Dit zijn volgens Lonely Planet de beste landen voor 2019

Wat zijn ’s werelds beste plekken om in 2019 te bezoeken en de meest bijzondere ervaringen? Dankzij de kennis, passie en vele afgelegde kilometers van Lonely Planet’s medewerkers, schrijvers en online community, onthullen we een jaar aan reisinspiratie waarmee je van de gebaande paden kunt gaan en onvergetelijke ervaringen kunt beleven. Dus pak die koffers en begin met ontdekken!

Sri Lanka

Sri Lanka ligt er zonnig bij. Het land verandert snel, maar wat blijft is een unieke mix van religies en culturen, tijdloze tempels en rijke natuur. Er is een bloeiende surfcultuur en de locals zijn ondanks de ervaringen van de recentelijke burgeroorlog ontzettend gastvrij en vriendelijk. Het noorden en oosten bieden geheel nieuwe avonturen ook in gebieden die eerder niet bereikbaar waren.

Sinds een paar jaar rijden er voor het eerst sinds 1990 weer treinen over gerenoveerde rails naar Jaffna in het noorden, nieuwe snelwegen zorgen voor significant minder reistijd naar het zuiden tot aan Matara en er komen nog meer routes bij. Bestemmingen die eerder heel wat vastberadenheid en uithoudingsvermogen vergden, zijn nu gemakkelijk te bereiken. Verder verschijnen er steeds meer goede hotels en duurzame reisorganisaties om aan de groeiende vraag te voldoen. Er zijn veel mogelijkheden voor bijzondere activiteiten: watersporten, surfen en walvissen kijken; junglewandelingen, safari’s en andere natuurervaringen; kooklessen en overnachtingen bij locals; yogaretraites en Ayurvedacentra.

Duitsland

Duitsland is al jaren een bakermat voor vernieuwingen; het land bracht de wereld onder andere de boekdrukkunst, de auto en aspirine. 100 jaar geleden begon een kleine school op het platteland in Thüringen een esthetische beweging die wereldwijd zo invloedrijk werd dat de naweeën vandaag de dag nog steeds merkbaar zijn. Vier het 100-jarig jubileum van Bauhaus, de stroming die de kunst, nijverheid en architectuur moderniseerde. Bauhaus kwam in 1919 op in Weimar, kwam tot een hoogtepunt in Dessau en werd in 1933 in Berlijn door de nazi’s ten onder gebracht. Nieuwe musea worden in deze drie steden geopend en in heel Duitsland zijn er evenementen en exposities.

De leukste hotspots in Duitsland in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Bij een bezoek aan onze oosterburen heb je een wereld aan ervaringen om uit te kiezen; bergbeklimmen, middeleeuwse kastelen bezoeken, fietsen langs wijngaarden en biertjes achteroverslaan in de kroeg zijn allemaal evenzeer de moeite waard. Als je meer van de steden bent, kun je je pijlen in 2019 richten op Berlijn. De altijd energieke Duitse hoofdstad viert het 30-jarige jubileum van de val van de Berlijnse Muur.

Zimbabwe

Zimbabwe komt niet altijd positief in het nieuws, maar reizigers ter plaatse zijn altijd al lyrisch over het land geweest. Het is niet alleen een van de veiligste bestemmingen in Afrika, maar het land wordt ook nog eens bewoond door ontzettend vriendelijke mensen, er zijn nationale parken waar je de Big Five kunt tegenkomen, archeologische resten die op de Werelderfgoedlijst staan, beboste bergen en natuurlijk de Victoriawatervallen. Hoewel de controversiële verkiezingen van 2018 het optimisme na het einde van de macht van Robert Mugabe wat hebben uitgeblust, blijven de Zimbabwanen hoopvol over wat het land kan worden. Een bezoek is voor de locals een teken van steun voor hun weg naar een betere toekomst.

Laat je tijdens een reis door Zimbabwe betoveren door de diverse landschappen. Maar dit is niet alleen een land voor natuurliefhebbers; ook op het gebied van kunst, cultuur en geschiedenis zijn er geweldige ervaringen. De ene dag luier je met een biertje op een woonboot in Kariba, sta je oog in oog met een luipaard of bekijk je archeologische resten; de volgende dag ben je aan het bungeejumpen bij de Victoriawatervallen of wandel je door de Oostelijke Hooglanden. Ondanks de underdog-reputatie maakt Zimbabwe een blijvende indruk, zowel door de schoonheid van het land als het krachtige karakter van de inwoners.

 

Lees ook dit artikel: Lonely Planet Mooiste treinreizen

 

Panama

Welkom op het kruispunt van de Amerika’s. In Panama ontmoeten het noorden en het zuiden elkaar in een feest van tropische biodiversiteit, die gevierd wordt in het geweldige BioMuseo. Het oosten en het westen worden door groeiende wereldhandel bij elkaar gebracht; de grootste vrachtschepen ter wereld varen door het recent verbeterde Panamakanaal. Panama propt ontzettend veel schatten in een klein land, van witte zandstranden en regenwouden tot mistige hooglanden en inheemse cultuur, en het is schokkend dat het nog zo vaak door reizigers wordt overgeslagen. In 2019 is Panama-Stad van plan te feesten als nooit tevoren met een 500ste verjaardagsviering die je niet wilt missen. Viva Panama!

Het is fantastisch om de sluizen van het Panamakanaal te navigeren, maar dit land is veel meer dan alleen ’s werelds beste shortcut. De simpele geneugten van Panama beginnen met je voeten in het zachte zand en een lekker pilsje in de hand. Langs de idyllische Caribische kust en de wilde golven van de Stille Oceaan vind je alles van de paalbungalows van Bocas del Toro tot de ansichtkaartwaardige eilandjes van Guna Yala. Ontdek in het binnenland de vrijwel ongerepte regenwouden die bestudeerd worden door wetenschappers en bewoond door grote katten, aapjes en toekans. Het avontuur is nooit ver weg, maar het talent voor relaxen in dit land is erg besmettelijk. Uit jaarlijkse polls blijkt Panama steeds weer een van de gelukkigste landen ter wereld te zijn. En waarom ook niet? De locals zijn ontspannen, de zon staat hoog en het water is warm.

Kirgizië

Kirgizië staat zelfverzekerd in de schijnwerpers. Het land kwam in de belangstelling te staan door de World Nomad Games van 2018, de wedstrijd waar de traditionele (en aparte) regionale sporten van Centraal-Azië beoefend worden. Er is nog nooit een beter moment geweest voor een bezoek aan het land, want er is 2.400 kilometer aan wandelpaden bij gekomen, er is een nieuw snelwegennet dat de reistijden drastisch inkort en er is een versimpeld e-visumprogramma voor degenen die niet op de lijst staan van meer dan 60 visumvrije landen. Kirgizië werkt zich snel op tot favoriet bij onafhankelijke reizigers op zoek naar ongerept natuurschoon.

Overal vind je prachtige berglandschappen en bijna elk valleitje verrast wel met een schitterend meer of een panoramische pas. De eeuwenoude nomadentradities die weer helemaal zijn opgekomen sinds het einde van de Sovjettijd, de adembenemend mooie landschappen en een hartverwarmende gastvrijheid maken je bezoek onvergetelijk. Je komt in eerste instantie misschien voor de natuur, maar de enorme diversiteit aan culturele tradities zal je doen terugkeren. Etnische gemeenschappen uit heel Eurazië noemen Kirgizië hun thuis. De smeltkroes van talen, keukens, kleding en traditie vormen een moderne gemeenschap die net zo levendig is als de oude Zijderoute. Van een Kirgizische toi tot een Oezbeekse trouwerij of een lokaal dorpsfeest; Kirgizië is een land van feesten, wachtend op bezoekers.

Jordanië

Sinds de ontdekking van de historische stad Petra in 1812 raken reizigers niet uitgepraat over de prachtige avonturen die dit oude land te bieden heeft. Of je nou het verleden wilt opgraven in de ruïnesteden van de Romeinse Dekapolis of de route van Moses wilt volgen naar de Neboberg voor een uitzicht over het Beloofde Land; spannende tochten zijn een Jordaanse specialiteit. Het land heeft het nu nog makkelijker gemaakt om op avontuur te gaan. Er is een nieuwe Jordan Pass, waarbij je een gratis visum krijgt én toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden, waaronder Petra.

Ook is er een nieuw fietspad toegevoegd aan de 700 kilometer lange Jordan Trail. Er zijn woestijnsafari’s in het Shaumari Wildlife Reserve en er kronkelen routes door de verlaten Badiawoestijn, je kunt er aan canyoning doen en duiken in de Rode Zee. Jordanië is duidelijk het activiteitencentrum van de regio.

Indonesië

Indonesië is zo divers als het land weids is, met nieuwe eco-resorts in Sumatra die ontmoetingen met orang-oetans organiseren tot de volks-stamtradities van Papua. Meer dan 17.000 eilanden vormen samen een mix van culturen, keukens en religies, en een wereld aan ervaringen. Recentelijk zijn sommige delen van Indonesië, dat deel uitmaakt van de Pacifische Ring van Vuur, getroffen door aardbevingen. De gevolgen van deze natuurrampen zijn nog zichtbaar, maar een groot deel van dit uitgestrekte land is veilig om te bezoeken. Dankzij substantiële investeringen in lucht-, land- en zeeverbindingen, plus visum-vrij bezoek voor 169 nationaliteiten, is het nog nooit makkelijk geweest om dit tropische land te ontdekken. Ga nu voordat alle geheimen al zijn blootgegeven.

Borobudur Temple

 

 

Wit-Rusland

Het is lang een wat obscuur land geweest, maar langzaamaan is Wit-Rusland cool geworden – mede door de lage visumeisen, goede cafés en locals die die wel van een feestje houden. Minsk is het stralende middelpunt en je verplichte aankomst- en vertrekplaats op een vijfdaags visumvrij uitje. In het oude centrum genieten feestvierders van het goedkoopste bier van Europa en worden er grote zomerstraatfeesten gehouden. Minsk is ook een centrum geworden voor wereldwijde evenementen en topconferenties; in 2019 staan de European Games op de agenda. De rest van het land heeft nog wat meer een Sovjetsfeer; het is niet voor niets dat Wit-Rusland vaak omschreven wordt als levend Sovjetmuseum. Hoewel dat steeds minder waar wordt en het land zich openstelt, staat zelfs Minsk vooral bekend om zijn oorlogsmusea en monumentale architectuur, een traditie die in ere wordt gehouden door de controversiële, hockey-spelende president Alexander Lukashenko.

Sao Tomé & Principe

Dit land bestaat uit twee eilanden, São Tomé en Príncipe, in de Golf van Guinee. En jij bent de eerste die hun lokroep hoort. Surreële vulkanische pieken rijken tot de hemel, jungle overwoekert de resten van de suiker-, slaven-, cacao- en koffiehandel, en tropische wateren grenzen aan verlaten stranden. De natuur is hier ultiem, vooral op Príncipe. Het dichte regenwoud biedt beschutting aan unieke soorten vogels en planten en is zo rijk aan biodiversiteit dat UNESCO in 2012 het hele eiland tot biosfeerreservaat heeft gemaakt. De stranden op Principe zijn ook van wereldklasse en er zijn nu wat kleinschalige lodges te vinden bij de afgelegen stranden. De vervallen roças (plantages) en koloniale gebouwen in de grotere steden op beide eilanden zijn ook zeer interessant.

Belize

Veel reizigers kunnen Belize niet vinden op de kaart, maar daar komt nu verandering in. De regering is bezig om de unieke wateromgeving te beschermen, nieuwe eco-resorts maken gebruik van de cayes (eilanden) en jungle-schuilplaatsen, en reizigers ontdekken een stukje Centraal-Amerika dat nog relatief toeristenvrij is, maar toch veilig en goed bereikbaar.De schoonheid van Belize zit ‘m in de compactheid van het land. Je kunt lekker luieren op het strand, zeekajakken rond de atollen en duiken in de riffen. In het binnenland vind je jungles vol jaguars, ocelotten en bavianen; junglehutten zijn een perfecte uitvalsbasis voor wandeltochten. Dompel jezelf onder in de lokale cultuur door cacoaboerderijen te bezoeken en te verblijven bij locals thuis in de dorpen van het diepe zuiden.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.