Ontdek Lonely Planet’s top 10 steden voor 2019

Ontdek Lonely Planet’s top 10 steden om in 2019 te bezoeken, van Europese klassiekers tot exotische nieuwkomers!

Kopenhagen

De hippe hoofdstad van Denemarken is niet te stoppen. Foodies zijn razendenthousiast over de nieuwe locatie, de stadsboerderij en de revolutionaire Scandinavische menu’s van New-Nordic Noma. Streetfood maakt ook een sterkte groei door, vooral op Refshaleøen, waar een voormalige scheepswerf is omgevormd tot de Reffenmarkt. Attractiepark Tivoli bestrijdt de winterdip met een nieuw februariseizoen en afvalverwerkingscentrum Amager Bakke maakt indruk met de skihelling en wandelpaden op het dak. Het Danish Architecture Center is verhuisd naar het opwindende culturele centrum BLOX van Ellen van Loon, en met de oplevering van metrolijn Cityringen in mid-2019 wordt het nog makkelijker om de stad te doorkruisen.

 

 

Kopenhagen is schoon, groen en compact en daarmee een lichtend stedelijk voorbeeld. In het centrum zie je meer fietsen dan auto’s en het diepblauwe water van de haven is schoon genoeg voor een zomerse duik. De skyline wordt nog beheerst door oude koperen torens, maar de stad neemt ook zeker het voortouw in architectuur. Eeuwenoude paleizen, kerken en pakhuizen staan zij aan zij met gewaagde moderne gebouwen en de voormalige slagerswijk is bezaaid met galerieën, restaurants met lokale producten en hippe indiebars. Goed georganiseerde musea barsten van het culturele kapitaal, van Vikingsieraden en koninklijke juwelen tot Deens industrieel ontwerp en de grootste verzameling islamitische kunst van Scandinavië. Veel van deze musea liggen op loopafstand van parken, waar je ’s zomers altijd locals ziet picknicken. Velkommen in een Europese stad op zijn best.

Shenzhen

Welkom in China’s innovatiefste stad, de Chinese “Silicon Valley”. Vroeger stond de stad bekend als een goedkoper uitgaansalternatief voor Hongkong, maar nu heeft Shenzhen veel indiemuziek, coole cafés, een kleine stoet ambachtelijke brouwers en een hele nieuwe kunstwijk, opgerezen uit de overblijfselen van voormalige pakhuizen. In de afgelopen drie jaar zijn er allerlei musea geopend: Design Society, in samenwerking met het Londense V&A Museum, het Museum of Contemporary Art & Planning Exhibition (MOCAPE) en het traditionele kunstdorp OCT Loft.

 

 

Shenzhen is in krap 30 jaar van een klein stadje uitgegroeid tot een megastad met 12 miljoen inwoners. Door de grote hoeveelheid techbedrijven trekt de stad veel technologiestudenten en heerst er een jeugdige, creatieve en progressieve sfeer. In 2019 wordt Shenzhen verbonden met het nabije Hongkong door een nieuwe hogesnelheidslijn, het laatste traject van de epische, ruim 2.200 kilometer lange HSL-lijn tussen Peking en Hongkong. De WTA-finale gaat ook veel nieuwe sportfans trekken. De gevestigde charmes van Shenzhen variëren van opmerkelijk tot smakelijk: opkomende moderne culinaire activiteit, vreemde en geweldige themaparken, alternatief nachtleven en historische bezienswaardigheden uit de tijd van de Opiumoorlogen.

Novi Sad

De tweede stad van Servië is tegelijkertijd elegant en ontspannen. Hier vindt het EXIT-festival plaats, waarvan de 20ste editie samenvalt met Novi Sads status als Europese Jeugdhoofdstad van 2019. Als toonbeeld van deze herleving wordt het stadsdeel onder het Fort van Petrovaradin opgeknapt en is het vervallen Chinatown opgebloeid tot een wijk vol alternatieve cultuur. Het nieuwe Gradić Fest barst van de creatieve energie en vernieuwt Petrovaradin met muziek, film, theater en kunst. Intussen maakt Novi Sad zich op om een andere kroon te dragen, die van Europese Cultuurhoofdstad in 2021.

 

Lees ook dit artikel: Overnachten in Servië

 

Het oude centrum van Novi Sad ademt een jeugdige, multiculturele sfeer (dankzij 80.000 studenten en ruim 20 nationaliteiten) en prachtige Oostenrijks-Hongaarse architectuur siert de straten, waardoor het erg Midden-Europees aanvoelt. Het Štrand is een heerlijke strook zand net aan de overkant van de Donau, die ’s zomers drommen mensen trekt. In de buitenwijken van de stad vind je allerlei boerderijen en herbergen aan de rivier; via een korte rit met de bus kun je de Fruška Gora-heuvels ontdekken, met tientallen familiewijnkelders, wandelpaden en kloosters.

 

 

Miami

Miami staat bekend om de prachtige stranden en het drukke uitgaansleven en trekt al tientallen jaren mensen die op zoek zijn naar een stukje tropisch paradijs. De afgelopen jaren innoveert de stad op het gebied van stadsplanning. Het centrum wordt doorlopend vernieuwd, nu met de komst van een wetenschapsmuseum, en het Design District heeft nieuwe opvallende gebouwen (waaronder de Museum Garage en het Institute of Contemporary Art) en openbare kunstinstallaties. Het immer veranderende Wynwood Walls stelt het talent van enkele van de grootste straatkunstenaars ter wereld tentoon en de vroegere industriewijk staat nu bol van microbrouwerijen, fusionrestaurants, koffiebranders en kunstgalerieën.

Simpson Park Miami

Simpson Park

Miami’s centrum is een culturele reisbestemming geworden. Het briljant ontworpen Pérez Art Museum Miami staat naast het splinternieuwe Philip & Patricia Frost Museum of Science en tegenover het Adrienne Arsht Center, een van Miami’s meest vooraanstaande podia. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

 

 

Kathmandu

Na de aardbeving van 2015 in Nepal kwam Kathmandu in het nieuws als een gebroken, rouwende stad; nu is het een verhaal van heropbouw en vernieuwing. Oude plekken worden in oude glorie hersteld. Door maatregelen om de beruchte files, de smog en het lawaai te verminderen, is Kathmandu leefbaarder dan ooit. Zelfs de stroomlevering en wifi zijn betrouwbaar, een leuke bonus in de sfeervolle en doolhofachtige straten van het oude centrum.

Ondanks overduidelijke tekenen van de ramp (ingestorte muren, stapels hout, gebouwen gestut door palen) is het makkelijker om van de stad te genieten dan voor de aardbeving, omdat auto’s (en toeters) nu uit het centrum worden geweerd. Kathmandu maakt zich klaar voor de South Asia Games van maart 2019, dus nu is het perfecte moment om door de kronkelige achterafstraten te zwerven, tempels te bezoeken en te genieten van de bezienswaardigheden, geluiden en geuren van een herrezen stad.

Mexico-Stad

De Mexicaanse hoofdstad is het product van eeuwen aan architectuurontwerp en kunstbewegingen. De pre-koloniale gebouwen van de Mexica rijzen op uit de zachte grond van de stad, terwijl koloniale kathedralen en moderne wonderen als het Museo Soumaya sprankelen in de immer aanwezige zon. Om deze redenen, en nog veel meer, werd Mexico-Stad in 2018 uitgeroepen tot World Design Capital. De complexe geschiedenis is zichtbaar in de kunst, architectuur en keuken van de stad.

De artistieke creaties van het Mexica-volk vullen de Templo Mayor en het Museo Nacional de Antropología. Met het doel om inwoners te onderwijzen, vulden muurschilders Diego Rivera, José Clemente en David Alfaro Siqueiros de nationale gebouwen met indringende voorstellingen beïnvloed door Azteekse reliëfs. In de keuken worden ook sporen van het verleden gecombineerd met moderne innovaties, van de tostadas op de markt in Coyoacán tot een zevengangendiner in de hipste wijk van de stad. Modeontwerpers vullen ondertussen boetieken met moderne versies van Huichol-borduurwerk en de markten liggen vol producten uit heel Mexico.

 

 

Dakar

Dakar is een van de meest dynamische steden van Afrika en biedt een duizelingwekkende mix van zonnige stranden, kleurrijke markten en nachtclubs met levendige mbalax-muziek waar hip geklede feestgangers ’s morgens vroeg de deur uit rollen, als de eerste oproep tot het gebed over de daken klinkt. Desondanks is de hoofdstad aan zee van Senegal lang genegeerd door veel reizigers. Dat gaat veranderen nu de stad zichzelf ontwikkelt tot een nieuw reisknooppunt in West-Afrika, te beginnen met een nieuw internationaal vliegveld, dat na tien jaar werkzaamheden af is.

De energie in de straten van Dakar is tastbaar; kleine, fleurig beschilderde bussen zoeven langs bouwkranen, rijzige minaretten en gouden stranden vol surfers. De wijken hier zijn even divers als de inwoners zelf (die meer dan 30 verschillende talen spreken) en zijn een afspiegeling van een stad die overstroomt van creativiteit en optimisme. Lokale modeontwerpers, kunstenaars en musici zijn het culturele landschap aan het veranderen en start-ups als Dakar Lives stimuleren de volgende generatie vernieuwers. Naast de inwoners is het landschap de grootste schat van Dakar. Eilanden met palmbomen liggen binnen handbereik van het centrum en net ten zuiden van de stad vind je prachtige stranden.

Seattle

Seattle staat over de hele wereld bekend als progressief en vol creatieve energie. De stad in het uiterste noordwesten van de VS heeft de gewoonte om lokaal geboren ideeën te ontwikkelen tot internationale merken; Amazon springt daarvan momenteel het meest in het oog. ’s Werelds grootste online verkoper heeft een groot deel van de wijk Denny Triangle getransformeerd. De Space Needle, het symbool van de stad, heeft net zijn grootste renovatie in ruim 50 jaar achter de rug en aan het water heeft een tunnel van meerdere miljarden een lelijke betonnen snelweg vervangen.

Foto Tim Thompson

Voor elke miljardair die een wolkenkrabber bouwt vind je een handvol minder bekende ondernemers die met hun ideeën de stad een uniek randje geven. Er zijn nauwelijks betere steden om speciaalbier te proeven of diepzinnige openbare kunst te bewonderen. Verken recente culturele projecten zoals SoDo Track, straatkunst waarmee een oude pakhuiswijk is opgefleurd; MarketFront, een hippe uitbreiding van Pike Place Market; en het Nordic Museum, een onderschat cultuurcentrum dat het werk van de Scandinavische pioniers in Seattle viert.

 

 

Zadar

Zadar aan de Dalmatische kust van Kroatië is uitgegroeid tot een levendige, kosmopolitische stad. Wandel door het doolhof van marmeren straten in het oude centrum en ontdek coole bars, ontspannen cafés, oude Romeinse ruïnes, innovatieve musea en rustieke eethuisjes. De ware feniks van Zadars transformatie is de tot de verbeelding sprekende promenade aan zee, waar groepen locals samen luisteren naar de magische ritmes van het Zeeorgel of de hypnotiserende verlichting van de Zonnegroet.

Net buiten de stad vind je mooie bossen, een rotsige kust en glinsterend blauw water met gouden stranden. Het is een stukje paradijs met een intrigerend karakter, waar je makkelijk verliefd op kunt worden. Zadar is ook een uitstekende toegangspoort tot het bergachtige noorden van Dalmatië en de idyllische eilanden net achter de horizon. In slechts 90 minuten rijd je naar Nationaal Park Plitvice, een sprookjeswereld van turquoise meren en feeërieke watervallen.

Meknès

De beruchte, oorlogszuchtige sultan die in 1672 van Meknès de hoofdstad van Marokko maakte, zou zich in zijn graf omdraaien als hij wist hoe weinig toeristen de stad nu trekt. Moulay Ismail ibn Sharif plunderde paleizen en Romeinse ruïnes om enorme ondergrondse voorraadschuren, een indrukwekkende poort én de vestingwerken te bouwen die de stad nog steeds omringen.

Het mausoleum van Ismail in het hart van de stad is een nationale schat en dit jaar is de restauratie afgerond, waardoor reizigers meer reden dan ooit hebben om deze ondergewaardeerde voormalige hoofdstad te bezoeken. Er worden steeds meer riads gerestaureerd en je kunt hier veel goedkoper in luxe overnachten dan in Fez of Marrakesh. En dan zijn er nog de omringende vlaktes van de Midden-Atlas. Meknes is de toegangspoort tot een belangrijk Werelderfgoed van Marokko, de Romeinse ruïnes van Volubilis.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.