Nederlandse reizigers gaan op vakantie om te ontspannen en willen vrij zijn om te doen waar ze zin in hebben

Iedereen heeft wel een voorkeur wanneer het om reizen gaat. Sommigen houden van actie en avontuur, terwijl anderen er eerder voor kiezen op een rustige plek te ontspannen. Booking.com* dook hier verder in en onthult hoe je nationaliteit van invloed is op je reisstijl.

Spanning of ontspanning: de belangrijkste reismotivaties

Voor de meeste nationaliteiten is de belangrijkste reden om te reizen duidelijk: ter ontspanning. Het is daarom geen verrassing dat 82% van de Nederlandse reizigers zegt dat ‘tijd om tot rust te komen’ een belangrijke reden is om er even tussenuit te gaan. Vrijwel alle nationaliteiten zijn het met ons eens en vinden dit de belangrijkste reismotivatie. Alleen de Denen en de Fransen kiezen ‘vrij zijn om te doen waar ik zin in heb’ als hun belangrijkste reden om op reis te gaan.

 

 

Maar bij het vergelijken van de belangrijkste reismotivaties tussen de nationaliteiten wordt duidelijk dat reizigers uit verschillende landen ook verschillende voorkeuren hebben. Zo geeft nostalgie voor Argentijnen vaak de doorslag (74% van de Argentijnse reizigers zegt dat ze reizen om ‘goede herinneringen op te halen’), Chinese en Indiase reizigers vinden het belangrijk ‘op zoek te gaan naar een eenvoudigere lifestyle’ (respectievelijk 77% en 79%) en reizigers uit Japan, Duitsland en Hong Kong ‘willen graag de stress van thuis achter zich laten’ (respectievelijk 66%, 72% en 80%). Dat laatste is ook voor de Nederlandse toeristen belangrijk: 61% geeft aan op vakantie te gaan om de stress tijdelijk te ontvluchten.

 

 

De meeste verdeeldheid tussen nationaliteiten bestaat op het gebied van avontuurtoerisme. Russische reizigers gaan tijdens hun vakantie graag ‘op zoek naar spanning en sensatie’, terwijl Nederlanders en Duitsers dit juist niet belangrijk vinden en het liever rustig aan doen op vakantie.

Op een schaal van 1 (niet belangrijk, geel) tot 10 (zeer belangrijk, blauw) geeft bovenstaand overzicht het gemiddelde antwoord per land op de vraag: hoe belangrijk is voor jou ‘het op zoek gaan naar spanning en sensatie’ als motivatie om te reizen? Zo scoren Nederlandse reizigers vergeleken met de wereldwijde top 5:

Booking.com

Bestemming

Afgezien van de reden om te reizen, kan de uiteindelijke bestemming ook per nationaliteit verschillen. De meeste wereldreizigers kiezen hun bestemming op basis van categorieën als ‘persoonlijke veiligheid’ en ‘hygiëne’, maar er zijn vele andere nationaliteiten die ‘natuurschoon’ of ‘lekkere lokale gerechten’ belangrijker vinden.

Top 5 factoren waar reizigers wereldwijd rekening mee houden bij het kiezen van een bestemming

  • Persoonlijke veiligheid
  • Hygiëne
  • Prachtige natuur
  • Lekkere lokale gerechten/keuken
  • Betrouwbaar weer

Top 5 factoren waar Nederlandse reizigers rekening mee houden bij het kiezen van een bestemming

  • Prachtige natuur
  • Persoonlijke veiligheid
  • Hygiëne
  • Lekkere lokale gerechten/keuken
  • Interessante, vriendelijke mensen

Natuurlijk wordt het reisgedrag ook sterk beïnvloed door de bereikbaarheid van een locatie. Dat verklaart waarom Indiase reizigers het merendeel van de Bhutaanse boekers vormen en Argentijnse reizigers het meest gespot worden in Paraguay. Als je naar de landen kijkt die populair zijn onder Nederlandse reizigers, dan wordt duidelijk dat we onze buurlanden goed weten te waarderen. Tegelijkertijd zijn we ook nieuwsgierig naar verdere bestemmingen zoals Sri Lanka en Indonesië.

10 van de populairste bestemmingen voor Nederlandse reizigers in 2018:

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.