karel IV, de Boheemse koning en Roomse keizer, zocht een bewaarplaats voor de kroonjuwelen en heilige relikwieën. Hij heeft persoonlijk toezicht gehouden op de voltooiing van de keizerlijke residentie en op de decoratie van de interieurs. In 1365 was het kasteel voltooid. Door de eeuwen heen bleef Karlštejn in handen van de Boheemse koningen of de staat. In de 19de eeuw kreeg het kasteel zijn huidige uiterlijk. Tegenwoordig is Karlštejn een populair uitstapje vanuit Praag door de goede verbinding met de trein en zelfs met de fiets.

5. Aartsbisschoppelijk Paleis Kroměříž

In de stad Kroměříž in Moravië domineert een barok kasteel, gebouwd voor de bisschop Charles II van Lichtenstein-Castelcom in de 17de eeuw. Kroměříž diende als zomerresidentie van de bisschoppen van Olomouc. Het paleis weerspiegelde hun macht en rijkdom. Het heeft een indrukwekkend interieur waarvan een zaal voorzien is met 22 kristallen kroonluchters. De 84 meter hoge kasteeltoren biedt uitzicht over de stad en de historische tuinen, de trots van het kasteel. De voormalige zomerresidentie, de bibliotheek en de tuinen staan momenteel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.