Natuur in Tsjechië

natuur-icoon-verkeersbureaus Tsjechië is een uitstekende bestemming voor een actieve vakantie zonder massatoerisme. Door haar afwisselende landschap verveelt Tsjechië nooit en is voor ieder wat wils.
ceske-stredohori-natuur-daniel-rericha

Actief in Tsjechië

Van pittige bergbeklimmingen tot vlakke fietsroutes die langs kastelen en wijngaarden voeren. In alle Tsjechische regio’s zijn natuurparken te vinden waar vele fiets- en wandelroutes elkaar verbinden. In de zomer zijn de bergen ideaal voor de actieve toerist en in de winter is Tsjechië een prima alternatief voor de standaard wintersportoorden.

Tsjechische bergen

Het Tsjechië is overwegend glooiend met een opeenvolging van bekkenvormige laagvlaktes die door gebergtes van elkaar worden gescheiden. In het noordoosten van Bohemen aan de Poolse grens ligt het bekendste gebergte van Tsjechië: het Reuzengebergte. Het gebergte heet in het Tsjechisch Krkonose en is vanwege haar unieke karakter benoemd tot nationaal park. Het heeft een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden en de bekendste route is naar de Snezka. De hoogste berg van Tsjechië (1.603m) biedt een adembenemend uitzicht op zowel de Poolse als Tsjechische zijde.

Jeseniky is het op één na grootste gebergte van Tsjechië. Er zijn hier druipsteengrotten en watervallen en er is een wandelroute door het moeras van Rejvíz. In het uitgestrekte gebergte ontspringen bronnen en dit heeft de basis gelegd van de kuuroord traditie.

Het Beskiden gebergte ligt in het oostelijke gedeelte van Tsjechië nabij de grens van Slowakije. Het bergachtige landschap met heuvels, die zijn bedekt met bossen en weiden stralen een ontspannende en rustgevende sfeer uit. Het gebied is bekend vanwege haar houten volksarchitectuur. Bergen zoals de Lysá hora of Radhost bieden fantastische uitzichten over het landschap.

Rotssteden

De rotscomplexen in Tsjechië bieden de gelegenheid tot bergbeklimmen en avontuurlijk wandelen. In het noorden van Tsjechië liggen drie rotssteden: Adrspach, Boheems Paradijs en Boheems Zwitserland. De natuurparken kenmerken zich door enorme rotsformaties met bizarre vormen. De rotsen van Adrspach en Teplice liggen nabij de Poolse grens en elke rots heeft een eigen symbolische naam.

Het Boheems Paradijs is uitgeroepen tot Geopark UNESCO. Het bestaat uit enkele rotsgebieden tussen Jicín en Zelezny Brod. Meer de kant op van de Duitse grens ligt Boheems Zwitserland. In dit natuurpark is de grootste rotsbrug van Europa te bewonderen. Een boottocht over de rivier de Kamenice gaat tussen de rotsen door.
rotssteden-natuur-foto-stepan-vrzala

Bossen en rivieren

In het zuiden van Tsjechië zijn bossen, slingerende rivieren, bergbeken, meren en veengebieden kenmerkend voor het landschap. Het Boheemse Woud (Sumava gebergte) is één van de grootste aaneengesloten bosgebieden in Midden-Europa en staat ook wel bekend als het “Groene dak van Europa”.

 

Dit zijn de hotspots van Tsjechië

Ontvang nu handige tips over Tsjechië. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Diverse wandelroutes voeren door dit mystieke landschap met heidevelden, uitgestrekte hoogvlaktes en gletsjermeren. Een uniek reservaat in het hart van Sumava is het Boubinsky oerbos. Bomen van 50 meter hoog staan hier meer dan 400 jaar.
jizerske-hory-natuur-foto-milan-drahonovsky

In Zuid-Bohemen zijn er tevens uitstekende omstandigheden voor fietsliefhebbers. Diverse dagtochten en lange afstandsroutes leiden door de bossen en langs pittoreske dorpjes. De Moldau route of de IJzeren Gordijn route zijn voorbeelden van lange afstandfietsroutes. Ook voor de watersportliefhebber is Zuid-Bohemen zeer geschikt. Op de rivieren is het mogelijk om te raften en kanoën en het Lipno is het grootste meer van Tsjechië. Windsurfen, zeilen, waterfietsen en zwemmen zijn hier favoriete activiteiten en deze regio is dan ook een populaire zomerbestemming.
elbe-route-natuur-petr-polak

5 Tips van CzechTourism

  • Tsjechië is een uitstekend land om te fietsen! Fiets bijvoorbeeld de Elbe route die weinig hoogteverschillen heeft en hierdoor voor iedereen toegankelijk is.
  • Voor lokale fiets- en wandelkaarten kunt u terecht bij de plaatselijke VVV
  • Bergtochten zijn mogelijk in het Reuzengebergte. Wandel bijvoorbeeld het Vriendschapspad dat de Pools-Tsjechische grens volgt of doe de Krkonose bierroute.
  • Voor wie van klimmen en klauteren houdt is de Via Ferrata in Decín een aanrader
  • Een zomervakantie Lipno? Lees hier meer Lipno

Voor meer informatie over de natuurgebieden in Tsjechië en de activiteiten in deze gebieden neem contact op met CzechTourism Benelux.